CPHUNDER - Stofferne.
  4de1ca86e2d3e29052011.jpg


Der har med garanti altid været stoffer i Danmark. Tænk blot på brugen af opiumsdråber. I 1959 havde politiet i København 15 narkotika sager, de 13 af dem var om recept forfalskning. I 1960 omtales de ”farlige marihuana cigaretter” for første gang i pressen og samme år udtaler Ekstra bladets brevkasse læge Erik Münster at man vil få ”akut sindssyge” ved at ryge en sådanne. Få dage efter kunne samme avis oplyse dets læsere at en sådan plante trivedes i bedste velgående i Botanisk have.

I 1960 blev en kendt amerikansk musiker anholdt i København for besiddelse af marihuana og fik en bøde på 1000 kr. Senere igen samme år skete det samme for en kendt dansk jazz musiker. Bøde 400 kr. Borgerne blev dog ikke nervøse for dette bekræftede jo blot alt om musikere og deres miljø. Man vidste ikke meget om stoffer i Danmark hvilke filmen Naalen fra 1951 fortæller i sin tydelighed da de unge narkomaner er afhængig af Insulin.


Men stofferne kom langsomt og sivede ind med årene. I 1965 begyndte det at gå op for politi og bedsteborgere hvad der var ved at ske.

Sagen” tager sin begyndelse ved Storkespringet og kvarteret op til det, nemlig minefeltet ved Nikolai kirke. Det er sommeren 1965 og masser af unge hænger ud ved Storkespringvandet, Hippierne er endnu ikke nået rigtigt til Danmark men strømninger som provobevægelsen og ”alternative” samfundstanker er kommet. Storkespringvandet blev et trækplaster af dimensioner og da sommeren var på hæld kunne politiet opgøre at over 100 unge mennesker havde fået bøder for slagsmål og anden gadeuorden som ulovlig musik. Men ingen tvivl om at masser hyggede sig ved springvandet og hyggeligt lyder det til at have været.


Mange tror at selve stofhandlen foregik på Amagertorv hvor storkespringvandet er men det er en fejl for man skulle over ved Nikolai kirke og minefeltet, det var der pusherne holdt til. Hvad de unge ikke selv tog med hjem fra deres udenlandsrejser tog udlændinge med til Danmark. Unge mennesker fra USA var specielt aktive på dette område da det jo også var med til finansiere deres ophold her. Og ordet om at i København kunne man gøre som det passede en, spredtes hurtigt ud over landets grænser.


Det var en August morgen 1965 at Danmarks befolkning fik, via Politiken, at høre hvad der gik for sig blandt visse dele af den københavnske ungdom. Et par aftener før var en ung mand kommet ind på redaktionen og havde henvendt sig til en politireporter (journalist med kriminalstof). Han fortalt først det der lød som en yderst tvivlsom historie, nemlig at der blev solgt store mængder af Marihuana ”over hele byen”. Politireporteren fik da en masse informationer og ville nu selv have syn for sagen. De næste tre dage var han på ”indkøbstur”, her fik han blandt andet kontakt til en kvinde på Christianshavn ved navn ”Monalisa”. Han skrev hele historien om hvordan han havde købt af hende efter at have brugt aftalte bankesignaler og bevæget sig gennem skumle baggårde til en saneringsmoden ejendom. 25 kr. for en tændstikæske fyldt med pot.

Næste dag var hele historien i avisen, desværre var Monalisa personens rigtige navn, hvilke journalisten bestemt ikke havde regnet med. Hun havde dog nået at flygte da politiet trods artiklen var to dage om at opsøge hende. Det selvsamme politi der gang på gang havde udtalt at de kendte alle ”narkomaner” i byen og de var stort set alle kendt som receptfortfalskere.


Anders Matzanti havde nu fået blod på tanden og allerede samme aften var han ude for at købe preludin (Speed), såkaldte ferietabletter som kunne købes i håndkøb i Spanien. Politiet havde inden da benægtet at der blev solgt preludin I København. Artiklen næste dag om hvorledes Journalisten samme aften havde købt 20 tabletter af en ung kunstner udløste nærmest panik i politistyrken. Nu oprettede man den snart ganske forhadte Uro-patrulje. B.la. marihuanaen steg hurtigt i pris. Året sluttede af med 53 anholdelser af personer som var i besiddelse af stoffer.


Den første ”provokerede” narkohandel i Danmarkshistorien skete samme år og skyldtes en Svensk journalist som ”købte” 10.000 Preludiner af en tjener på Casanovabar i Farvergade. Politiet overværede naturligvis handlen og tjeneren fik 30 dage bag tremmer.


Sagen med ”kød på” kom i 1966, da popidolet Peter Belli og hans band Les Rivals i et radio program om sommeren fortalte hvordan de røg hash når de var ude og spille. Denne udtalelse faldt for politiet praktisks nok sammen med at pop bladet Børge havde en artikel om at en 14-årig pige i provinsen havde købt for 500 kr. hash af et (ikke nævnt) pigtrådsband opstillet ved siden af en artikel om Peter Belli og Les Rivals med overskriften; De vælter sig stadigvæk i succes. Få dage efter blev Belli og band anholdt. Fakta var dog at masser af mennesker allerede røg hash.


Pressen var fremme i skoene. Politiet holdt dem i tre døgn. Efter en ankesag endte det med at Peter fik 40 dages fængsel og resten af bandet 30 dage hver. Hashen fik mest; Nemlig masser af reklame og grundet dommen over den nu ”Danske rock martyr” var der mange som ville prøve det. Det kom frem under retssagen at når der på lønsedlen efter koncerterne stod ”Stof til habitter” var det ikke ligefrem stof til habitter det drejede sig om.

Nu blev der for første gang i Danmarks historien lavet en særlig afdeling for narkotika. Da året 1967 var omme var der blevet rejst 370 sigtelser og anholdt 350 personer. København havde i, først al ubemærkethed, udviklet sig til nordens narkocentral.


Hashen havde faktisk været ulovlig siden 1961 men LSD blev først kriminaliseret i 1972. Såvidt vides var det hippierne som introducerede stoffet i 1967. At tage et ”trip” blev yderst populært og spredte sig hurtigt. Der kom faktisk mange illegale laboratorier og masser af blomsterhandlere solgte den kendte meskalin kaktus. Der er ingen tvivl om at mange har hygget sig på syre og hippierne tog om sommeren ud i Dyrehavnes djævlebakker og trippede ud der. Desværre fulgte der også en del tragedier med som sindssyge og psykose for nogle der endte på ”Bad trip”. Tiden bragte desværre også mord med sig, foretaget på LSD. Nemlig mordet på Cola af Provo knud (som var på udgang fra Skt. Hans hospital allerede 3 måneder efter indlæggelse). Dette mord sendte lidt af en chokbølge gennem miljøet.Nærmest en dansk Charles Mansonsag og folk var da heller ikke sene til at kalde joints for ”mild manson” Men LSD behøvede man nu ikke udelukkende at fremstille eller importere for om efteråret kunne man drage ud i den danske natur og finde masser af psylipsybin svampe.


Kokain blev introduceret af en lille gruppe i Danmark i 1972. gruppen stod bag store indsmuglinger af hash og preludiner. I starten blev det blot holdt i en lukket kreds men da der jo var penge i det, så....


En ting er sikkert. Stofferne er kommet for at blive, som den ene eller anden art. De flytter rundt på de forskellige scener og har i flere årtier kunne fremskaffes i enhver mindre by over hele landet.

 
Panel title

© 2020 cphunder

Antal besøg: 32970

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0.12954211235046sekunder