Charlee-sko - Skohistorie

 

Først og fremmest skal sko være behagelige at have på, da de er skabt for at beskytte fødderne. Akkurat ligesom hestene skal have hestesko på, for at beskytte deres hove.

 

De første sko var sandsynligvis blot et stykke træ eller et stykke skind snøret rundt om foden, netop for at beskytte foden mod terrænet.

 

4e04bac0d999324062011.jpg

I dag er vi så bevidste og dygtige, at sko laves til hvert sit formål. Hvis det eksempelvis drejer sig om sportssko, bliver fysioterapeuter og sportsudøvere, taget med på råd. Inden produktionen sættes i gang, bliver der diskuteret funktionalitet, fleksibilitet, stabiliserende støtte på fodens inderside, hvordan de fod stabiliserende muskler styrer fodens bevægelser, osv.  

 


Men sko er også et historisk håndværk med stor fokus på mode og form.

 

4e04a682b895324062011.jpgEt eksempel på modeskabning kan f
indes helt tilbage i Kina omkring år 910. Her så vi at de adelige skabte moden ved at Lotusfødder blev et kulturelt bestemt skønhedsideal. Unge kvinder med almindelige store fødder fik indsnøret fødderne for at kunne bære de små broderede silke sko, først når disse blev båret, ansås kvinden som en attraktiv brud. 

 


Omkring år 1300-1400 var der meget fokus på skoene, da mændenes klædedragt blev strammere og kortere, og dermed bliver skoene synlige, hvilket banede vejen for spidse sko.

 

Omkring 1468 bandlyste paven de syndige sko, som kun drejede sig om forfængelighed og var derfor ikke i overensstemmelse med åndelige aspekter. Pavens antipropaganda havde dog ingen effekt, skoene blev først umoderne, da eliten ikke ville gå i dem længere.

 

Omkring år 1490 mener man at den franske konge Charles VIII kan have dannet mode, da han var født med 6 tæer på hver fod og dermed havde brug for brede sko. Moden skifter således til brede sko og man ser overdreven brede sko især i England.

 

Midt i 1500 tallet lovgav den katolske Mary Queen of Scots imod de brede sko, da hun mente at disse brede sko signalerede forfængelighed og grådighed, to af de syv dødssynder.

 

4e04a88b3e24024062011.jpgAllerede omkring år 1590 begynder man at sætte hæle på sko og i det 17. århundrede danner høje hæle mode for både mænd og kvinder. Igen må der lovgives mod sko moden, men denne gang for at kende forskel på lav og høj.

 

Omkring år 1800, da moden reflekterer politiske strømninger, sætter moden fokus på de flade sko, som et symbol for nye demokratiske idealer, hvor alle er lige.

 

I Frankrig, Italien og Spanien vender de høje og tynde hæle dog tilbage, hvor eliten gør brug af disse.

 

I dag findes der mange forskellig slags sko, lave, høje, brede, smalle. Og hvad enten de symboliserer prestige, glamour, elegance, romantik, sundhed eller jordforbindelse vil de blive ved med at være genstand for fascination eller forargelse.

 

Vi stikker fødderne i en lille skulptur, som bærer os gennem dagen. Om man tripper af sted på de spinkleste stiletter eller har foden plantet solidt i et par fodformede, fortæller de hver en speciel historie om os.

 
Panel title

© 2018 charlee-sko

Antal besøg: 8703

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,42537903785706sekunder