Berner Sennen - en familiehund - Første kuld hvalpe

Første hvalpekuld: Familien Krog i Svendborg voksede den 9. marts! Debora på 2½ år fik hvalpe; det blev to pragtfulde piger. De er begge to meget perfekte og meget forskellige, men fælles for dem er, at de stortrives og vokser meget hurtigt. De første henvendelser før fødslen medførte at de to pigers fremtid blev afklaret i anden leveuge. De flytter begge til Sjælland den 4. maj. Vi nyder hinanden alle 5, Debora er en stærk og sund mor. Vi overvejer seriøst et nyt kuld, når Debora er klar.


Hvalpene er stambogsførte og har prisbelønnede forældre. Debora fik en første-præmie i november 2011; hvalpenes far er champion i Danmark med et utal af præmier. Hvalpenes far, Stromboli, er 9 år men frisk som en unghund.

Se mere om Stromboli på www.bernersennen.dk Kennel Gæbe


De mange hunde i begge slægter bliver gamle og har ikke haft hverken hofte- eller kræftproblemer. Begge forældre er avlsgodkendte og HD/AA fine. Hvalpene bliver solgt med DRU stambog.

Se flere billeder af Debora og Deboras forældre på www.kennel-gudnaes.dk


Hvalpene er salgsklare i slutningen af april og er så chippede, har fået ormekur og er vel-socialiserede. Der medfølger cd med billeder fra dag 1, legetøj, hvalpefoder, hvalpesnor samt halsbånd og et lille tæppe med duft fra de første ugers liv.

Tidligt fredag morgen den 9. marts blev Zelina og Zenia født. De var ventede. Debora havde tydeligt gjort sig klar til fødsel i flere dage, og dyrlægen havde betroet hende og os, at alt var som det skulle være.


Kl. 4.50 kom Zelina til verden med et lille "piv". Hun var straks klar til at kaste sig ud i nye oplevelser, men måtte pænt vente på at mor, Debora, fik hende frisket lidt op. Så snart hun kunne se sit snit til den, begyndte hun at mave sig rundt i fødekassen. Snart fandt Zelina frem til mælkebaren; men hun syntes tydeligvis at det var dejligt med den megen plads at røre sig på efter mere end 63 dage under trange forhold. 

Kl. 6.50 "så Zenia dagens lys" med lukkede øjne! Hun var stille men trak vejret fint. Hun havde de fineste aftegninger, og der var helt fra de første sekunder noget fint og feminint over hende. Mors varme tunge var fantastisk, når den igen og igen masserede hende over det hele. Varm mælk var skønt, og der var hyggeligt og rart tæt inde under mors mave. 

Zelina vejede 502 gram ved fødslen og Zenia vejede 401 gram.

Zelina er et fransk navn, det har også latin og græsk afstamning og har dermed flere betydninger: Himmel, måne og "lille stridskvinde".

Zenia har bl.a. russisk afstamning og er navnet på en smuk vinterblomst.
 

Både Zelina og Zenia tager godt for sig af mælkebaren. Ofte taber hvalpe vægt de første timer og dage, men begge piger har taget rigtig godt på; fra 35 til 100 gram pr. dag.


1. uge

Der er nu gået en uge. Vi vidste, at berner-hvalpe vokser hurtigt, men nu mener vi, at de må være blandt de dyr, der udvikler sig mest på et døgn! Begge piger vejer i dag ca. 1 kg - en vægtfordobling på 7 dage! 

Mon ikke det er fordi mindst 95 % af deres tid går med at spise og sove. Resten af tiden går med at træne transport! Indtil nu har disciplinen heddet "mavning". Nu ser det ud til, at forbenene har fået en ny funktion; de kan hæve maven fra underlaget OG skubbe kroppen baglæns på en ny og effektiv måde.  

MÅSKE er det derfor, at Debora måtte tilkalde hjælp i morges kl. 6.30. En af pigerne havde fået sig "møflet" op over den lave kant ved indgangen til fødekassen. DEN sag kunne hun ikke løse selv! Zelina lå midt på værelsesgulvet og fornemmede sin nye verden. Men det ER nu lidt for tidligt. Så i dag blev "døren" sat i fødekassen. Nu er friheden forbi for en tid.

Nyfødte berner-hvalpe-snuder ser lidt mærkelige ud. Man kunne tro at der var sket en fejl! De sidste dage er der sket en mærkelig forandring. Den der tykke klump foran er blevet trukket lidt ud, og snuden begynder at ligne en rigtig hundesnude. Det er nu meget pænt.

Vi har fået bekræftet at Zelina og Zenia har en rigtig god mor. Hun tager stolt imod barselsgæster, som sagtens -under skarpt opsyn af hendes morøjne- kan få lov at "låne" en hvalp et par minutter. De tre piger har nu haft besøg af børn og voksne, kendte såvel som ukendte. Alle gæsterne lister stille ind i "hundeværelset", vejledt af et skilt på hovedøren. Debora kigger op på far og mor for at spørge, om de gæster er ok. Når hun bekræftes i dette, præsenterer hun med en vis stolthed sine børn.

Der er en dejlig harmoni i det nye hvalpehjem; vi har alle fem fundet en god hverdagsrytme. I dag har familien Debora for første gang været alene hjemme i 3 timer. Det gik helt fint. 


2. uge
Her ved afslutningen af dag 14 er der ro og hygge i hvalpe-stuen. Zelina og Zenia sover igen, og Debora våger over dem fra baggangens kølige gulv. Den mindste lyd fra hvalpekassen kan få hende på benene. Hun har en særlig evne til at vurdere, om det er et "jeg-er-sulten"-piv, eller om det er et "jeg-drømmer-piv". Hvis et menneske nærmer sig hvalpe-døren, er det helt sikkert, at Debora rejser sig og får sig presset frem, så HUN når frem til hvalpekassen først. Alle er velkomne i værelset men nogle mere end andre! Alle har dog indtil nu fået lov at komme i kontakt med babyerne - måske efter nogle minutters seen an!

