cazarepelitoral - Forside

Crisana si Banat

 

Mixul unic de mosteniri arhitecturale si culturale in istoria bogata a provinciilor Crisana si Banat provine din faptul ca, timp de secole, romanii au trait aici alaturi de germani (Svabi), sarbi si unguri (maghiari). Un trio al oraselor vestice ale Romaniei - Timisoara, Oradea si Arad - ofera calatorilor o perspectiva de calatorie in trecutul acestei regiuni si in traditiile pline de culoare.

Regula Habsburgilor pana in 1918 a introdus arhitectura Art Nouveau in Banat si a stabilit Timisoara ca "orasul gradina." Frecvent mentionat in analele istoriei ca "Mica Viena", Timisoara a fost intotdeauna un oras progresiv,cosmopolit. Un important oras comercial si universitar, Timisoara dispune de piete deschiseparcuri si gradini, buticuri elegante, cafenele, restaurante si o imagine de ansamblu a arhitecturii secesioniste. Atractiile culturale includ Muzeul Banatului (arta, istorie naturala si etnografie), Muzeul SatuluiHotel Bucuresti, Gradina Botanica, Filarmonica dinTimisoara si OperaLocuri cu iz istoric includ ruinele cetatii Timisoara, Castelul Huniazilor, Palatul Dicasterial, Vechea Primarie si Palatul de Justitie.

La nord de Timisoara, pe malul raului Mures se afla orasul Aradurmarit de istoria sa inapoi pana in secolul al 12-lea. Bisericile si catedralele sunt o punte intre secole, separate pe mai multe culte si stiluri arhitecturale, de la baroc la neoclasicArhitectura interesanta a cladirilor din piata orasului reflecta influenta ocupatiei austro-ungare. Cele mai notabile cladiri sun tPrimaria si Palatul Cenad. O cetate turceasca originala (construita in 1550 si reconstruita de doua ori in secolele17 si 18), Palatul Culturii si Filarmonica de Stat sunt unele dintre multele atractii de care va puteti bucura aici.

Oradea, situata la circa 15 km est de granita romana-maghiara, este unul dintre cele mai pitoresti orase din vestul Romaniei, precum si un important centru cultural. La randul sau, in secolul trecut, cele mai multe dintre casele vechi ale orasului au fost reconstruite si personalizate pentru stilul arhitectural, la moda in acea perioada de la Viena, numit "Sezession", cu fatade decorate bogat de roz pal,verde, albastru si alb. Pentru a simti cat mai bine trecutul orasului este musai sa faceti o plimbare in jurul Centrului Vechi si sa vizitati Muzeul Tarii Crisurilorgazduit intr-un splendid palat baroc de la 1770 cu 365 de ferestre modelate dupa Palatul Belvedere din Viena.

Vestul Romaniei este un rai pentru calatorii activi si dornici de aventura, cu oportunitati abundente pentru drumetii montane, alpinism, vanatoare,pescuit, calarie si multe altele. Crisana si Banatul au un peisaj natural deosebit cu un climat similar cu cel din regiunea mediteraneana.

Baile Herculane, situate la circa180 de km distanta de Timisoara, este un spa antic roman, dezvoltat in secolul al 19-lea ca o statiune la moda. Legenda spune ca Hercule in persoana s-a scaldat in izvoarele naturale datatoare de putere. Muntele Domogled, situat la vest de statiune, este o rezervatie vasta de padure ce adaposteste arbori rari, broaste testoase si fluturi.

Muntii Bihor, ce se intind de la est la vest, detin unele dintre cele mai frumoase comori ascunse ale Romaniei unde poti explora tuneluri subteranedin pesteri, cascade, lacuri ascunse, canioane si ghetari. La vest de Muntii Bihor este Pestera Ursilor. Numita dupa urmele de fosile din specia ursului de caverna (disparuta acum 15,000 ani) descoperite aici, ea dispune de doua niveluri de galerii, ce se intind pe aproape un kilometru distanta, cu stalactite si stalagmite estimate la circa 22,000 ani vechime, asemanatoare ca forma cu animale si castele.

 
Panel title
Antal besøg: 2873

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0.09860897064209sekunder