Carl Nielsen - Biografï

Biografi om Carl Nielsen.

 

Barndom:

 

9. juni 1865 blev Carl Nielsen født. Han blev født som nummer 7 ud af 12 søskende. Familien var meget fattige. De boede syd for Odense i Nørre Lyndelse. Senere flyttede de til et andet hus. Hans mor hed Maren Kristine Jørgensen og hans far hed Niels Jørgensen. Dengang fik drenge deres efternavn efter deres fars fornavn.

Da Carls mor, der gav drengen en lille violin i hånden, da han lå i sengen mæslinger som seksårig. Carls far var maler. Derfor blev han kaldt ”Niels Maler”. Man han tjente også lidt ekstra ved at være landsbymusikant. Han lærte Carl at spille violinen, og snart kunne Carl spille melodier med Mozart. Carl og hans brødre var tit med deres far ude og spille. Da Carl var 14 år, blev han ansat ved militærmusikken i Odense. Her lærte han at spille signalhorn og basun. Nu fik han også råd til at købe et klaver til sit værelse i Odense. Han begyndte at komponere.

 

I København:

 

1883 fik Carl Nielsen hjælp til at tage til København og besøge Niels W. Gade. Han var en af de største danske komponister på den tid. Niels W. Gade var direktør for musikkonservatoriet, som er det sted, hvor man bliver uddannet som musiker, sanger, dirigent eller komponist. Carl Nielsen havde taget noget musik med, som han havde komponeret. Gade syntes godt om det. Carl Nielsen skulle også spille violin for en af konservatoriets violinlærere. Så fik han lov at begynde på musikkonservatoriet. Da var Carl Nielsen 18 år gammel. I 1887 kom Carl Nielsen til at spille violin i Tivolis Koncertsals Orkester. Det var det orkester, H. C. Lumbye havde oprettet. Det eksisterer endnu. Om vinteren hedder det Sjællands Symfoniorkester! Med dette orkester fik Carl Nielsen opført sin første store komposition i 1888: Lille Suite for Strygere. Det blev en stor succes. I 1889 blev Carl Nielsen medlem af Det Kongelige Kapel. Det er det symfoniorkester, der spiller til opera og ballet på Det Kongelige Teater. Senere blev han også dirigent for dette orkester.

Anne Marie og Carl:

I 1891 var Carl Nielsen i Paris. Der var mange andre danske kunstnere i Paris. Carl Nielsen mødte en ung dame, som hed Anne Marie Brodersen. Hun var billedhugger. De forelskede sig og rejste sammen videre til Italien, hvor de giftede sig. Anne Marie kaldte sig nu Anne Marie Carl-Nielsen. Som billedhugger var hun særligt god til at lave heste. Hun fik til opgave at udføre rytterstatuen af kong Christian den 9., som står på ridebanen på Christiansborg Slot.
Carl og Anne Marie kom på den tid til at bo i et stort hus ved Frederiksholms Kanal tæt på Christiansborg. Her havde der tidligere boet berømte billedhuggere, og der var god plads til, at de begge to kunne passe deres arbejde.
De fik tre børn, to piger og en dreng. Pigerne hed Irmelin og Anne Marie (ligesom sin mor). Drengen hed Hans Børge. Han blev syg som lille og fik den farlige hjernesygdom meningitis, der ødelægger forstanden.

 

Carl Nielsens musik:

Mens Carl Nielsen arbejdede som musiker, fik han også tid til at komponere. I 1890 fik han penge – det kaldes et legat – til at rejse ud i Europa for at møde andre komponister og høre deres musik og lære mere. I de følgende år skrev Carl Nielsen de mange værker, der gjorde ham berømt i Danmark og udlandet som Danmarks største komponist. Han skrev 6 symfonier; han skrev operaerne "Saul og David" og "Maskerade."; og han skrev også en hel mængde kammermusik – dvs. værker for en lille gruppe instrumenter.
Carl Nielsen var meget interesseret i den folkelige fællessang og for sangen i skolen. Carl Nielsen har en stor del af æren for, at vi i dag kan mødes i skolen og andre steder og synge gode sange sammen.
Du kender måske nogle af hans sange: "Jeg ved en lærkerede", "Solen er så rød mor" og "Jens Vejmand".
Carl Nielsen rejste rundt i Europa og dirigerede opførelser af sin egen musik.
I 1930 blev han direktør for musikkonservatoriet i København.

 

Carl Nielsens død:

 

Carl Nielsen havde et svagt hjerte, da han blev ældre. Han skulle passe på ikke at overanstrenge sig. Men det havde han svært ved, for han kunne så godt lide at arbejde.
I september 1931 skulle hans opera ”Maskarade” sættes op igen på Det Kongelige Teater. Carl Nielsen var med til prøverne. En dag ville han hjælpe en scenetekniker med at trække i et tov, der drillede. Men han blev dårlig og kom på hospitalet. I sin seng kunne han ligge og høre sin egen musik i en direkte koncerttransmission. Få dage efter døde han. Mange hundrede mennesker med kongeparret i spidsen deltog i begravelsen fra Domkirken i København.

 
 
Panel title
Antal besøg: 2406

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,8055431842804sekunder