CPHUNDER - Ungdomshuset.
4de14deb3c1e328052011.jpg 

Ungdomshuset.


Den 12 november i 1897 blev folkets hus på jagtvej 69, Nørrebro indviet som arbejderbevægelsens fjerde forsamlingshus i Kbh. Helt op til og gennem 1950érne blev det brugt af arbejderbevægelsen samt til andre aktiviteter som afdansningsballer og boksestævner.

I 1956 bliver huset kraftigt aflastet af det nyopførte Folkets hus på Enghavevej, det nuværende spillested Vega. Fra 1960 til 68 stod folkets hus på jagtvej tomt. Brugsen købte det med formål for at rive det ned og bygge en brugs men lokale protester samt den historiske værdi satte en stopper for projektet. Så i 1978 solgte de det tomme hus videre til folkemusikskolen Tingluti der kun brugte huset et par år.


I slutningen af 1982 beslutter Københavns kommune at købe ejendommen og overdrage brugsretten til en ikke nærmere defineret gruppe benævnt; Brugerne af Ungdomshuset. Der skulle have være nedsat en forening men dette skete aldrig dog var der en bestemt kontaktgruppe til kommunen men den gled langsomt væk i løbet af et par år. Masser af aktiviteter blomstrede op i huset og blandt andet blev der slået et stort slag for den alternative musik


Da Spillesteder Saltlageret på Gl. Kongevej så blev revet ned i 1987 for at gøre plads til Planetariet blev Ungdomshuset for alvor rammen om punk musikken og dens kultur. Så i 1990érne begyndte de autonome at få mere og mere indflydelse i huset og om dette var og er der meget delte meninger om blandt de gamle brugere.

I januar 1996 blev stedet raseret af en brand og som følge af denne blev der opdaget svamp og råd i træet. Brugerne gik straks i gang med at reparere huset og det så godt at brandmyndighederne godkendte det.


Nu blev der lavet en ny aftale med kommunen hvor repræsentanter for huset underskrev en kontrakt om at de kunne opsiges med tre måneders varsel.

Efter overfaldet på Pia kjærsgaard fra dansk folkeparti i 1998 (Som ungdomshuset intet havde at gøre med) rasede højrefløjen med Søren pind i spidsen, daværende bygge og teknik borgmester i kommunen, mod ungdomshuset og krævede det lukket Det lykkedes ikke for dem i første omgang men år senere, nemlig i 2001 får højrefløjen i borgerrepræsentationen flertal for et salg. Dette fik husets brugere til at reagere med blandt andet et banner lydende; ”Til salg sammen med 500 autonome, stenkastende voldspsykopater fra helvede” banneret blev også titlen på en dokumentarfilm om ungdomshuset.

Det går noget trægt med salget, nok fordi prén ikke ligefrem er den bedste.

Så kommer der to bud, det ene fra en fond til økologiens fremme og det fra den kristne menighed Faderhuset. Tilbudene lå begge i omegnen af 2 millioner og kommunen takkede nej og valgte at sige at hvis der ikke kom et seriøst tilbud som de var tilfreds med indenfor et halvt år kunne huset fortsættes af de nuværende brugere.

Meget kort inden udløbsfristen kommer firmaet Human a/s på banen. Bag selskabet stod, pudsigt nok, Inger Loft som kort forinden købet havde haft fast arbejde på kommunens faste advokat kontor. Human a/s erhverver sig Jagtvejen 69 for sølle 2.5 million kroner. I kontrakten var der et klausul om at kommunen havde forkøbsret ved et eventuelt videresalg. Dette ignorerede både Human a/s og kommunen da Ungdomshuset blev solgt videre til Faderhuset. I kontrakten er der en klausul om at stedet skal benyttes til aktiviteter for områdets beboere.


Straks melder Faderhuset ud at de vil indrette stedet som et kristent ungdomshus og så sagde de, de unge op med 3 måneders varsel. Efterfølgende sagde faderhuset at de ikke havde nogen fast plan for huset. De var tydeligvis af den ide at de skulle frelse København fra denne ”djævelske autonome yngel”. Men det skulle ikke blive så let at komme af med Lucifers børnebørn.


