CPHUNDER - Hippie.
4de128131054928052011.jpg 

Hippierne.


Hippierne er nok den subkultur som har påvirket mest. Med hippierne sigtes der til perioden i slut 60érne og begyndelsen af 70érne. De har haft indflydelse på krigsførende nationer, klimaet og madvaner, Naturligvis var der masser af andre mennesker som støttede op om disse ”mærkesager” men skraber man lidt i overfladen kommer man ikke uden om hipperne og deres ideer om et andet samfund. Ingen tvivl om at de var budbringere og forkæmpere for mangt og meget.

Selve ordet hippie stammer tilbage fra 1950érne hvor den amerikanske beatnik forfatter Jack Kerouac skrev bogen On the road om sine rejser gennem USA i slutningen af 1940érne. Bogen skrev han i 1951 men den udkom først i 1957.

Her bruge han udtrykket Hippie som stammer fra beatnik udtrykket hip der betyder at være in og med på ”noderne”. Man kan sagtens tillade sige at sige hippierne var en art videreførelse af beatnik´sne måde at anskue samfundet samt at leve i det på.


Hippierne dukkede op i midt 1960érne i San Fransisco og New York i midten af 1960érne og hurtigt spredte de sig over den vestlige verden. Man sige at det kom af et opgør med autoriteterne og den materielle vestlige verden.


De første hippier i København dukkede op i 1965. Der var ikke ligefrem særligt mange af dem i starten men så kom sommeren 1967. ”The summer of Love”. Foreningen HAP 67 lavede Danmarks første ”Love in” i juli i Kongenshave sommeren 1967.

Dagen før var Eik Skaløe fra hippie bandet Steppeulvene hoppet i Christianshavns kanal med høj hat, sygekassebriller og blomst i munden, alt sammen til ære for pressen i anledning af Steppeulvenes Lp HIP.

Der dukkede ca. 100 mennesker op til Danmarks første LOVE IN ( Hippie hygge og jamsession). Meget musik blev det ikke til for Steppeulvene havde kun akustiske instrumenter med men heldigvis havde en del af de fremmødte bragt bongotrommer med så fest blev der, Tilskuere var der også, turister, to parkbetjente og seks soldater samt et lille udpluk af pressen.


Den næste Love in foregik på Langelinie i august. Her mødte 250 til 300 unge op, denne gang skulle Steppeulvene også spille og det elektrisk. Efter lang tids venten kom de endelig på scenen dog uden Eik Skaløe. Så spillede de første nummer og efter det var færdigt kom Eik ind, han sang så et nummer og gik da igen. Han var nemlig vildt på LSD og var blevet frustreret over at mikrofonen måske var holdt op med at virke og så smuttede han. Happeningen skete ved Langelinie pavillonen. En del var på syre (lsd) og der blev røget masser af såkaldte hash-cigaretter. Folk sad faktisk også og ”fixede”. Tilskuerskaren var stor og ligesom en snes fremmødte betjente så de undrende og passive på.


Hippierne ville ikke deltage i det normale samfund med dets samlebånds mennesker. Ikke blot holdningerne men håret og tøjet skilte dem ud. Håret skulle være langt og en af grundene var Vietnam krigen som man havde meget modstand over for. Soldaterne havde, ligesom borgerne, kort hår og udtrykket; ”Hitler kort hår, Jesus langt hår” stammer fra denne tid. Tøjstilen var præget af mange farver samt slidtage.

Blomsten var hippiernes symbol. Flower power.

Som sagt var hippierne imod alt det traditionelle og den grådige higen efter de materielle goder. Kollektiver dukkede op og udforskning af østens religioner og mystik, meditation, økologi og fri sex kom i højsædet, det skyldtes blandt andet at mange blev såkaldte ”Østens farer” og begrebet ”the hippie trail” dukkede op. Der rejste så mange unge far vesten ud at Indiske bønder faktisk snakkede om at der måtte være en stor tørke i Europa siden der kom så mange rejsende.


Som sagt påvirkede hippierne verden enormt meget, tænk bare på kollektiverne, Thy lejren og Christiania. Thy lejeren ”opstod” i Nordjylland sommeren 1970. Der var 25000 deltagere og over 100.000 kiggede lige forbi og et halvt år før havde John Lennon og hende den lille dumme grimme (aka; Yoko Ono) også været et smut omkring.Roskilde festivallen opstod som følge af love innsne. Med alt det alternative fulgte også stofferne, specielt hash og Lsd var stort fra start af men der skulle komme mere ukrudt i blomsterbedet fordi de hårde stoffer lå lige bagefter. Hvor hang hippierne ud? Jo da, et af stederne det ”store stygge storkespringvand” som musikeren skrev Cæsar skrev en sang om. Stofferne blev handlet ved Nikolai kirke og sex dyrkede man i det kongelige bibliotekshave samt i buskene inde i Botaniskhave

Som med de fleste subkulturer voksede også hippiernes hurtigt og snart var det faktisk så main stream at man ikke kunne se om folk var ”the real thing” eller ej. Weekend-hippier opstod som begreb.


Hvad skete der med dem? Nogle røg på stoffer og døde eller blev gale, andre fandt den religiøse vej til indre velvære og erkendelse, så var der dem som flyttede på landet og blev økologiske. Atter andre fulgte i deres forældres fodspor og gik den ”borgerlige” vej men med en blanding af det sidstnævnte godt krydret men en venstredrejet politisk overbevisning, de såkaldte ”68ére”.

 
Panel title

© 2019 cphunder

Antal besøg: 31768

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0.13637399673462sekunder