Danerland - Danerland - Lokalhistorie og barndomsminder
July
1
2012

ØL og relaterede historier.


Hvornår smager en Tuborg bedst, blev Perikles spurgt - " Hver gang " svarede Storm P figuren.


4fefb04a902b001072012.jpg

 

Men det gjorde den ikke for mig, første gang jeg drak en øl, bag garagen, var det godt nok en Tuborg, vi var tre rødder, der skulle i biografen i Taastrup, hvor Kino Mutter regerede. Jeg husker ikke smagen, men vi rendte ud på toilettet et par gange, hvilket afstedkom strenge blikke fra Kino Mutter.

 

Men hele mit liv har jeg drukket Carlsberg Hof, når det gjaldt øl og det skyldes nok, at Tuborg depot ejeren Ib Matzon ikke var for snu.

Dengang jeg kom i lære, som Købmand, havde både Carlsberg og Tuborg privat ejede depoter i hver by og det var hårdt arbejde, at være øl mand, for det første var der 50 stk. i hver kasse og de blev slæbt ind på skulderen.

 

Der var også en helt anden kultur dengang, for når bogen blev skrevet, så tog Købmanden og øl mændene tit en øl, som blev drukket i bag butikken. Carlsberg depotet blev købt af Børge Svendsen, han var en driftig mand, der var startet fra nul med et is mejeri og endte med 7 inden han købte Carlsberg depotet. Han sørgede for, at læredrengen altid fik en sodavand, det gjorde Matzon ikke, han gav øl og sodavand til Købmanden, hans kone og hans børn ?

 

Men eftersom lære drengen stod for indkøb af øl og sodavand, så betød den lille detalje, at al sodavand, KB Hvidtøl og Jolly Cola, blev købt hos Carlsberg depotet, i de fire år, jeg stod for det. Den slags havde Svendsen sans for, men det havde Matzon ikke.


4fefb0770c9df01072012.jpg

 

Nu fattede jeg tidligt interesse for vin og købte faktisk min første flaske rødvin til samlingen imedens jeg var i lære, det var en Chateaneuf du Pape 1959 og den kostede 14,25 Kr. Den havde jeg stadig da min vinkælder, som havde en naturlig temperatur på 12 grader, nåede op over 500 flasker.

 

Men jeg kan godt lide en øl, men er nok ikke den store øldrikker, men uanset hvor jeg har rejst, så har jeg altid smagt på det lokale øl.

 

På en af vores første charter ture til Spanien i 1967, hvor Kjeld og Mona var med, stod pigerne tidligt op og gik ned på stranden.

Kjeld og jeg var begge nattemennesker og bestemt ikke til solbadning, vi stod kun op lige før kl. 12 for, at nå, at få noget morgenmad og så kørte den ellers på " Lumumbaer " ( spansk slave Cognac og cacaomælk ) i den kolde udgave med isterninger. Når vi blev træt af det, fandt vi ud af, at Hotel baren i kælderen, hvor der var bordtennis og juke boks, havde Carlsberg øl på flaske, hvad vi ikke vidste var, at det var noget syntetisk " rævepis ", så det gav lidt myldre mave ! eller måske var det antallet. Men når vi spillede bordtennis om natten og spillede Black is Black med Los Bravos i en uendelighed på juke boksen, så røg der nogle stykker ned. Men det er også et fedt nummer og det holder endnu -

prøv og lyt ==> http://www.youtube.com/watch?v=aGeFf_rIAVQ


I det hele taget var det fede tider også med musikken, dagen før vi tog hjem udkom A Whiter Shade og Pale, med Procol Harum, med spansk omslag, så den købte jeg og den har jeg endnu. Den blev " vores melodi "

 

Den bedste Carlsberg øl jeg har smagt, fik jeg på en Pub i England, hvor de kaldte den Lager og blev tappet fra fad, sikke en farve og sikke en smag. Den stærkeste øl jeg har drukket var i Frankfurt på et mindre pænt sted, vi blev fulde af tre øl ?

 

Den sjoveste øl, var en Pinse øl fra Nykøbing Falster Bryggeri, den var vitterligt grøn i farven, men smagte fortrinligt, men det er aldrig lykkedes mig, at finde frem til den igen.

 

Det mest " lumre " øl var på en Pub i Syd England, hvor jeg faldt i snak med en canadier, der havde fløjet bombe fly under 2 Verdenskrig, han var aldrig nået hjem. Men det var en herlig gut, han havde aldrig været i Danmark, men kun fløjet over. Men han insisterede på, at vi drak noget mørkt Ale fra fad, der var lunkent og smagte stygt i starten, men i takt med, at vi fik en skid på, så gled det ned uden problemer.

I Tyskland, Tjekkoslovakiet, Holland, Belgien og selv Frankrig har jeg smagt godt øl. Men Sverige er altså et misfoster for øldrikkere, jeg forstår godt, at de flygter til Danmark

Den " store øl  strejke " i 1965 varede fra 30 April til 12 Juni, den kastede virkelig Danmark ud i krise, så meget, at vi endte med, at køre til Sverige og hente øl og vi fik solgt det. Men kunderne var altså ikke glade for det, så Totter og mig kørte til Tyskland og købte tyske dåser, vi rev sæderne ud af hans Volvo 544 og fyldte bilen.

