Jorellas fristed - Oppskrifter.

  Blomkål og brokkoli suppe med sprøstekt bacon.

Antall porsjoner: 4

1 blomkål i buketter
300 g brokkoli i buketter
2 poteter i biter
50 g smør
1 løk, finhakket
1 hvitløkfedd, hakket
1,2 liter hønsebuljong (terning)
1 ½ dl rømme
salt og pepper
150 g spekeskinke i strimler
225 g revet ost
baguette, loff eller annet brød

Fremgangsmåte


Fres løk og hvitløk i smør 4-5 minutter i en stor panne. Tilsett halvparten av blomkålen og potetene. Hell i buljong, la det småkoke i 20 minutter.

Kok resten av brokkolien og blomkålen i små buketter i saltet vann. De må ha litt tyggemotstand.

La suppen (blandingen av løk, hvitløk og blomkål og brokkoli) kjølne litt før den kjøres i en blender eller med stavmikser, og så helles tilbake i gryten. Hell på rømme og smak til med salt og pepper.

Legg i blomkål- og brokkolibukettene og la suppen bli gjennomvarm.

Stek spekeskinken sprø i varm panne tilsatt litt margarin eller smør.

Smør et tynt lag smør eller margarin på baguett- eller loffskiver, og dekk med ost. Gratiner raskt i stekeovn på 220 grader.

Server suppen med stekt spekeskinke og ostegratinert brød.


4f8ab2bec1dfb15042012.jpg 

Flesk og duppe.

Antall porsjoner: 4

600 g lettsaltet sideflesk, i skiver og uten svor
3 1/2 ss smør
3 1/2 ss mel
5 dl varm melk
salt og kvernet pepper
revet pepperrot, kan sløyfes
2 ss hakket persille
kokte poteter, gulrøtter og kålrot til servering


Fremgangsmåte


Smelt smøret i en kjele og rør inn melet. Spe med varm melk mens du hele tiden visper for å unngå klumper. La sausen småkoke et par minutter under stadig omrøring. Smak til med salt, pepper og revet pepperrot. Rør til slutt inn hakket persille.

Stek flesket på begge sider og hell fettet fra pannen over i den hvite sausen. Serveres med kokte poteter og kokte kålrotskiver og gulrøtter, eller rotstappe.

4f8ab3a0dc7fc15042012.jpg

Laksegryte med grønnsaker.

 IngredienserAntall porsjoner: 1

125 g laksefilet i terninger
½ boks hermetiske tomater
1 ts provencekrydder
½ fiskebuljongterning
1 purre i skiver
4 sukkererter
2-3 små buketter brokkoli
1/2 gul paprika
100 g poteter i biter
1 ss hakket persille eller basilikum
salt og pepper
Godt brød til servering

Fremgangsmåte


Stek purrebitene i litt olje i stekepannene til purren er myk og blank.

Kok de hermetiske tomatene med fiskebuljongen og 1 ½ dl vann. Smak til med salt, pepper og provencekrydder. Ha i purren.

Skjær grønnsakene i biter og kok først potetbitene i cirka 8 minutter i saltet vann. Slå av kokevannet, og legg potetbitene og de andre grønnsakene ned i tomatgryten sammen med laksen. La det småkoke i 5 minutter. Dryss litt persille eller basilikum over.

Spis med godt brød.

4f8ab5db5f4a315042012.jpg


En sjokoholikers drøm

IngredienserKakebunn
200 g god mørk sjokolade
200 g meierismør
1 dl sterk kaffe
200 g sukker
200 g lyst muscovadosukker (evt en blanding av hvitt og brunt sukker)
170 g hvetemel
1 ts bakepulver
3 egg
3/4 dl melk

Sjokoladekrem
300 god mørk sjokolade
3 dl fløte
sjokolade til pynt


Fremgangsmåte


Kle en 20 cm springform med bakepapir og varm ovnen til 150 grader. Finhakk sjokoladen og smelt den sammen med smør og kaffe i en bolle over vannbad.

Bland mel bakepulver, sukker og muscovadosukker i en bakebolle. Visp eggene og bland inn melken.

