asyl-kids - Nyhedsbrev

Klimaaktivister aflurer politiet

I manualer kommer aktivister med anbefalinger til, hvordan demonstranter undgår at komme i søgelyset.


Hold din mund over for politiet under afhøringer. Pas på, at din mobiltelefon ikke bliver taget. Og lad for alt i verden være med at opgive navne og adresser på andre aktivister.

Sådan lyder nogle af advarslerne til udenlandske aktivister i flere engelsksprogede manualer, der kort tid før klimatopmødet i København florerer på danske aktivisters hjemmeside. Samtidig beskriver manualerne, hvordan dansk politi normalt arbejder ved store demonstrationer.

LÆS ARTIKELAutonome truer med bål og brand ved klimatopmøde

Det får nu politiinspektør Mogens Lauridsen fra Københavns Politi til at beskylde aktivisterne for at ville bruge kriminelle metoder under topmødet:

»De her anbefalinger er møntet på folk med en kriminel dagsorden. Det er lidt ligesom bandekonflikten, uden at jeg i øvrigt vil sammenligne de to grupper, hvor folk også bliver opfordret til ikke at snakke med politiet«, siger Mogens Lauridsen:

»Hvis man ikke har gjort noget forkert, er der jo ikke noget problem i at oplyse, hvad man laver i Danmark, og hvorfor man er her«.

LÆS ARTIKELPoliti vil filme yderligtgående klimaaktivister

I manualerne bliver aktivisterne også opfordret til at komme i god tid før topmødet for på den måde at slippe uset uden om den forstærkede kontrol. Samtidig bliver aktivisterne advaret om, at dansk politi har gode muligheder for at gennemgå aktivisternes internetaktivitet og dermed afsløre, hvem de kender. En af manualerne ligger på aktivitetssitet Klimakollektivet. Her siger forfatteren bag manualen, aktivisten Erik Storrud:

»En forsvarsadvokat ville sige det samme. Det er for at komme uden for politiets søgelys, fordi de arbejder politisk – også grænsekontrollen er politisk«.

Politiet afkræver et svar
Paraplyorganisationen Climate Justice Action (CJA), der koordinerer aktivisternes demonstrationer, mens de er i Danmark, vil i dag på et møde med politiet blive afkrævet svar om manualerne, oplyser Mogens Lauridsen.

CJA’s talskvinde, Stine Gry Jonassen, ønsker ikke at udtale sig om den sag, men oplyser, at der med den seneste politiske udvikling omkring topmødet formentlig vil komme flere aktivister til Danmark:

»Der er mere interesse for at demonstrere, efter den danske regering har meldt ud, at det ikke bliver en bindende aftale, men at det bliver endnu et topmøde i den lange række af 15 år uden resultater«, siger hun.


 
Panel title
Antal besøg: 20406

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0.11857986450195sekunder