 

Vi havde solgt alt hvad der stod øl på, jeg havde fundet 6 gamle Skibs Hvidtøl under nogle hylder, der var klumper i bunden, men Erik, der kun hed Tjem - Tjem, for det var eneste han kunne sige, når han blev fuld, købte dem og spædede hver flaske op med en kylling, så røg det også ned.

 

Faxe strejkede ikke, så Faxe manden Erling var jagtet vildt, men vores ration var kun på 2 kasser, en sølv og en Guld faxe.

 

Nu har jeg altid syntes, at Tuborg smager afskyeligt og jeg siger nej Tak, hvis folk ikke har andet, fordi det giver mig hovedpine, det samme gælder Faxe øl. Dog syntes jeg, at dengang Faxe begyndte, at lave Faxe fad på dåse, smagte den virkelig godt, faktisk ligesom Hof, men da de gik over til " Den Lille Buttede " brune flaske, smagte det helt anderledes og bestemt ikke godt.

 

Nu er det sådan, at hverken Vognmanden Michael eller hans kone BT drikker vin, de sværger til øl også til maden og deres " vin samling " trodser enhver beskrivelse, så af simpel nød, må jeg af og til ryge med på øl til maden.

 

Michael er til mørkt øl, med krave på, han gider ikke drikke Hof, men det skal siges, at de har haft mange spændende øl på bordet og det har også påvirket mine smagsløg, jeg er nemlig begyndt, at kunne lide mørkt øl.

 

Det er noget af en rejse, at komme ud på, når man søger efter den helt rigtige øl.

 

Micro bryggerierne er spændende, men slemt overvurderet, syntes jeg. Jeg har smagt alt fra lakrids øl til solbær øl, hvede øl osv. men det meste af det er en reklame gimmick og som gammel reklame mand, falder jeg ikke for det, jeg vil hverken give 29 eller 49 Kr. for en øl i en forretning og jeg stejler totalt, når Tivoli forlanger 90 Kr. for en fadøl.

 

Men pludselig en dag, skete der noget, jeg havde forvildet mig ind i en Netto forretning og de har jo et anseeligt udvalg af øl, men jeg må indrømme, at det var designet og navnet der fangede mig.

 

For det første hader jeg øl på dåser, hvis folk vidste hvor meget skidt og møg, de hælder ned, når de drikker af dåsen, er en cigar ren ilt til hjernen. Dertil er der det enorme miljø svineri, hvor TÅBELIGE politikere, sørger for, at 80 millioner tyske dåser, årligt havner i den danske natur.

 

Dernæst var de altså lavet af Harboe bryggeriet og jeg har ikke de bedste relationer til Harboe produkter.

 

Men den ene dåse var sort og hed Dunkel, genialt simpelthen, så det kunne jeg ikke stå for. Den anden hed Red, så jeg købte 5 af hver.


4fefb0b9a784601072012.jpg

 

Efter nogle dage i køleskabet fik jeg lyst til, at smage på dem, naturligvis i et glas. Den første var Red, den er flot i farven og smager OK, men heller ikke mere.

 

Men Dunkel den tog fusen på mig, en fantastisk dejlig øl, uhyre velsmagende, mørk og gylden i farven.

Det er ikke en stærk øl, den er på 4,4% og dåsen er på ½ liter, prisen er på ca. 7 Kr.

 

Den vil jeg gerne anbefale, selvom det er en Harboe, jeg kan godt lide dygtige mennesker og den brygmester, der har lavet Dunkel har hermed min største respekt.

 

Så lige for øjeblikket er min yndlings øl, altså Dunkel.

 

Dunkel er også god til en sildemad fandt jeg ud af, forleden dag ryddede jeg op i mit barskab og bagerst stod der en Aalborg 100 Års Akvavit fra 1981, den købte jeg i sin tid hos Købmanden i Snoldelev, fordi den havde samme form som deres Julesnaps, som jeg godt kan lide. Men denne flaske var altså en 100 Års Jubilæums udgave, med korkprop og årstal på, så den har jeg gået og gemt på i 31 år.


4fefb01b20f5101072012.jpg

 

Nok mest fordi prisen for den i ubrudt emballage har sneget sig op imellem 1.500 og 3.300 Kr. men da jeg tog den ud, knækkede korkproppen med toldmærke og alting af - SHIT happens.

 

Nå, men revisorens jyske bror havde været på fisketur og konen havde så lavet stegte sild, det er hun genial til. Så vi lavede en " drenge dag " med sild og ost, samt det helt nødvendige væske til, egentlig ville vi have holdt det ude i haven ,men det pisse regnede, så det blev igen revisorens garage, der også er møde lokale for " Brunkålens Befrielsesfront ", måtte holde for.

 

Jeg var ude på tanken i Osted, hvor Osted Mejeri holder til og købte en gammel jysk ost med kommen, mums.

 

Jeg fortryder, at jeg ikke solgte årgangs snapsen for 3.000 Kr. for snaps er altså ikke årgangs Whisky og den havde bestemt ikke vundet ved, at blive gemt i 31 år, men vi fik et godt grin af, at hver " Gibbernakker "  nok kostede en 100 Krone.

 

Til gengæld fik Dunkel øl flere fans, for de kendte den heller ikke........

Tags : øl

Share on Facebook Back to the blogComments:


 
Panel title
Antal besøg: 1251443

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0.18612504005432sekunder