CPHUNDER - Grønjakker.
 

Grønjakker.


De første grønjakker dukkede op i starten af 1980érne. Det ”sociale” fænomen startede nær Københavns nordvest kvarter på grænsen mellem Nørrebro og Østerbro. Stedet hedder Studsgården også kaldet ”Studsen” og er en række boligkarreer.

Det var et meget socialt belastet miljø præget af dårligt fungerende danske familier samt indvandrer. Mange af de danske børn gik for ”lud og koldt vand” og deres forældre var dybt alkoholiserede. Hurtigt blev mange af de unge til nogle værre rødder med meget had og vrede. Kommunen var ligeglad og den lokale ungdomsklub havde smidt dem ud.


Denne vrede som følge af de sociale forhold samt manglende skolegang fik den hårde kerne af rødderne til at rette deres aggressioner mod ”de fremmede”, nok fordi at indvandrene ikke var nær så hårdt belastede. Rødderne begyndte at uniformere sig med militærstøvler samt grønne pilotjakker. Dagsordnen stod på kriminalitet, racistiske overfald og hærværk samt Heavy Metal.

Ekstra bladet gav dem meget negativ omtale men trods denne begyndte fænomenet ”Grønjakke” at sprede sig ud over byen. Flere af de ledende elementer fra Studsgården som ”Lille Steen” og ”Nazi Brian” udtalte sig dybt racistisk.


Journalisten Jens Jersild lavede i 1985 i Tv-avisen et indslag med dem hvor udtalen ”En nigger er ikke et menneske, det er et dyr” fra et ledende ”medlem” faldt mange for brystet. Dette blev kendt som Grønjakkesagen da seere meldte Jersild til politiet for overtrædelse af racisme paragraffen. Sagen endte helt i højesteret og senere i 1994 i Menneskeretskommissionen i Strasbourg som gav Jersild medhold i at hans ytringsfrihed var blevet krænket, han var nemlig blevet idømt for overtrædelse af racismeparagraffen og skulle betale dagbøder. Han mente at han blot havde lavet et stykke journalistisk håndværk og som nyhedsformidler dækkede hvad der var samfundsrelevant.


I 1985 havde grønjakkerne spredt sig. Først ned langs ”Pomfritkysten”, altså de sydlige forstæder til København som Brøndbystrand og Ishøj og hurtigt videre til resten af Storkøbenhavn. Da fænomenet i ca. 1987 havde nået udover det ganske land havde de gamle grønjakker allerede smidt jakken men kulturen forsatte og snart dukkede der også sortjakker samt rødjakker op. I løbet af 1990érne ebbede fænomenet heldigvis ud. Grønjakker var en art bander men uden direkte topstyring og faktisk kunne enhver købe en pilotjakke, tage den på og kalde sig grønjakke.


Det eneste spor Grønjakker har efterladt sig er ordet Perker. En sammensætning af Perser og Tyrker.

 
Panel title

© 2019 cphunder

Antal besøg: 30920

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0.14571404457092sekunder