(Muscovadosukker er uraffinert rørsukker iblandet sirup. Det finnes to varianter, mørk, som har en smak av lakris, og lys, som har en smak av karamell. Muscovado er tilgjengelig i velassorterte butikker. Om du ikke får tak i det, kan du bruke en blanding av 50/50 hvitt sukker og brunt sukker)

Hell sjokoladeblandingen og eggene over i det tørre, og rør alt godt og raskt sammen. Hell sjokoladerøren over i formen og stek kaken i ca. 1 1/2 time. Sjekk den med en kakestikke, det gjør ingenting om kaken er litt bløt/myk i midten.

Avkjøl kaken helt og del den i tre lag.

Finhakk sjokoladen til sjokoladekremen og ha den i en bolle. Kok opp fløten og hell den over sjokoladen litt etter litt. Rør hele tiden slik at sjokoladekremen blir tykk, skinnende og elastisk. Avslutt med å bruke en stavmikser.

La sjokoladekremen avkjøle seg i romtemperatur slik at den tykner noe, rør av og til. Smør litt av kremen mellom lagene og smør resten av sjokoladekremen over kaken. La kaken stå i kjøleskapet frem til servering.

Pynt med høvlet sjokolade.

Tips
Server kaken med vaniljeis eller en frisk bringebærsaus. Sjokoladekaken kan fryses.

4f8ab68b5a17b15042012.jpg

Høy bløtkake med jordbærkrem og Daim

IngredienserSukkerbrød, 24 cm:
4 egg
160 g sukker
90 g hvetemel
100 g potetmel
1 1 / 2 ts bakepulver

Fyll og pynt

2 dl rørte jordbær eller syltetøy
1 porsjon jordbærkrem
6 dl fløte
100 g daimkuler
friske bær til pynt

Jordbærkrem:
300 g frosne jordbær
5 ss sukker
3 gelatinplater
3 dl fløte

Fremgangsmåte


Sukkerbrød:

Pisk stiv eggedosis av egg og sukker. Sikt sammen hvetemel, potetmel og bakepulver. Vend det tørre inn i eggedosisen og hell røren i en godt smurt springform. Stek sukkerbrødet ved 150 grader i ca. 45 minutter.
Sukkerbrødet kan godt lages i forveien og fryses. Del sukkerbrødet mens det er halvtint, da er det enklere å skjære jevne lag.

Jordbærkrem:

Tin bærene og kjør dem sammen med sukkeret i en hurtigmikser. Gni jordbærpureen igjennom en sil hvis du vil fjerne frøene. Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca. 6 minutter. Varm opp en liten mengde jordbærpuré i en liten kasserolle. Klem vannet godt ut av gelatinplatene og løs dem opp i den varme jordbærpureen. Trekk kasserollen vekk fra varmen og rør inn resten av jordbærpureen. Hell alt over i en bolle. Pisk fløten til krem og vend den, litt etter litt, inn i jordbærpureen. Obs: Jordbærpureen må ikke være varm når du tilsetter kremen. Da smelter kremen og mister masse volum, og resultatet blir en veldig tung jordbærkrem. Del sukkerbrødet i tre lag.

Montering av kaken:

Kle springformen (ikke bunnen) du brukte til å lage sukkerbrødet med bakepapir. Legg den nederste sukkerbrødlaget på et fat og sett formen over. Smør på halvparten av de rørte jordbærene og fyll på med jordbærkrem. Legg på neste lag med sukkerbrød og klem den forsiktig ned slik at kaken blir rett. La kaken stå i kjøleskapet til jordbærkremen har stivnet. PS:Dette kan du gjøre dagen i forveien om du vil. Dekk til kaken slik at den ikke trekker til seg smak fra andre matvarer. Pakk også det siste laget med sukkerbrød godt inn slik at det ikke blir tørt. Legg det gjerne i fryseren.

Stivpisk 3 dl fløte og vend inn Daimkulene. Smør resten av jordbærene på kaken og bre over Daimkremen. Legg på det siste laget med sukkerbrød. La kaken få stå å sette seg litt før du tar av formen.

