AoO - Livets udvikling

Man mener at Jorden opstod for 4,6 milliarder år siden. For 3,8 milliarder år siden opstod de første bakterier, som kaldes arkebakterier. Bakterier er encellede organismer og de har ingen cellekerne. Bakterierne levede sandsynligvis i havet.


De næste bakterier var cyanobakterier, også kaldet blågrønalger, selvom de ikke er alger men faktisk bakterier. De udviklede sig til at kunne udnytte solens lys for selv at få næringsstoffet glukose som resultat af fotosyntese. Før cyanobakterien kom, var der intet ilt i atmosfæren, men det var bakterien, som gjorde, at der nu er 21% ilt i atmosfæren.

 

De første landdyr menes at være opstået for omkring 4 milliarder år siden, indtil da havde alt liv foregået i vandet. I 1932 blev der fundet et fossil, Ichthyostega. Dens kranium og krop mindede om padders, men den havde skæl og en fiskelignende hale.

 

Da de første fisk bevægede sig op på landjorden, bevægede de sig fuldstændig, som de gjorde i vandet. De vrikkede kroppen fra side til side for at komme fremad.

Efter mange generationer begyndte de at få fire korte ben og blive til det, vi i dag kalder for padder. Planterne var på det tidspunkt begyndt at vokse på landjorden, men de var kun lige før dyrene.

 

For omkring 3 milliarder år siden opstod de første pattedyr. Dyr der levede på landjorden udviklede sig til f.eks. at have benene inde under kroppen, kæben og kraniet blev ændret og de blev varmblodede dyr, der selv regulerede deres kropstemperatur. Man mener, at de første pattedyr var natdyr.


Dinosaurerne, som er krybdyr, levede for omkring 230 milliarder år siden. De havde udviklet sig fra en art der hed diapsider. Nogle dinosaurer udviklede sig til at gå på to ben og have to arme.


Homo habilis (det velegnede menneske) er nært beslægtet med Australopithecus afarensis (sydabe). Begge arter har så udviklet sig til det, de er i dag, nemlig menneske og abe.

Homo habilis er blevet til Homo erectus (det oprejste menneske) som så senere er blevet til Homo sapiens (det tænkende menneske), som er det samme som nutidens mennesker. Efter hver generation udviklede mennesket sig, de fik bla. større hjerner.


 
Panel title

© 2018 aoo

Antal besøg: 59

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,80614495277405sekunder