CPHUNDER - (Yuppier).
 

Yuppierne.

Som modkultur til modkulturene kom Yuppierne.

Selve ordet Yuppie stammer fra dets fædreland USA og betyder Modern Urban Professionals med et -ie til slut. Det opstod i New York, USA i perioden 1981 til 1983 og med sit ie til sidst lyder det nærmest som hippie men der var nu stor forskel for det står nærmest som det modsatte.

I 1984 ankom det at være Yuppie for alvor til Danmark. Hvorfor man kan tale om en subkultur skyldes at der i virkeligheden kun var omkring en 300 Yuppier. Det var nemlig rigtigt dyrt at følge med og hurtigt udviklede der sig også en kæmpe Wannabe kultur sideløbende.

Nøgle orden var Ego, succes, dyrt tøj, aktier, lun karriere, mærke varer samt smarte cafeer og restauranter.

Jeg kulturen skyldes blandt andet den store trang til kontrol på alle punkter. Det var også her at Fitnessbølgen kom med på vognen.

Groft sagt stod dagsordnen på liberalisme i højeste potens.

Yuppiernes samlingssted var Cafe Victor nær Kongens Nytorv. Det var her man skulle flashe sig selv, hænge ud i frokostpausen, vise sig selv inden man gik videre i byen til Annabells eller Prive.

Faktisk var det en voldsom provokation for mange, Yuppierne med al´deres overflade og ønsker om hurtig succes, penthouselejligheder og Dom perignon samt smarte biler fik mange til at trække på smilebåndet. Yuppierne var naturligvis, som alle andre subkulturer, ligeglade.


Deres ”motto” var ME, MYSELF AND I. eller endnu mere rammende; et citat fra en af periodens store film, Wallstreet hvor hovedpersonen Gordon Gekko (Spillet af Michael Douglas) siger; ”Grådighed er godt”.

I slut 1980érne kommer Bret Easton Ellis bog American Psycho som skildre en meget twisted side af Yuppierne periode. Ok Yuppierne var bestemt ikke psykopatiske seriemordere men ellers er der en yderst udpræget enighed om at tiden skildres perfekt. Tænk bare 24 sider om et morgentoilet fordi hovedpersonen Patrick Bateman oprenser alle sine produkter.

Trods al den eurofobiske lykke gik det ikke lige godt for alle blandt de Københavnske Yuppier. Nogle endte med at begå selvmord, andre endte på tosseanstalten og atter andre i fængsel. Den nok mest kendte person som produkt af den tid i Danmark er Klaus Riskær Petersen, Tidligere Europarlamentsmedlem for venstre og ejer af blandt andet Akumulator Invest som p.t. afsoner en fængselsdom på seks år i Horserød statsfængsel for bedrageri.

Er andet ”levn” fra dengang er den tidligere bartender fra Cafe Victor Mads Christensen. Han har udgivet flere bøger der i blandt Den store blærerøv. Han er blevet en ofte benyttet smagsdommer. Udgivet bøger som ”Blærerøven” og BR vender tilbage. Nu kan man købe hans farverige ”designer sokker” i Bilka.

Nogle hævder dog at vi alle er blevet Yuppier da vi har taget deres værdier til os med Friværdi og luksusgoder. En ting er dog sikker, de bidrog stort set med intet til kulturlivet.
 
Panel title

© 2019 cphunder

Antal besøg: 31767

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0.13051605224609sekunder