Det er utroligt så meget sådanne små væsner sover. Måltiderne er hurtigere overstået, men der soves stadig rigtig meget. 

På dag 12 anede vi det første øje på Zenia. I går skimtede vi dem på begge hvalpe, og i dag er de tydelige. Samtidig er de begge to kommet på benene! De bevæger sig på en ny måde rundt i kassen, UDEN at maven slæbes hen over tæppet, og det er ret flot med de tykke maver! En fold i tæppet er dog stadig en uovervindelig forhindring.

Sikkerheds-rammen i kassen kom væk i dag! Den var nu mere til besvær end til gavn. Med en vægt på godt 1,5 kg og en stemme, der kan høres i husets fjerneste hjørne er det nu sikkert at være hvalp uden rammen i kassen.

På dag 14 skete det! Zenia overhalede Zelina i vægt! De følges pænt ad, men Zenia har fra starten ligget lidt under Zelina - indtil i dag!   

Og tænk engang: allerede i anden uge står det klart, at begge piger skal flytte til Sjælland, når de om 6 uger skal flytte hjemme fra! DET bliver mærkeligt! Så er alle hjemmets "børn" bosiddende på Sjælland. 

3. uge

I denne uge gik det stærkt på en ny måde!

Begge piger vokser stadig meget jævnt, og de følges pænt ad! Det er da også pudsigt at to små pige-hvalpe vælger at få øjne samme dag, vælger at begynde at se og høre samme dag!

I slutningen af ugen begynder der at blive en ny og bevidst kontakt mellem dem, mellem dem og os og mellem dem og Debora. Det hjælper utrolig meget at kunne se og høre!
       
Sidst i 3. uge har vi et billede af, at Debora dårligt kan følge med i mælkeproduktion til to forslugne piger, der bare vandrer fra udskænkningssted til udskænkningssted. Et forsøg på rigtig mad mislykkes. DEN er de ikke klar til endnu. Løsningen bliver lidt erstatning en gang eller to om dagen. DET får vi meget sjov ud af.

Helt sjovt er det at se pigerne begynde at lege. De sidste dage i ugen leger de med hinanden og deres mor. Og de begynder også så småt at registrere legetøjet. Et helt nyt liv er i gang.

Det er godt nok skønt at have babyer i huset. VI HYGGER OS MED DET - alle 3!

4.-5. uge

KVANTESPRING må være ordet! I dage med påske-gæster og meget hygge og mange gæster blev vores babyer i løbet af få dage til børn!

Flytningen fra hundeværelset til all-rummet var skøn for os alle 5. Under måltiderne ligger der nu ikke kun een berner sennen under spisebordet - men 3. 

Kassen er nu flyttet tilbage til værelset -og bruges nærmest ikke mere. Det er meget hyggeligere at være sammen alle sammen. På bedste berner-vis har Zenia og Zelina fundet et hjørne i den lille, kølige forgang - bag kommoden. Her tager de sig som regel en lur; gulvvarme ER ikke rart! 

Men BØRN er rart! Pigerne nyder selskabet med Ella på 7 måneder og med Frans Peter på 15 og med alle dem derimellem! 

Ved indgangen til uge 6 har pigerne luret mor! Når de to-benede kommer hjem, så skal der festes. Der er nu 3 logrende piger, der kommer os i møde, når vi kommer hjem. I det hele taget er begge piger, meget kontakt-søgende på en hyggelig måde. Efter en lur kommer de gerne lige hen og skal hilse på! 

Maden er stadig et projekt. Zelina ER lidt bedst til det der med fast føde! Zenia foretrækker oftest stadig mælkebaren! 

Søskende kampene er blevet hyppige og sjove. Der er kommet nye lyde på! Nu kan der også knurres, så man næsten bliver helt bange. Det er MEGET svært at sige, hvem af pigerne der er den stærkeste. De virker utroligt jævnbyrdige og selvsikre!

Første dag i forårshaven blev sidste dag i uge 5. NU er pigerne helt trygge ved de nye omgivelser og meget nysgerrige. Der VAR påskeliljer i haven! Aller sjovest er det, når vejens børn vil med ud i haven. SÅ er der fest!

VI KOMMER TIL AT SAVNE DE TO PIGER! 
 
6.-7.-8. uge
 
Det blev travle og hyggelige uger - faktisk uger, hvor der slet ikke blev skrevet "dagbog"! Det var meget sjovere at "opleve" sammen med vores 3 skønne hunde.
 
Skønne, skønne dage med ture til vandet, ture i snor, ture i byen, ture i skoven.
 
Dage med renlighedstræning - det var let. Hurtigt lærte pigerne, at det var helt naturligt at bruge haven....men ok....der BLEV brugt nogle køkkenruller!
 
Og fast føde! DET var ikke helt let. MÅSKE havde det været lettere med lidt mere kamp om maden; to søstre kan sagtens slappe af og spise stille og roligt ELLER vende tilbage til mors varme.
 
De to dejlige piger var en helt naturlig del af familien. Det var i DEN grad stue-opdræt. De sidste uger foregik imellem benene på husets fastboende mennesker og mange gæster.
 
Det var IKKE sjovt at skulle sige farvel til Zenia og Zelina; det var med en klump i halsen!  Der blev meget stille i det lille hjem.
 
8 skønne uger og mange erfaringer rigere! Vi gør det gerne igen!
   
 
Panel title
Antal besøg: 38805

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,3804759979248sekunder