Danerland - Danerland - Lokalhistorie og barndomsminder
Oct
28
2011

JEG HAR KENDT en MORDER.

 

Danerland august 15, 2008

Mord er noget, der sker for andre, noget vi læser om i avisen, mord er noget abstrakt.

Men vi har alle en holdning og mening om det, når vi møder det i avisen, alt efter hvordan det er sket. Vi fordømmer, eller vi viser måske forståelse ? vi debaterer, udveksler meninger, vi bliver forargede, vi bliver bange, vi forstår nogengange ikke, at et menneske kan finde på, at tage et andet menneskes liv, på en så bestialsk måde.

 

Der er mange former for mord, rovmord, forsætligt og uforsætligt mord/drab, jalousimord, bestillingsmord, terrormord, trafikdrab. Der er også kommet en ny type mord, medierne og visse grupper, kalder det ” æresdrab ” Den betegnelse vil jeg dog ikke godkende, for der er altid indblandet penge, faderen sælger en datter og en adgangsbillet til Schengen, til en fætter eller Onkel fra uha uha, handelen går galt, pengene er brugt. Så er den syge logik, at datteren skal myrdes, forstå det hvem der kan. ?

 

En af Rejseholdets tidligere drabschefer, har udtalt. Man forventede, at møde et monster, men ser en stakkel. ! Det var omkring en af de tragiske barnemordere, som var meget omtalt for mange år siden.

I den sag jeg omtaler i overskriften, kendte jeg både morder og offer, samt offerets søn.

Manden der blev morder hed Ib, han var gartner og kom fra Fyn, hvilket man tydeligt kunne høre på hans udtale. Ib var det, man kaldte en stille eksistens, lidt indesluttet, ungkarl, boede på et værelse, på det gartneri, hvor han arbejdede.

Han var en lille tæt fyr, omkring 1,70 høj, helt lyshåret med bølget hår. Man kunne næsten stille sit ur efter ham, for hver eneste dag kl. 17.10, kom han cyklende, ude fra gartneriet, kørte ind til Købmanden på Valbyvej, købte to Hof og ti cigaretter.

Han satte sig ned i ” kravlegården “, som var Købmandens gård for tomme flasker, her sad der tit og ofte 10 til 20 mænd og fik en fyraftensbajer, eller 3. De samme stamkunder hver dag, som kendte hinanden, det foregik stille og roligt og der var yderst sjældent ballade, for de vidste, at Købmanden slog hårdt ned på ballade og så vankede der karentæne.

Det var jo trods alt en form for smugkro, som naboerne ikke var begejstret for, men omvendt så var det også noget centralt i den lille bydel, skulle man bruge en havemand, eller medhjælper, til et eller andet, så kunne man finde ham her.

Desuden skete der ikke noget i byen, som ikke blev vendt og drejet her. Når vejret var dårligt, trak man ind i Købmandens garage, hvor Købmandens flotte Opel Rekord varevogn holdt, ligesom der var oplagret kartofler, som blev vejet af her.

Når man trak ind i garagen, som man gjorde i vinterhalvåret, så herskede der benhård selvjustits imellem gutterne.

Købmanden var næn over sin Opel Rekord og han ville ikke have kapsler imellem kartoflerne og ingen tilråb efter de piger, der gik forbi, der boede nemlig to sild nede i smøgen hvor butikken lå.

Den ene var gift med en smedesvend og den anden med skraldemanden, ingen af de to Herrer fandt sig i ukvemsord imod den ” lille kone ” og det var før sket, at de havde jagtet, et par af gutterne og så sad øretæverne løst. Dem ville Købmanden ikke have udestående med, så derfor blev der rask væk udstedt karantæne og det var ikke alle og enhver, der fik adgang.

 

Kravlegården indgår også lokalhistorisk i bybilledet igennem næsten 50 år, f.eks Onkel Carl, som var skraldemand fra dengang, det foregik med heste. Onkel Carl havde selvfølgelig personale til det grove arbejde, men historien fortæller, at Onkel Carl sommetider ikke nåede længere, end kravlegården og havde lidt svært ved, at komme op fra kartoffel sækkene, fordi der hele tiden kom nye til, som lige skulle slå en sludder og give en bajer. Hestene holdt udenfor med en tom vogn og når de blev sultne, ja, så gik de selv hjem, ikke fordi det var så langt, men alle kendte Carls heste.

Efterfølgeren hed Willy og hestene blev erstattet med en Hanomag og den overnattede af og til ved Købmanden, for den kunne jo ikke selv køre hjem og det kunne Willy heller ikke.

Men Ib, var der aldrig ballade med, han drak sine to Hof og et par minutter før lukketid, gik han ind og købte to nye, som han lagde i sin mappe, som han lukkede over cykelstangen, så kørte Ib op til pensionatet, hvor han hver eneste dag spiste sin varme mad.

 

Offeret var en hårdtarbejdende mand, som ejede gartneriet, som i dag forlængst er bebygget, han var en noget galsindet Bornholmer, han gik altid rundt i en grøn kedeldragt og gummistøvler og havde altid travlt.

Offerets søn hed J, vi gik i parallelklasse, men spillede fodbold sammen, oven i købet på første holdet, hvor vi opnåede, at blive Sjællandsmestre.

Pludselig en dag gik snakken, så i kravlegården, IB var blevet morder !

Dengang fik han løn hver Torsdag i en kuvert med kontanter, de var åbenbart blevet uenige om beløbet. Ib var gået ind på sit værelse og havde taget sit jagtgevær og skudt sin arbejdsgiver med to skud. Derefter havde han sat jagtgeværet på plads igen og taget sin cykel, åbenbart for, at køre sin sædvanlige tur. Men både sønnen og konen var hjemme, så han blev anholdt, inden han nåede op til Købmanden.

 

Det var selvfølgelig meget uvirkeligt og uforståeligt - tænk, at noget sådant kunne ske i det lille samfund.

Jeg så aldrig sønnen mere, familien afhændede gartneriet og flyttede til en anden by.

Ib fik vistnok 12 års fængsel for sin ugerning.

Men bare 7 år senere, mødte jeg ham i en naboby, jeg må indrømme, at det løb mig koldt ned af ryggen. Han lignede fuldstændig sig selv og så aldeles ubekymret ud. Jeg har nok stirret temmelig meget, men han kunne ikke kende mig, jeg var blevet voksen i mellemtiden.

Hele verden stod stille og jeg var nok ret handlingslammet, eller overrasket. Det var først noget senere, hvor Ib forlængst var væk igen, at jeg tænkte på, at den mand havde smadret en familie, med en fuldstændig meningsløs ugerning. To drenge havde mistet en Far, en hustru havde mistet sin mand og levevej.

Men her bare 7 åt senere, cyklede en morder ubekymret rundt !

Skulle man havde smasket ham ? Skulle man have skældt ham ud ? Men hvad ville formålet så have været.

Jeg ved det ikke, men hvor var det meningsløst. !

Share on Facebook Back to the blogComments:


 
Panel title
Antal besøg: 1250939

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0.16845202445984sekunder