Danerland - Danerland - Lokalhistorie og barndomsminder
Oct
28
2011

KØBMÆNDENE i barndommens gade - Køgevej i Taastrup - kapitel 2


På Køgevej  skråt overfor Ingemannsvej lå Købmand Adamsen, det må have været omkring nummer 33 og længere nede på den Østlige side af Taastrup Hovedgade, der dengang hed Køgevej lå Købmand Nielsen, på hjørnet af Jernbane Alle og Køgevej, her skulle man tre trin ned og mødte et ældre købmands par, der kørte den lille forretning.


51fd83af7950d04082013.jpg

Så skal vi under jernbane tunnellen, til venstre ligger Lipperts Hotel og her åbnede Taastrups første  selvbetjenings Supermarked og det var en HB, i den gamle stald og ned til nummer ca. nummer 75, her lå to af Taastrups gamle " store " købmandsgårde overfor hinanden, det var Bøgh, som også havde foderstoffer, den var i tre etager og oppe under loftet boede nogle af de ansatte " karle " bl.a. Kalle, som jeg kendte.
Lige overfor lå H. Jessen, som også havde tømmerhandel, isenkram, værktøj og foderstoffer og en afdeling nede ved Stranden, det var på det tidspunkt Taastrups største forretning.


Omkring Køgevej 91 lå Taastrups førende Købmand Flygstrup, så rykker vi ned til omkring nummer 117, her lå Købmand Møller, en forsømt kedelig forretning, med skidengrønne farver overalt, en lang trædisk og så stilhed !


Når man trådte ind, var der altid stille, købmanden sad altid ude bagved og der var mere liv i bagbutikken, end i forretningen. Jeg mener den lukkede inden 1960 og Frisør Olsens svend åbnede herresalon der istedet.


Overfor i Køgevej 90, kom der en NY købmand til, nemlig Købmand Kaj, en lille energisk mand, med fuld skrue på, men – som havde svært ved, at få det til, at løbe rundt, der var langt imellem varerne og idag, ville det nok minde mest om en etnisk købmands døgner, med lidt af hvert.


Så tager vi et smut ned af skolevej, her lå nok en Købmand Møller, overfor Strongvej. Han levede af, at sælge slik til ungerne fra Taastrup Borger og Real skole og så blokkens beboerne på Skolevej.


Købmand Møller blev berømt for, at have tævet dyrlægen. *S* Det var nemlig sådan, at dybfrost holdt sit indtog først i tresserne og Findus og Beauvis var ivrige for, at få deres frysere ud i selv den mindste forretning, således også hos Købmand Møller. 

Men det var nu ikke noget der rykkede hos hans kunder, så datoerne udløb efterhånden, det kunne dog ikke hidse Møller op, det var jo ikke hans fryser, så det blev påtalt mange gange af dyrlægen, som til sidst blev træt af det og kom med en dunk petroleum, som han hældte over dybfrostvarerne. 

Så blev Møller rasende og bankede dyrlægen og smed ham ud.


På Strongvej overfor lå Bambola, en legetøjsfabrik og på højre side lå en stribe rækkehuse, de første 3 – 4 stykker var lærerboliger. Dengang var problemet det samme, som København har nu, en lærerløn rakte ikke til, at en nyetableret lærer kunne købe hus, så derfor kunne Borgerskolens lærere bo billigt til leje her. Længere oppe boede Isoler Verner, sangeren Jørgen Winckler, Eugen Tajmer og Tage Absalon, som var operasanger og livredder i Taastrup badet.


Eugen Tajmer var dengang en temmelig mislykket grønthandler på Dorhps Alle og så spillede han sømandsviser på Malmø bådene, inden han blev manager. Men der var liv og glade dage. 


Isoler Verner var faldet over en guldgrube, Rockwool og isolering var nemlig ved, at holde sit indtog i dansk byggeri, så der var hurtige penge, at hente. 

Men Verner var også et festmenneske og det hans gutter også, Rockwool gav tørre pletter i halsen og de skulle skylles væk og det blev de eftertrykkeligt. Hele det sjak holdt bl.a til nede hos Købmand Møller og var der liv og glade dage og det kunne altså høres når Gustav af og til var med og de to brødre sang for ude i bagbutikken. *gg*

4eaed591180ac31102011.jpg

Valbyhus anno 1910 - 1920.

Længere nede af Skolevej og Valbyvej lå Valbyhus, en gammel Købmandsgård, med kul og koks. Købmanden var en sær snegl, der boede sammen med sin gamle Mor. 

Han havde flere arvede ejendomme nede ved stranden, alligevel kunne man altid købe bajrere bagom, til overpris hos ham i weekenden. 

Jeg var dernede engang en Lørdag aften og han sad altid oppe i vinduet på første sal og holdt øje, men inden han kom ned, kom hans Mor stormende ud af sidedøren med en stor brødkniv i hånden og råbte ” Hvor er min søn, hvor er min søn ” Så det kan nok være vi kom afsted uden bajere *gg* 

Hun var en ” anelse ” sær og oppe i firserne.


Længere nede på Valbyvej 70 lå Købmand Andreasen med ” Kravlegården ” Det var en rigtig god Købmand, med alverdens ting fra Hollandske spegesild i trætønder, til petroleum i dunke.

