CPHUNDER - Hip Hop.
 

Hip Hop.


Hip hoppen kommer fra South Bronx i New York og stammer helt tilbage fra starten af 1970érne. I starten af 1980érne sniger den sig ind blandt den hvide middelklasse i den vestlige verden.

Bands som Sugar Hill Gang med nummeret Rappers deligh, samt Grandmaster Flash & the furious five anses for at være pionerrene indenfor hip hoppen. Musikken blev kaldt rap musik og senere fastslog man at ordet rap var en forkortelse for Rhythm and Poesi.

Nogle af de elementer som udgør Hip hoppen er Breakdansen/Electric boggie, grafittien og rapmusikken samt Dj´s. Tøjstilen er baggyjeans, hættetrøjer, kasketter, bandanas og en masse bling bling. Tøjet som gerne skulle være et par numre for stort stammer enten fra at fanger i de amerikanske fængsler skulle have ens dragter på og da det hele var one size gik de mindre fyldige fanger rundt i alt for store gevandter. En anden, og nok mere realistisk grund, er at blandt de fattige sort i storbyens ghettoer gik børne og ungdomstøjet i arv.

Igennem 1980érne var musikken og rimene ganske glade og positive men i slutningen af årtiet dukker gangster rappen op og nu spiller klaveret en anden lyd.

Ikke nok med at teksterne blev hårdere og kvinde devaluerende så udbrød der krig mellem Øst og vestkyst rappere i USA. Mord overfald og narko blev hverdagskost.


I starten af 1980érne begynder den danske hiphop scene. Folk hang ud på Burger King ved Rådhuspladsen iført kinasko og løbetøj som var stilen dengang. Det blev til streetwear og i slutningen af 1980érne kunne det købes som stangtøj i ethvert større supermarked. Graffitien fik også sin premiere i start 1980érne. Rivaliserende "Graffiti-grupper" kæmpede mod hinanden ved at lave større, bedre og sejere "paints". Det gik specielt ud over s-togene og det mest cool var hvis man kunne lave et "whole car" maleri, altså en hel togvogn.

Grafittien var som sagt med fra starten af og udviklede sig hurtigt fra tagging af bussernes bagsæder. DSB har bekæmpet den i mange år og trods strenge straffe og vagter på banelegemerne om natten hjælper det ikke meget. Grafittien avlede også store kunstnere som ”husk mit navn” der er kendt for sin Streetart samt grafitti gruppen MOA. Med streetarten bliver der taget mere hensyn til byrummet.

Breakdancere optrådte i weekenderne på strøget til musikken fra deres ghetto blastere og nogle af dem fik godt med penge i hatten og i 1987 blev dancegruppen Out of Control skabt og få år senere var de en del af den etablerede dansescene.

I 1982 lå der et diskotek kaldet "Nice" på Nørrebro, det havde da mistet sin alkoholsbevilling og så åbnede man dørene som sodavandsdisko. Det var her de unge slog til og hip hoppen blev skabt. Oftest fortælles det dog at fødslen skete i Thomas P. hejles ungdomsklub ved Nørreport. Det er en sandhed med store modifikationer. Oppe under taget i 1987 begyndte nemlig en hård overleven kerne at øve sig videre i

Endelig kom musikken på dansk i slutningen af 1980érne. Først var det MC Einer og året efter Rockers by choice. Mange af samtidens danske musikere vrissede på næsen over dem. Det hittede men så ebbede det også ud og kulturen ”trak sig tilbage”. Både folk og pladeselskaber regnede ned at det var en døgnflue men de gjorde regning uden vært.

Omkring 5 år senere skete der nemlig noget. Nye danske navne slog igennem med et brag. Østkyst hustlers lavede Verdens længste rap som varede 79 min. Så ”fulgte” bands som humleridderne og den gale pose. Her var det en ny bølge, en ny generation af dansk rap som bragede igennem. Bedst var dog nok Malk de koijn med deres cd, Smash Hit in Aberdeen.

Grafittien var med fra starten af og udviklede sig hurtigt fra tagging af bussernes bagsæder. DSB har bekæmpet den i mange år og trods strenge straffe og vagter på banelegemerne om natten hjælper det ikke meget. Grafittien avlede også store kunstnere som ”husk mit navn” der er kendt for sin Streetart samt grafitti gruppen MOA. Med streetarten bliver der taget mere hensyn til byrummet.


Dj´s i Danmark stod ikke på den lade side og navne som Cutfarther og Soulschock er senere blevet store producere i USA.


Om sproget er videre kultur berigende diskuteres stadigvæk men sjov er der kommet ud af det. Fra at være nogle hårde drenge er de danske rappere blevet mere voksne og tør nu at krænge deres følelser ud, stadigvæk i et råt sprog men noget mere sandfærdigt og reflekterende. Mange af de gamle drenge er jo blevet fædre og satte om man vil. Tidens danske rap er blevet udråbt til at være ”Klynkerap” grundet deres mange kærestesorger.


 
Panel title

© 2019 cphunder

Antal besøg: 30939

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0.16841006278992sekunder