Stivpisk resten av fløten og kle kaken med et tynt lag krem. Fyll resten av kremen i en sprøytepose og pynt kaken etter eget ønske.

4f8ab796a821015042012.jpg

Gratinert blomkål med bacon.

Ingredienser:
2 blomkål
8 Skiver bacon
4 ss hvetemel
2 ss smør
5 dl helmelk
muskatnøtt
salt og pepper
250 g ost til gratinering Framgangsmåte:

Sprøstek baconet.

Kok blomkålhodene nesten møre i lettsaltet vann, i knapt ti minutter.Lag hvit saus ved å smelte smøret i en kjele og røre inn mel, pass på at denne jevningen ikke brunes.

Spe med melken litt om gangen og la det småkoke i fem minutter.

Pass på at konsistensen ikke blir for tynn.

Smak til med salt, pepper og litt revet muskat.

Rør to tredjedeler av osten ned i sausen. Knus noe av baconet og rør inn det også.Legg blomkålhodene i en ildfast form, eventuelt delt i fire på langs med snittsiden ned.

Fordel ostesausen over og dryss resten av osten på toppen.

Gratiner dem i ovn på 200°C i litt under et kvarter.Legg på resten av baconet før servering.

4f8ea74aaa16518042012.jpg

Trøffel- og vaniljekremkake

Ingredienser

Sjokoladebunn:
2 stk egg
½ dl sukker
¾ dl hvetemel
2 ss maisstivelse (maizena)
2 ss kakaopulver
2 ss smør

Trøffelkrem:
6 dl kremfløte
400 g kokesjokolade

Vaniljekrem:
3 stk gelatinplater
1 stk vaniljestang
4 dl melk
4 stk eggeplomme
½ dl sukker
1 ss maisstivelse (maizena)
½ dl vann til å smelte gelatinen i

Sjokoladeglasur:
200 g kokesjokolade
80 g smør

Pynt:
1 skive appelsin
2 stk lime (et par skiver og resten revet)
ca. 2 ss sukker blandet med revet lime
ca. 100 g bringebær
Slik gjør du

1. Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt sammen hvetemel, maisenna og kakao og vend det inn i røren. Tilsett til slutt smeltet, avkjølt smør. Hell røren i en form, ca. 22 cm i diameter, og stek på nederste rille i stekeovnen ved 180 °C i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist.

2. Legg gelatinplatene i kaldt vann mens du lager vaniljekremen. Snitt opp vaniljestangen, skrap ut frøene og ha dem i melken sammen med eggeplommer, sukker og maisenna. Visp alt sammen og varm opp til en tykk krem. Rør hele tiden, og pass på at det ikke koker. Ta kjelen av platen.

3. Kok opp ½ dl vann og trekk kjelen til side. Klem ut vannet fra gelatinplatene og rør dem ut i det varme vannet. Tilsett smeltet gelatin i en tynn stråle under omrøring i vaniljekremen og sett kremen kaldt.

4. Brekk sjokoladen i biter og smelt den i 1 dl av kremfløten ved svak varme. Avkjøl sjokoladen til den er omtrent fingervarm. Pisk resten av kremfløten halvstiv og rør inn den smeltede sjokoladen.

5. Fordel halvparten av trøffelkremen over kakebunnen og fyll resten av kremen i en sprøytepose. Sprøyt en ring med trøffelkrem langs kakeformen. Sett eventuelt kaken litt kaldt til kremen stivner. Fordel vaniljekremen over kaken og sett kaldt på nytt til denne har stivnet. Fordel til slutt resten av trøffelkremen over det hele og sett kaken kaldt.

6. Brekk sjokoladen i biter og smelt den sammen med smøret ved svak varme. Rør glasuren glatt og la den avkjøle noe. Legg rikelig med glasur på toppen av kaken og bre den raskt ut mot kanten, slik at den renner ned. Glatt til rundt kanten til slutt og sett kaldt. Pynt kaken med skiver av appelsin og lime, i tillegg til friske bringebær. Dryss limesukker over til slutt.

4f8ea8971784d18042012.jpg

 
Panel title
Antal besøg: 90470

Editing

-0.12601208686829sekunder