 4ead12c59153e30102011.jpg

Det var en festdag, når de Hollandske spegesild ankom i trætønder og sæsonen startede. Den første tønde, blev åbnet af lærlingen og så havde Købmanden inviteret Sæbe Frandsen, som var Købmandens gamle ven og havde et grossistfirma med sæbe, parfume og frisørartikler. Desuden deltog et par af Carlsberg ølmændene.


Købmanden ordnede spegesildene med saksen, som han altid havde i lommen, af med hovedet, klippe dem op og rense dem, pelse skindet af og skære dem ud i fire / fem stykker. Frandsen smurte fedtemadder og Ejnar ølmand hakkede løg en masse og de blev lagt på et stort stykke pergament papir, Bent ølmand trak bajere op og hentede snapsen i køleren, så var der klar til ” Operation bidesild “. 

Så tog man et stykke bidesild i den ene hånd og suttede det i sig, man vendte fedtemaden i de hakkede løg og så var det ellers skål, både i øl og brændevin. Bagefter var der gammel ost, som blev hentet ude i udhuset, Fruen ville nemlig ikke have den indenfor dørene, den stank også stygt, men smagte fantastisk, med sky og stærk sennep på. Det var ikke altid Frandsen og ølmændene selv kunne køre hjem, men så blev ølmændene hentet af kollegaerne og Frandsen og Købmanden, gik ind i privaten og tog en skraber. *gg*


Når sæsonen startede, satte købmanden et lille papskilt ud i vinduet med ” BIDESILD ” og den første uge, blev der solgt 2 træ tønder.


Der blev lavet mange aftaler i den Kravlegård og her holdt Isoler Verner også til, med sit mandskab, når de havde fyraften. 

Mange håndværkere havde ” kontor ” her, folk blev antaget og fyret, ” ting ” blev handlet, hvis man kendte de rigtige. 

Der var nogle fantastiske typer imellem Svend Sømand, som havde en tatoveret fuldrigger på brystet og maven, den var desværre vokset til ukendelighed, siden han fik den. 

Der var Buddi, en lille fimset mand, med silketørklæde, som altid sang arier, når han blev fuld.

Der var Herman Snus, som aldrig sagde noget, men Købmanden vidste, at han skulle have en æske Gøteborg snus og tre portere, når han kom fra arbejde.


Den ” Hvide neger ” som engang var blevet anholdt i Norge og havde forsøgt, at gemme sig ved, at smøre skosværte i ansigtet. 

Skinke Elwin, som arbejdede ude på Hafnia og kunne skaffe skinker. 

Tjem – tjem, som egentlig hed Erik og arbejdede ved kommunen, men når han blev fuld, kunne han ikke sige andet end tjem – tjem. Når han skulle hjem, blev han skubbet igang på cyklen, det er et mirakel, at han ikke blev kørt over, for han boede på Gasværksvej og skulle passere Køgevej på vejen hjem. 

Telefon Robert, som boede nede i barakkerne på Enghavevej og havde nogle uvorne uger og et galt spetakel af en kone, så det trak lidt ud med, at komme hjem.

OBS. Der er siden lavet lidt om på navnene, noget af Skolevej, hedder nu Valbyvej og vise versa.


Så rykker vi om på Rugkærgårsvej, her lå nok en Købmand Møller, han var søn af en Købmand Møller ude på Roskildevej, men ellers har de forskellige Møller Købmænd ikke noget med hinanden, at gøre.


Ude på Køgevej, forbi den Katolske Kirke og overfor det der idag hedder Solvænget, lå der også en gammel Købmandsbutik. Den gamle købmand Dahl gjorde ikke meget ud af butikken, han solgte lidt til trafikanterne, men han havde ” gamle penge ” og gjorde det i ejendomme. Idag ligger der en blomster forretning.

Det var en gennemgang af de 18 Købmænd i Taastrup, slagterne og mejeri udsalgene, må vente til en anden gang, der var fantastisk mange spændende butikker på Køgevej i Taastrup, med hver sin historie.

I 70`erne lavede Købmand Dreyer et lille Supermarked på Kingosvej og senere et i Blågards Centret.

Men ingen af de 18 omtalte Købmænd eksisterer mere og de fleste bygninger er væk, det er lidt vedmodigt.


Der kan være lidt unøjagtigheder med navne og gade numre, jeg har forsøgt, at finde noget lokal historisk om Taastrup, men det er åbenbart ikke på nettet, men på museum og jeg har ikke helt det billedmateriale, jeg gerne ville sætte på.


Det er ærgerligt, så hvis der er nogen der ligger inde med fotos af forretninger på Køgevej i Taastrup fra 1956 til 1972, så vil jeg gerne høre fra jer.

  5455e3f4a24ee02112014.jpg

 

...............

Share on Facebook Back to the blogComments:


skrevet: Mon. d. 12. Jan.

Min far har været i lære hos A/S H. Jessen på Køgevej i Taastrup. Jeg har nogle billeder som måske kunne have interesse. Kan du ikke sende mig et telefon nummer så jeg kan ringe dig op?

 
Panel title
Antal besøg: 1251061

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0.1931939125061sekunder