Malte Gaardsøe - Journal
Oct
16
2011

Efterår i Madrid

Jeg tog fra Sevilla direkte til centrum af Madrid torsdag d. 13 oktober. Derfra tog jeg en taxa op til mit hotel, som lå nordvest for centrum, men i gå-afstand fra alting. Der var bemærkelsesværdigt koldere i Madrid end i Sevilla, selvom det kun drejede sig om et par grader var solen ikke nær så varm som i Andalusien. Jeg smed mine ting på hotellet, tog et kort over byen i receptionen og gik ud for at kigge mig lidt omkring. Jeg kunne tydeligt mærke at Madrid er en storby i forhold til "lille" Sevilla. Byen, selv midtbyen, er delt mere op i et overskueligt grid, hvor det i Sevilla er snoede gader, der gør det sværere at orientere sig. Jeg var træt og gik derfor tidligt i seng. Dagen efter stod den på møde med Comenius i Kulturministeriet. Der kom mange flere end jeg havde forventet, og i pauserne prøvede jeg at finde de 3 andre danskere det ville deltage i mødet. I forsøget på at finde dem mødte jeg mange andre fra Andalusien og i særdeleshed Sevilla, flere end jeg troede. Italienere, svenskere, tyrkere, franskmænd og grækere. Efter mødet gik vi 7-8 stykker ned igennem Madrid til den store park i centrum (parque del retiro), hvor det var tydeligt at efteråret havde rykket ind i Spanien. I Sevilla er her flest palmer og appelsintræer som ikke får orange blade. I den store park var der flere ahorn og kastanjetræer, som billederne også viser, der afslører efterårets indtog. Her blev vi i et par timer, hvor de mange forskellige landes forskelle var det store samtaleemne. Vi tog derefter hjem til vores respektive hoteller og mødes senere for at udforske det spanske natteliv. Der var stor demonstration i Madrid med op til 300.000 deltagere omkring Puerta del Sol, men ikke noget vi så særlig meget til, selvom det var derfra vi drog ud i byen fredag aften. Lørdag stod i turismens tegn med mit kamera under armen. Fik taget lidt billeder af min bydel hvorefter jeg tog AVE-toget til Sevilla igen. 

Den sidste uges tid er jeg begyndt at falde mere til i Sevilla. Jeg kan også mærke at noget af det jeg finder meget interessant i mit ophold i Spanien er de forskelligheder der er blandt de nationaliteter jeg møder. Og jeg har fundet ud af, at jeg faktisk har været heldig med at komme til det sydlige Spanien. Hernede tager folk det med ro, og det er sjovt at se hvor rolige folk kan være i forhold til Danmark.

I aften (søndag), fik jeg skypet med hele familien inklusiv den nu store og lange Asta. Glæder mig mere end jeg plejer til dette års jul med familien! Normalt kommer jeg ikke i julehumør, men tror i år bliver noget særligt...

Oct
6
2011

De første arbejdsdage

Så er anden uge på det nye arbejde gået. Skolen er en forholdvis lille skole (750 elever), og byen er en lille forstad uden for Sevillas sydligste del. Lige nu er skolen under ombygning, så der er meget forvirring blandt lærerne om lokaler. Mit skema er mest præget af "physical education" men har også musik, samt historie/geografi på programmet. 
Jeg følger den 2-sprogede del af skolen i det der svarer til 5-8. klasse. De taler ikke meget engelsk, så timerne foregår på spansk. Jeg underviser på engelsk, og oversætter nogle af de ting de snakker om på spansk. Eleverne prøver at stille spørgsmål på engelsk, og indtil videre er der en fin kommunikation selvom de ikke taler så meget engelsk. Det at timerne foregår på spansk forbedre også mit spanskniveau. Jeg taler ikke så godt spansk, men begynder at forstå mere og mere. Jeg har prøvet at lære de spanske elever nogle danske vokallyde, men da spaniere kun har 5 vokallyde, har de svært ved den lille variation vi har i det danske. Derfor bliver det en svær opgave for dem at synge Kim Larsens "Søman ombord" på mandag. En lærer på skolen spurgte mig den dag jeg startede om han måtte kalde mig Pépe, det var nemmere at udtale, men bortset fra det, har mit navn ikke været et problem at huske eller at udtale.
Da jeg ankom på skolen i morges fortalte en lærer mig at han ikke vidste om eleverne var der, de ville nemlig strejke. Jeg spurgte hvorfor de ville strejke, men ingen af lærerne vidste det, og mange af eleverne vidste det heller ikke. Jeg vil tro dette var grunden til mine musikelever ikke dukkede op idag, men ingen ved det. Noget man skal vænne sig til i det sydspanske er deres afslappede tilgang til tingene. Det er bestemt ikke unormalt at læreren kommer 10-15 min for sent til timerne, og "hvad vi ikke når idag, det når vi nok imorgen...eller i næste uge". Punktualitet er ikke en vigtig dyd for sydspaniere, det hører mere til i det nordlige spanien. 
Lærerne er meget imødekommende og hjælper gerne til med forståelse af spansk kultur og forskellige arrangementer i området omkring Sevilla. 

