CPHUNDER - Læderjakkerne.

4de126c0d41ad28052011.jpg

Bjørn Andersen. Præsidenten af de vilde engle.


I midten af 1950érne dukker Læderjakkerne op i det Københavnske bybilled samt Århus og andre større provinsbyer. Det er unge mennesker som til start ikke har så meget med Rock´n roll at gøre selvom de tydeligvis er inspireret af denne samt amerikanske rockere. Kontakt til disse miljøer ovre på den anden side af atlanten havde de dog ingen af og lod sig derfor inspirere af blade og magasiner. Det var det cool look samt motorcyklen som talte. Det var unge som ville have noget ”gang i gaden” og gang i gaden kom der til biografforestillingen ”Rock around the clock” i 1957. Flere afteners optøjer og slagsmål med politiet bølgede over rådhuspladsen, det meste skyldtes nu pressens dækning og indirekte opfordring til balladen.


Til start og mange år frem var de ikke organiserede men i 1957 blev de mere fasttømret som et sjak da de begyndte at hænge ud på kaffebaren ”Slap A” i Danmarksgade. De fleste kørte på skinnende Nimbuser og havde kaldenavne som Harley Kai, Kina og Syre og blev kendt som ”Slap A sjakket”.


Slap A” var et pænt sted så når Læderjakkerne, en ca. 30 stykker, kom drønende så flygtede folk bogstaveligt ud af bagdøren. Selvsagt var de bestemt ikke velkommen de fleste steder.

Om sommeren stod turen ofte i weekenderne på Langelinje og bagefter fyrede man den af op ad Strøget (som endnu ikke var blevet gågade) på fuld hammer med megafoner på udstødningsrørene så ”borgerdyrene” måtte springe for livet alt imens de unge konstant dyttede til hinanden.

I starten af 1960érne blev Hulabar i Ny Adelgade i indre by, deres nye tilholdssted og fra ca. 1966 var det ”Kaffebaren 211” på Nørrebrogade.

Allerede dengang kom der mere og mere rocker over den, alene måden man betragtede kvinder på. Kvinder var kællinger og den som hun sad bag på når man tog ud i weekenderne på ”træf” tilhørte hun de dage med hud og hår. Det ville sige at hvis hun bollede med en anden i løbet af weekenden blev hun ladt tilbage.

I samme periode kom det også til konflikter med Ungarske indvandre, faktisk så vilde slagsmål at tilsidst fik, den nu lukkede avis, Aktuelt sat et fredsmøde i stand. Det skulle dog med tiden komme til flere sammenstød med udlændinge som Læderjakkerne kaldte for ”Spagettierne”.


I samme periode kom der flere og flere læderjakkegrupper over det ganske land, mest kendt udover de første som jo var Københavnere var 777érne i Helsingør og de to ”bander” holdt skam også sammen. Det er også i den periode at der ikke er flere tilbage fra de ”gamle dage” i 1950érne undtagen Bjørn Andersen som senere skulle blive leder.


I sommeren 1967 fik filmen ”De Vilde Engle” med Peter Fonda premiere ved en lukket forestilling og en kvik journalist begyndte at kalde de Københavnske Læderjakker for de Vilde Engle. Filmen forandrede noget i miljøet og i vinteren 1966 til 67 byggede Bjørn Andersen som den første i Danmark en chopper. (Motorcykel med forlænget forgaffel).


Efterhånden begynder man at omtale alle læderjakker som Vilde Engle men mest omtale fik de Københavnske.

Læderjakkerne, nu de Vilde Engle, var altid med til bakkens åbning og til tider kunne det gå ganske vildt for sig. En gang stormede de bakkens politistation for at befri en af deres kammerater og en anden gang, ved bakkens lukning, kom Bjørn Andersen som nu var blevet anføre af banden, sammen med en kammerart i en ordentlig brandert, til at tænde for luknings fyrværkeriet kl. 21.30. Folk troede da at klokken var mange og begyndte at sive mod udgangen.


Som konfrontationerne med Indvandrene tiltog blev der også brugt skrappere og skrappere midler. Våbnene blev ”hårdere” om man så kan sige.

Hippierne slap heller ikke. De Vilde Engle fandt dem som asociale der bare skulle få sig et arbejde.

Galleri 101 i Store Kongensgade blev i juni 1968 stormet af de Vilde Engle da en af deres brødre var blevet fotograferet der af Ekstra Bladet mens han solgte stoffer og stoffer var datidens vilde engle imod. Ham og hippierne ville de lige have et alvorsord med.


I Maj 1969 fik filmen De grønne baretter premiere i Saga biografen på Vesterbrogade. Mange venstreorienterede demonstrerede mod filmen som de så som propaganda for Vietnam krigen. Der havde været tumult på premiereaftenen og en demonstrant havde sparket en gravid kvinde i maven. Nogle af de Vilde Engle, som nu hed MC 69, havde overværet det, da de selv havde været inde og se filmen. Nu ville de så se om han var der aftenen efter.

Det kommer til kamp med ”De røde” og på et tidspunkt får de øje på ”sparkeren”. Politiet blander sig ikke i MC 69´s kamp med demonstranterne og da Bjørn Andersen ”gokker” manden der sparkede den gravide ned, i hovedet bliver der taget et foto som kom til at gå verden rundt. Med Knyttet hånd hævet og iført solbriller, læderjakke samt sølvfarvet tyskerhjelm med sort malteserkors malet foran bliver lederen af de vilde engle verdensberømt. -Vi syntes jo bare folk skulle have lov til selv at bestemme hvilken film de vil se. Har han senere udtalt.


Ved verdensbank demonstrationen der varede flere dage holdt Englene sig heller ikke tilbage, De drog da ind til Storkespringvandet og bankede hippier.

Senere lavede DR et filmprojekt hvor MC 69 skulle samarbejde med nogle hippier om at bygge en bro. Eksperimentet blev en succes for DR da filmen blev solgt til rigtigt mange lande. Da Christiania blev ”skabt” havde MC 69 faktisk et værksted derude i et kortere stykke tid men de kunne ikke med lugten af hash og hippie kulturen så de rykkede hurtigt ud igen.


I 1972 får MC 69 et klubhus i valby og der begynder den indre splid, over penge. Det holdt kort og gruppen bliver splittet.


Nye tider stod da for døren og danske rockerbander dukker op, stærk inspireret af de amerikanske Bikergangs. Konflikter kommer og ved årsskiftet 1980/81 bliver en sammenslutning af bander kaldet UNIONEN optaget efter et år på prøve i Hells Angels Holland. H.A. Danmark var nu en realitet og så skulle der ”ryddes” op. 7 år og 8 døde senere, opløser rivalerne, rockerbanden Bullshit fra amager sig selv.  
Panel title

© 2020 cphunder

Antal besøg: 33428

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0.15879106521606sekunder