Danerland - Danerland - Lokalhistorie og barndomsminder
Oct
28
2011

KØBMÆNDENE i barndommens gade - Køgevej i Taastrup afsnit 1


 

 

 

skrevet af Danerland - 27 - 08 - 2008

-----------------

Med alle de forretninger vi har idag, skulle man mene, at der er en voldsom konkurrence, men er det nu rigtigt. ?

Der hvor der er mest brug for konkurrence er i dagligvarehandelen, det er der vi handler hver dag, mere eller mindre nødtvungent. Vi skal jo have vores basisvarer, på den ene eller anden måde, brød, mælk, kartofler, kød osv. Altså Købmænd, slagtere og bagere, de to første grupper, er idag mere eller mindre slået ihjel af supermarkeder og bagere er ved, at blive en sjældenhed.

Men vi skal lige huske på, at det udelukkende er vores ( kundernes ) egen skyld, vi har nemlig svigtet den lille købmænd og den rigtige slagter. Vi er blevet amerikanerseret i vores indkøbsvaner, vi kører ind til indkøbscentrene og fylder stationscaren til bristepunktet, med ugens tilbud og storkøb, fra fyldte giga indkøbsvogne. Bilka, Føtex, OBS, Kvickly og alle omegns indkøbscentrene, er fyldte fra Torsdag eftermiddag og til lukketid Lørdag eftermiddag.

Man kan næsten sige, at dagens lille by kerne familie, handler på samme måde, som landbofamilien gjorde for 50 år siden, hvor man kørte ind til den nærmeste købstad og handlede stort ind, en gang om ugen, men resten af ugen handlede hos de lokale småhandlende.

4ead8f0707eaf30102011.jpg

Valbyhus 1975.

For mit vedkommende giver det mindelser om min tid, som feriedreng hos min Onkel og Tante på Grønnegård ved Horslunde på Lolland, der gik turen så til Nakskov om Fredagen og det var lidt af et strategisk mesterstykke, at holde rede på tropperne. Min Onkel Martin skulle måske til isenkræmmeren og have værktøj og skruer og hos maskinhandleren og have nogle remme til mejetærskeren. Min Tante Magda havde så andre ærinder og følgeskab af op til 5 unger og uddelegerede opgaverne til de største af ungerne. Bilen var parkeret strategisk og blev fyldt med varer i takt med indkøbene blev klaret, når operationen var overstået, hentede vi så Martin, som sad på Industrien, som var et samlingssted på for oplandets bønder, der fik en øl og et par stykker mad.

I min barndomsby var der 14 Købmænd og 5 slagtere, lige omkring Hovedgaden i Taastrup, som hed Køgevej, hvis vi starter fra Klovtoftekrydset og imod Syd, så er de ulige numre på venstre side.

Først var der Købmand Adamsen og længere nede Købmand Ingeman Nielsen, så under tunnellen, der lå HB ( Hovedstaden Brugsforening ) som var byen første supermarked, med selvbetjening og indkøbsvogne. Lige ved siden af Lipperts Hotel.

4ead913f2f77d30102011.jpg

Lipperts Hotel i Taastrup lå lige ved Jernbane tunnellen på Køgevej og Parkvej th. Billedet er nok fyrrene og den gamle staldbygning th. blev Taastrups første supermarked en HB ( Hovedstadens Brugs )

.De to fremspring på Hotellet gemmer Krostuen sig th. Her regerede Charles en rigtig tjener med en rød/sort silkevest og så var han helt sølvhåret. Vi spillede billard der og man kunne få byens bedste røgede laksemad

 

 

200 meter længere nede lå Bøgh, som var et af de rigtig gamle handelshuse, med købmand, isenkram, korn og foderstoffer. Men Bøgh var dog lillebror til Jessen, som lå lige overfor, Jessen havde nemlig også tømmerhandel, med lastbil og alting, samt ikke mindst en afdeling nede ved Stranden.

Yderligere 200 meter nede omkring Køgevej 91 lå Taastrups ubetingede førende købmandsforretning Poul Flygstrup, en fantastisk forretning, hvor duften af nymalet kaffe ramte en, når man trådte ind i butikken. Købmanden selv i skinnende hvid stivet kittel, en rigtig købmand af tiden.

For nu kommer vi ned i den farverige del af købmænd, med masser af sjove egenarter.

kapitel 2
KØBMÆNDENE i barndommens gade - Køgevej i Taastrup => kortlink.dk/h22x 

Share on Facebook Back to the blogComments:


 
Panel title
Antal besøg: 1246833

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0.16470289230347sekunder