På et tidspunkt, efter at Faderhuset flere gange havde stået foran indgangen til stedet og sunget kristne sange uden virkning, lukkede de sig ind via låsesmed. Straks kom det til sammenstød og de blev straks smidt på porten, flere af Faderhustes medlemmer fik knubs med på vejen og deres kult leder Ruth Evensen fik en flænge over øjet. Man kan undres over hvad de mon selv havde forstillet sig.


Nu begyndte retssagerne om huset og både i byretten samt landsretten tabte de unge og sagen kunne ikke ankes til højesteret. Fonden Jagtvej 69 med kulturpersoner som Kim Larsen og Erik Clausen bag tilbyder nu Faderhuset at købe stedet men der kan der ikke blive tale om. Selv daværende Politiinspektør Hanne Bech Hansen udtalte at hun håbede at faderhuset ville sælge.

Selv havde kommunen i sin tid afgivet løfte om at skulle huset opgives af den ene eller anden årsag, skulle de unge have et nyt. Dette løfte nægtede kommunen nu at efterkomme.


Fonden Jagtvej 69 prøver igen og tilbyder nu 13 millioner + 2 oven i til renovering men Faderhuset har tydeligvis gjort det til en principsag at få revet huset ned.


I december 2006 kommer det så til kraftige gadekampe mellem brugere af huset, dets sympatisører og politiet.


Den 1 marts blev huset indtaget fra luften og der bliver også benyttet skum samt tåregas. Senere kom det frem at der også blev brugt militært personel. Samme dag gik det løs med vilde gadekampe og det samme igen dagen efter, nu også ved Christiania og Christianshavns gymnasium bliver raseret af medløbere. Under disse kampe er det senere komme frem at politiet brugte ulovlige tåregas granater. Man benyttede sig ligeså af en engelsk politiagent som gennem en årrække havde infiltreret det autonome miljø og meldt alt hvad han vidste tilbage til hans danske kollegaer.


Klokken 06.00 mandag den 5 marts begyndte selv nedrivningen og snart var Ungdomshuset Jagtvej 69 en saga blot. Samme år vil Faderhuset sælge grunden for 15 millioner. Samme beløb som Fonden jagtvej 69 havde tilbudt.

Grunden flød nu med så meget affald at kommunen måtte rydde op, dog sendte de regningen til Faderhuset.Følger:

De unge begynder nu at lave initiativer til at få et nyt ungdomshus. Blandt andet besættes det gamle vandværk i Grøndalsvænge. Der kommer et stort telt op på rådhuspladsen som et ”nyt” ungdomshus og de af pressen ignorerede komplet fredelige torsdags demonstrationer tager sin begyndelse og varer over et år.

Lidt over to og et halvt år senere åbnede det nye Ungdomshus på Dortheavej i NV. Det var den 18 oktober 2008.

Som det gamle ungdomshus har man samme regelsæt. Ingen racisme, sexisme, homofobi, vold eller hårde stoffer. Ting som den daværende Statsminister Anders Fogh Rasmussen, ifølge Berlingske tidende, ville have skrevet under på til enhver tid.


I april 2010 blev grunden købt af udviklingsselskabet 2010 APS ejeren bag dette selskab er Procasa, et rådgivningsfirma. Før dette var grunden blevet opkøbt af investeringsselskabet Venteruinstituttet. Der skal være forretninger nederst og ovenpå ungdomsboliger. Pris: 8 millioner kr.


Hvad har det hele kostet? Udover en masse sorg og ar på krop og sjæl blev prisen for kommunen på 144 million kroner i mandskab, retssager og oprydning og i disse tal er ikke iberegnet privates forsikringer for biler og ruder m.m. Det nye ungdomshus kostede 20 millioner kroner. Tænk hvad man dog kunne have sparet ved at lade de unge være. Fakta er at der ikke havde været nogle former for problemer med brugerne af ungdomshuset i 11 år.


Til sidst skal siges at Mc Donald på Nørrebros runddel måtte dreje nøglen om da kulturlivet er forsvundet sammen med huset.


 
Panel title

© 2020 cphunder

Antal besøg: 32393

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0.17035293579102sekunder