Sidste fredag fik jeg et tip fra en lærer, at der ville være et kæmpe løb gennem Sevilla. Jeg tog op til Estadio Olímpico for at se hvad det gik ud på, og fandt en bydel i utrolig godt humør. Omkring 30.000 løbere startede det 13km lange løb langs floden og endte igen i Estadio Olímpico, hvor der blev holdt en kæmpe folkefest. Det var utroligt at se den store mængde mennesker der løb på de spanske gader, og specielt på gaden over for min lejlighed, hvor løberne skulle passere en tunnel der dannede en flaskehalseffekt. 

Lørdag aften mødtes jeg med en amerikansk kollega fra skolen og fik for første gang smagt på den spanske tapas. Jeg skal vænne mig til at deres hovedmåltid er frokost, og derfor spiser sen aftensmad. Dertil er tapas jo perfekt, idet man bestiller små retter der passer til det tidspunkt man spiser på. Derefter fandt vi en international bar, Cerveceria International, hvor hovedparten af klientellet er amerikanske. Her kan man dog få udenlansk øl, men tvivler på jeg kan finde tilbage til baren igen. Midtbyen er fyldt med små gader som alle ligner hinanden. 

Idag fik jeg mødt min kommende spansklærer, Raquel. Han underviser i spansk og engelsk for indskolingen. Hun snakker spansk til mig og jeg svarer på engelsk, jeg har stadig svært ved at komponere hele spanske sætninger, men forstår det meste. Idag sagde hun dog:

Raquel: Creo que entienden mucho español! (Jeg synes du forstår meget spansk)
Mig: Sorry, I didn't understand that...

En til to timer om ugen vil jeg øve spansk med hende, og så tror jeg det nok hurtigt skal komme. Jeg har været her i 3 uger og forstår allerede meget af hvad de siger, bortset fra når de snakker for hurtigt. Nu skal weekenden bruges på at planlægge min tur til Madrid på torsdag...


PS: Har åbenbart svært ved at ligge videoer ind, så dem kommer der nok ikke nogen af desværre, dem må I se når jeg kommer hjem

Sept
25
2011

Den første uge

Den første uge er nu gået, og heldigvis er jeg sluppet for en alt for rød hud. Jeg har dog haft en mindre forkølelse som konsekvens af konstant åbne terrassedøre og træk. 
Jeg besluttede mig en aften at gå op til Plaza de España for at se den flotte belysning. På turen derop opdagede jeg en helt anden by end den jeg havde været i i næsten en uge. Klokken var omkring 22, og stemningen på gaden var en fuldstændig anden end jeg havde oplevet før. Restauranterne har åbent til kl 01.00-02.00 på hverdagsaftnerne, så folk sidder længe ude og spiser. Duften af det gode spanske køkken fyldte gaderne, og folk sad ude på cafeerne og drak øl og spiste tapas. Der er et helt andet liv her om aftenen end om dagen, selv i hverdagene.

Igår eftermiddags blev jeg inviteret op på taget af bygningen, hvor beboerne, alle unge mellem 28-38, havde sat sofaer, tørklæder og stole op på tagterrassen. Op langs den ene væg stod et stort stormkøkken med en wok, hvor de var begyndt at lave en traditionel spansk ret, bestående af kylling og grøntsager der bliver stegt, dernæst kogt ind i bouillon med nudler. Det er vist en tradition at tage op på taget, for der kom mange af deres venner forbi og spillede musik og drak øl med udsigt over hele byen. Spændende oplevelse.

