Danerland - Danerland - Lokalhistorie og barndomsminder
Oct
28
2011

CARLSBERG grunden - profit eller vores øl ?

 

februar 24, 2009 skrevet af Danerland

 

LABOREMUS PRO PATRIA - Lad os arbejde for fædrelandet.
Sådan stod der indtil for få år siden, på alle Carlsberg `s Hof pilsners hals etikette, eller kraven og det er jo et dejligt ordsprog, at have for en virksomhed, hvis formue er skabt af den danske arbejder klasse, bryggernes viden og bryggeriarbejdernes kunnen og stolte traditioner.
Idag er Carlsberg en Verdensomspændende koncern, som kan vælte Børser, eller selv falde sammen, de strømlinede jakkesæt har taget over.
Carlsberg opkøbte Tuborg i Hellerup og scorede kassen, på det byggeri, der ligger derude nu, hovedsageligt skabt af Kurt Thorsens ideer og kreativitet. Men så har nutidens Stein Baggere, halvgamle rockere, udenlands danskere, spekulanter og rigmænd M / K jo et sted, at bo.
Det kunst stykke ville Carlsberg gerne gentage, med det gamle Hovedkvarter i Valby, for 2 år siden forventede man, at score 6,5 Milliarder Kr. Men nu er Carlsberg lige sprunget fra sit eget ide grundlag.
Fordi man hellere vil lave øl, sagde Carlsbergs talsmand.
Fordi man nu KUN kan score 2½ til 3½ Milliard Kr. idag, siger jeg.
Historiske fakta og anektoter omkring Carlsberg, som ikke mange kender ===> http://www.tinyurl.dk/5610
Carlsberg grunden er idag på 32 hektar, eller 330.000 kv.m, et pragtfuldt område, lige i nyren af København, imellem Vesterbro, Valby og Frederiksberg. Området oser af kultur,historie og smukke bygninger, de fire elefanter i Bornholmsk granit, vogter området fra Valby siden og under hele området, ligger der 7 km. underjordiske gange. Man har endda sin egen Tog Station, som hedder Hof på den modsatte side.
Men udviklingen og industrialiseringen indhentede Carlsberg. Op imod 5.000 mennesker var beskæftiget på området og lastbiler strømmede til fra hele Sjælland og togvogne kørte øl ud til resten af Danmark. Det var ikke holdbart med Industri, så centralt.
Efter købet af Tuborg flyttede Carlsberg hele molevitten til Fredericia, hvor 169 bryggeriarbejdere producerede det samme antal hektoliter øl, som de 5.000 på Carlsberg og de 2.500 på Tuborg gjorde.
Den slags er svært, at argumentere imod, men der blev grædt mange salte tårer i Humleby og arbejder kvarterene på Vesterbro, mange mennesker havde arbejdet hele deres liv på Carlsberg.
Men robotterne og de 169 bryggeri arbejdere, sprøjtede øl ud i stride strømme i Fredericia, det – der blev i giga tankene kaldte man HOF og det der løb over, eller gærede kaldte man Tuborg *S*.
Siden Carlsberg flyttede til Valby fra Brolæggerstræde i 1847 voksede området og grundene blev købt i småbidder af den gamle Brygger. Carlsberg har været kultur mæcen i særklasse, bare se Glyptoteket og har sponsoreret masser af kultur til Danmark. Men de sidste tyve år er den facade krakkeleret lidt, Carlsberg svigtede det danske Fodboldlandshold, til fordel for Liverpool og FCK. Men igen er det svært, at kritisere Carlsbers dispotisioner ” vores landshold ” spiller, som en flok mælkedrenge, imedens Liverpool og FCK klarer sig godt. Men de danske Rooligans er blevet tavse og synger sig ikke mere til tørre halse. ak, ak.
Måske var det på tide, at Carlsberg betalte tilbage og levede op til, LAD OS ARBEJDE FOR FÆDRELANDET. ?
Helt ærligt, hvor svært kan det være. ?
Danmarks gennem tidernes største Pamperdronning Ritt, måtte love luftkasteller for, at få lemmingerne til, at stemme på sig, det lykkedes 50%. Ritt blev valgt, men de 5.000 boligsøgende til ” billige ” boliger, fik en gammel røv, at trutte i.
