Carl-Nielsen - Carl Nielsen
Biografi

Carl August Nielsen blev født den 9. maj 1865, i et fattigt hjem i Sortelung, nær Nørre Lyndelse.
De flyttede dog senere til Nr. Lyndelse, hvor der i dag ligger et museum, der er kendt som ”Carl Nielsens Barndomshjem”.
 
Carl havde 11 søskende og var selv nummer 7 i flokken. Flere af hans søskende døde dog ganske unge.
Carls forældre hed Maren Kirstine Jørgensen og Niels Jørgensen. Niels arbejdede som daglejer og husmaler og blev derfor kaldt ”Niels Maler”.
 
Han tjente også lidt ekstra ved at tage ud og spille til dans.
Det var også dels Niels Maler, der underviste Carl Nielsen i at spille violin. Ellers var det læreren på Nørre Lyndelse Skole, Emil Petersen, der underviste Carl.

Carl begyndte efterhånden at tage med sin far ud at spille og han komponerede også små melodier, som han skrev ned så godt han kunne. Ingen af hans forældre troede dog at der lå en musikalsk fremtid for, så kun et par uger efter hans konfirmation, kom han i lære hos en købmand i Ellinge. Købmanden gik dog konkurs, og Carl kunne igen komme tilbage til sine forældre.
 
Hans far havde hørt, at der var blevet en plads ledig, som militærmusiker. Carl begyndte at øve sig på trompet, så han kunne melde sig til konkurrencen.
Alt gik som det skulle og han fik stillingen som militærmusiker. Her lærte han at spille på en lang række instrumenter og blev senere forfremmet til korporal. Det åbnede også muligheden for en friplads på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.
 
Han blev herefter violinist og kapelmester i symfonier og operaer. Carl Nielsen komponerede alt fra småsange, som f.eks. Jens Vejmand, til store operaer og symfonier. Carl Nielsen bliver omtalt som ”nordens største musikbegavelse for sin tid”.

Carl Nielsen blev gift i 1891, i Paris, med den 2 år ældre billedhugger Anne Marie Carl-Nielsen. De fik tog døtre, Irmelin Johanne og Anne Marie, og sønnen Hans Børge.
Carl Nielsen havde dog allerede, som 22-årig, fået en søn (Carl August Hansen), som han aldrig officielt anerkendte som sin søn. Han støttede dog både moren (Karen Marie Hansen) og sønnen økonomisk.
 
Ingen af Carls ”officielle” børn, efterlod sig nogle børn.
Carl Nielsen døde den 3. oktober 1931.
 
Panel title

© 2019 carl-nielsen

Antal besøg: 1532

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,90352201461792sekunder