Abort - Medicinsk abort

 

Forløbet starter typisk ved en praktiserende læge. Er man uønsket gravid, eller har man mistanke om komplikationer i en ønsket graviditet, er det derfor her, man indledningsvis skal henvende sig. Lægen sørger for henvisninger til andre instanser.

 

En medicinsk abort kan bestå af enten et eller to stadier. Er fosteret i live, kræver aborttypen, at man gennemgår begge stadier. Er det derimod påvist, at fosteret er dødt, er det kun aborttypens andet stadie, som skal gennemføres.

 

Første stadie

Aborttypens første stadie har til formål at afslutte graviditeten – dvs. ende livet i livmoderen. I denne forbindelse gives et medikament i tabletform, som bevirker, at livmoderen og dens indhold ikke længere beskyttes af de graviditetsbevarende hormoner. Tabletterne vil typisk ende graviditeten i løbet af et par dage. Livmoderen begynder at trække sig sammen og man kan få smerter og blødninger. Smerter kan behandles med smertestillende håndkøbsmedicin. Man vil typisk få tid til næste stadie af aborten et par dage senere.

 

Andet stadie

Det endelige stadie – og det eneste stadie, hvis der er tale om en missed eller spontan abort - har til formål at få livmoderen til at trække sig sammen, så graviditetsvævet (moderkage + foster) bliver udstødt.  Medikamentet gives enten som tablet eller som stikpille. Aborten opleves som en kraftig, klumpet menstruation og kvalme, smerter og hovedpine kan forekomme. Selve aborten tager et par timer og kan enten foregå hjemme eller på et hospital – stedet afhænger af flere faktorer. Det anbefales efterfølgende, at man ikke kører bil og at man ikke er alene den første aften og nat.

 

Efter aborten

Når aborten er gennemført, venter der en periode med efterundersøgelser. Den første er 1-2 uger efter, hvor det bliver undersøgt, om aborten er fuldendt.  Undersøgelsen kan bestå af en gynækologisk undersøgelse og/eller en ultralydsscanning og en obligatorisk blodprøvetagning for at fastslå, at graviditetshormonet HCG er faldende.

Hvis det ved en efterundersøgelse fastslås, at der er graviditetsvæv tilbage i livmoderen, vil det være nødvendigt med en udskrabning (se afsnittet om kirurgisk abort).

 

Efter en medicinsk abort kan man have brug for et par dages hvile. Mange er dog klar til arbejde allerede efter en dag eller to. Der vil fortsat være blødning, som kan være kraftigere end en normal menstruation og menstruationssmerter. Blødningen kan fortsætte i et par uger, men vil aftage i styrke.

 

Ved feber, meget ildelugtende udflåd eller meget stærke smerter, skal du kontakte din læge. Det kan være tegn på en infektion.

 

Sidste stadie af en medicinsk abort kan fejle. Som regel kan der gøres flere forsøg på at få livmoderen til at udskille graviditetsvævet, men hvis der efter tilpas mange forsøg (3, så vidt jeg er informeret om) ikke sker noget, må man ty til kirurgisk abort i stedet.

 
Panel title

© 2019 abortinfo

Antal besøg: 22899

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,55955290794373sekunder