MEN BEHOVET ER REELT NOK. – De berømte kassedamer, politi m/k, sygeplejersker, rengøringsfolk, Bus og Taxa folk osv. mangler et sted i København, at bo, hvor de kan betale huslejen og København mangler dem.
Det samme gør de mange singler, der er 1½ million singler i Danmark og hver gang, der er en skilsmisse opstår der et behov for en bolig, som en single kan betale, hvorfor skal det ende i en social deroute ? Hvor den ene part må flytte til Præstø eller Lolland og måske miste sit job på Østerbro.
Vi har jo før levet under små kår i Danmark uden, at det var krisetider, man indrettede sig bare under forholdene. Der var byggeforeninger, som byggede små rækkehuse, til billige penge, det gælder f.eks Kartoffelrækkerne, som idag er et eksklusivt sted, at bo. Der bor f.eks Ritt Bjerregaard og Marianne Jelved, de købte sig ind for små 5 millioner Kr.
Humleby på Vesterbro er bygget efter samme princip og med Carlsberg sponsorat, knap så eksklusivt, men eftertraget.
Komponist området ude ved Svanemøllen på Østerbro, er bygget efter samme princip, men mere eksklusivt og større boliger, her bor Helle Thorning – Schmidt og et par pinger fra SF.
I ” gamle dage ” det vil sige i 50 og 60 `erne boede lærerne i Lærerboliger, nær skolen, det var lejeboliger til billige penge, som de senere købte, da ejerboliger blev muligt for lønmodtagere. Ved alle landets hospitaler, ligger der ældre læge og sygeplejersker boliger, som boede billigt på samme måde.
SÅ HVAD NU HVIS ?
1. Carlsberg beholder grunden, lejer den ud i 99 år til Stat eller Københavns Kommune.
2. Finans, Kreditforeninger, Banker og Industri sektoren, finanssierer byggeriet og sælger eller udlejer boligerne.
3. Carlsberg indsætter klausuler for området, så det ikke ender, som en Perle ghetto, hvor kommune og Staten betaler huslejen.
4. Carlsberg fastsætter, at der skal bo 5 – 7 eller 10.000 mennesker på området, uanset højde på byggeriet.
ER PARADIS UTOPI ?
Det er et fantastisk område, med uanede muligheder, gamle historiske bygninger, store kældre og lagerbygninger.
En Carlsberg by midt i byen, en blanding af skovbørnehaver og ollekoller, blandet op med kunstnerværksteder, musik scener, små intime spille steder, Carlsberg museet bevares, koberkedlerne er skabt til en restaurant i særklasse, små bæverdinger i kældrene og stræderne, et kollektivt pensionat, en gammel købmandsforretning, små spisesteder, et marked på et torv, der har åbent hver dag, små special forretninger, en skomager, en ostehandler, tøjdesignere, skræddere, en rigtig slagter, en fiskehandler, delikattesse forretninger, grønhandlere, et forsamlingshus, hvor der kan arrangeres alt fra amatørteater, sangaften, enke baller, Lørdags baller med Danceband osv.
De mange bygninger er skabt til kultur, et bibliotek med en foredragssal, en lokal biograf, naturligvis skal der stadig brygges øl på stedet og kunne smages på varen.
Lad unge kreative sjæle og arkitekter komme med forslag også for det eksperimenterende, det kan blive et fantastisk sted, at bo.
Her er et af de bedre forslag, som rummer 550.000 kv.m byggeri ===> http://ing.dk/artikel/78106
SÅ MIN OPFORDRING TIL
Carlsberg logo.svg
”Laboremus pro Patria”
Lad os arbejde for fædrelandet.
————–

Share on Facebook Back to the blogComments:


 
Panel title
Antal besøg: 1251426

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0.19060301780701sekunder