Jeg har endnu ikke oplevet café- eller restaurantlivet endnu, lidt kedeligt at gøre alene, men idag søndag kommer der en amerikaner, Matt, og en englænder, John, til Sevilla, som skal arbejde på samme skole som mig, så muligheder skal jeg nok få. Nu vil jeg gøre mig klar til min første arbejdsdag imorgen. Jeg er meget spændt på at se hvad en spansk skole består af. Savner jer derhjemme...

Sept
21
2011

Tilvænning

De sidste par dage er gået ret hurtigt og tilvænningsprocessen har været god. Igår, da jeg gik med alle de andre turister, rundt og tog billeder af de forskellige seværdigheder, hørte jeg 2 ægtepar tale dansk. Jeg gik kun forbi og hørte det i et splitsekund, men tanken gik alligevel igennem mit hovede at det da var dejligt man ikke var alene hernede til at holde skansen. 

Det gik op for mig, at Sevilla er en utrolig gammel by. I Viborg er der flotte gamle bygninger hvis man er heldig at finde den håndfuld der er, men hernede er de overalt. Specielt i midtbyen er de velbevaret og virkelig store og flotte. Jeg kom tilfældigvis forbi den store kirke midt i byen og gik ind for at se dem indenfor. Selvom der var mange mennesker derinde, faldt der en dejlig ro over mig. Jeg er ikke udpræget kristen, men jeg kunne alligevel ikke lade være med at sætte mig ned og tænke over min rejse herned og mit liv generelt. Efter jeg kom ud derfra var jeg fredfyldt og ved godt mod. Da jeg lagde mig til at sove den aften, fandt jeg ud af, at de ting jeg havde funderet over i kirken, faktisk havde udviklet sig til det bedre i løbet af dagen, så idag kunne jeg ikke lade være med igen at tage ind i kirken. Dog sad jeg der ikke i mange minutter før en præst kom ind og begyndte at prædike. Det var lidt for meget for mig, så jeg listede stille ud i den varme sol. 

Man skal koncentrere sig rigtig meget om at forstå de sprog turisterne taler, også selvom de taler engelsk med accent. Sprogene flyder lidt sammen når man han vænnet sig til at tale 3 sprog, så kan det være svært her i starten at skelne mellem dem. Mon ikke det ændre sig hen af vejen...

Sept
19
2011

Min ankomst og min første dag

Så er jeg kommet til Sevilla. Fra de danske 15-17 grader passede min påklædning ikke rigtigt til de spanske 34-36 grader. Jeg ankom til lejligheden igår aftes ved 18-tiden og var utrolig træt efter 12 timers fly, tog og taxatur. Jeg blev modtaget af Antonio og hans kæreste med lidt mad og en rundvisning i den lille lejlighed på Calle Betis, en gade med fortorvscafeer, små butikker og et par barer helt ned til floden. Jeg fik pakket mine ting ud på mit værelse med en balkon med udsigt over floden og Plaza de Toros, Sevillas tyrefægterarena. 

Jeg bor med Antonio, en 31-årig ingeniør, der så vidt jeg har forstået underviser på deltid og skal læse til brandmand. Han taler næsten ikke engelsk, men hans kæreste der kommer og går i lejligheden taler nogenlunde engelsk, så hende har jeg snakket en smule med om byen, stedet osv. 

Jeg har brugt den første dag på at orientere mig en smule om busruterne til og fra det arbejde jeg skal påbegynde på mandag. Skolen jeg skal undervise på ligger 14-18 km fra Sevilla, så det kræver lidt planlægning. Derudover har jeg fundet ud af at man skal holde sig fra solen efter kl 13, den er utrolig hård og det er med rette det spanske folk holder siesta! Butikkerne holder derfor også længe åbent og åbner ret sent; da jeg købte ind i det lokale supermarked idag havde butikkerne ikke åbnet endnu selvom klokken var 11. Imorgen står den på yderligere udforskning af området, i denne uge er jeg turist for alle pengene. Det kan til tider være lidt ensomt at være eventyrer alene, specielt når mit spanske ikke er så godt endnu og deres engelske ikke er eksisterende. Idag kom der en ældre spansk dame hen til mig og spurgte om noget der så ret vigtigt ud. Det eneste jeg kunne sige var "øhh...bøhh..jamen..." men det var åbenbart ikke det svar hun ledte efter. Jeg må få styr på sproget...

June
28
2011

Her vil jeg komme med mine oplevelser og tanker om mit ophold i Sevilla

 
Panel title

© 2018 cerial

Antal besøg: 75

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,85721898078918sekunder