AoO - Fra abe til menneske

Helt tilbage til slutningen af kridttiden og begyndelsen af tertiærtiden, for 65 millioner år siden, har en lille træspidsmus sandsynligvis været forløberen til de mange forskellige abearter, der kort efter udvikledes. Af de abearter, som hører til menneskeaberne, formodes det, at orangutangen udvikledes fra vores fælles stamtræ for 15 millioner år siden, mens gorillaen og chimpansen udvikledes noget senere fra henholdsvis 8 millioner og måske for kun 5-6 millioner år siden.


Nutidens mennesker stammer ikke fra den type menneskeaber, som lever i dag, men fra en fælles stamfader/moder, som levede for mere end 5-6 millioner år siden. Vi ved ikke helt nøjagtigt, hvordan de fælles aner har set ud, men de har sandsynligvis ikke været væsentligt forskellige fra nutidens chimpanseformer.


Chimpansen og i særlig grad dværgchimpansen, som også kaldes bonoboaben er den art, vi ligner mest. Det lyder måske overraskende, når vi tager menneskers og chimpansers forskellige udseende i betragtning, men 99% af vores arvemasse er den samme.

chimskel.gif
Skelet af chimpanse og menneske


De første skeletfund med menneskelignende træk er godt 4,4 millioner år gamle. De viser tegn på oprejst gang, som påvirker mange dele af skelettet, for eksempel fodknoglernes form, kraniets placering på rygsøjlen og armenes længde i forhold til krop og ben. Derfor kan selv fund af mindre knogler eller dele af knogler ofte være tilstrækkeligt til at afgøre, hvorvidt der er tale om et individ med oprejst gang, som dermed hører til menneskelinien. Nogenlunde samtidig med udviklingen af den oprejste gang ændredes tændernes form og størrelse.

chimfod.gif
Chimpansefod (tv) og menneskefod
 
Panel title

© 2018 aoo

Antal besøg: 62

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,3405430316925sekunder