Velkommen til Den Sorte Boks - Fakta om racisme

Betydning:


Racisme betyder, at der er nogle mennesker, som deler verdens mangfoldighed i forskellige grupper. Typisk er det hudfarven, det går udover. Racisme har faktisk nærmest altid eksisteret. Det har bare været i forskellige former. I 18. og 19 hundrede forsøgte nogle historikere at påvise, at den hvide race er den sorte race overlegen både på det fysiske og det mentale plan. Historikeren Ernest Renan mente dog, at selvom de sorte fra Afrika, Australiens aboriginere og Amerikas indianere er "de underlegne racer", så er der mange flere kulturelle forskelle fremfor genetiske. Da Columbus opdagede "Den nye verden", troede folk, at indianerne var tættere på dyret end mennesket. 


Racisme i Danmark:

Bare i Danmark blev der i 2008 på Amager dræbt to avisbude, som var tyrkisk baggrund. Der er tale om at, gerningsmændende havde sagt, "hvad glor du på perker svin." 


Racisme i politik:

Der har i tidens løb været en del racisme i politik. I Danmark har vi fx et rimelig racistisk parti, der hedder Dansk Folkeparti, som ikke vil have indvandrere ind i landet. Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, har flere gange gjort det klart, at hun ikke bryder sig om nye danskere. Pia siger til avisen.dk, at Det handler om muslimer. Hun vil ikke have muslimer ind i landet.

DF’erne vil gerne have forskelsbehandling, så danskere kan blive gift med kæresten fra USA, som er under 24, men der skal til gengæld sættes skrappere krav overfor indvandrere fra muslimske lande.

Søren Krarup har således udtalt dette: "Integration af muhamedanere i et kristent land er og bliver en en umulighed" og "Etnisk ligestilling i et land som Danmark er den lige vej til udslettelse af det danske folk"

 

Nazisme:

Nazismen er en politisk ideologi, der opstod i Tyskland kort efter første verdenskrig. Nazismen bygger meget på ideen om racelære, der betyder, at menneskene kan inddeles i flere racer. I midten af 30’erne kom Adolf Hitler til magten, og det medførte, at nazismen for alvor kom frem i Tyskland. Adolf Hitler mente, at det kun var hans egen race, der var rigtig.Mennesker døde på stribe under Hitlers storhedstid.

Jødernes tilstedeværelse i de tyskbesatte dele af Europa blev opfattet som et problem og det irriterede nazisterne grænseløst. Nazisternes leder, Adolf Hitler, hadede dem og besluttede at noget måtte gøre. Jøderne skulle helst forsvinde fra jordens overflade for at nazisterne kunne nå deres mål: Et jødefrit Stortyskland. Forskellige løsningsmodeller blev forsøgt: frivillig emigration, tvungen emigration, samt forskellige deportationsplaner. Der var både tale om at sende jøderne til Sibirien, Østpolen og Madagaskar.


Disse planer blev sat på pause på grund af krigen. Det var i krigen, at nazisterne havde gjort sig deres første erfaringer med systematisk massedrab i form af den såkaldte eutanasi-aktion, hvor fysisk og psykisk handicappede blev myrdet af staten. Der var sket en overskridelse af en barriere, og da Tyskland kæmpede den brutale tilintetgørelseskrig mod Sovjetunionen i juni 1941, overskred de endnu en barriere.

Resultatet af frustrationerne med de fejlede deportationsplaner, erfaringerne fra eutanasi-aktionerne, krigen mod Sovjetunionen og ønsket om et jødefrit Stortyskland førte dermed til systematisk massedrab på omkring 6 millioner jøder.

I dag er nazismen som ideologi forbudt i Tyskland, selvom rester af tilhængere og små grupper af nye nazister fortsætter med at operere. Disse nazistiske strømninger kaldes også nynazisme, og det er stort set det eneste, vi ser til nazismen den dag i dag.

 

Ku Klux Klan:

Ku Klux Klan (KKK) er en racistisk organisation i USA. De udøver såkaldt ”Hvid Magt,” racsime, antisemitisme, antikatolicisme, og homofobi. Klanen blev stiftet i Tennessee af Nathan Bedford Forrest (1865). Det var cirka otte måneder efter Den amerikanske borgerkrig, fordi de sorte skulle fratages deres nye borgerrettigheder. Klanen forsøgte i starten, at lave terror mod de sorte mennesker, i form af bortførelser, mishandlinger og drab. Ku Klux Klanen uddøde allerede i 1870’erne, selvom de havde over en halv million medlemmer. I 1915 blussede den pludselig op igen i Georgia. I 1920’erne var de helt oppe på 4 millioner medlemmer. Formålet var at hindre et stigende tal af katolikker, jøder, afroamerikanere og andre indvandrere i USA. Det fik også stor indflydelse på den amerikanske politik, da mange politikere var medlem. Under og efter depressionen faldt populariteten af klanen fra sit ellers høje tal på 6 millioner, fra 1924. Under 2. verdenskrig var organisationen også opløst.

I dag er klanen heldigvis næsten gået i opløsning, dog i en slags nynazistiske grupper, som kæmper indbyrdes mod hinanden. Ku Klux Klan forsøger at komme af med det image, de ellers er kendt for: De hvide dragter og hætter og de brændende trækors. Nogle af klan-lederne har også forladt klanen, som nu bliver styret af Thomas Robb.  

Ku Klux Klan medlemmer er klædt i hvidt. Det kan for eksemel være hvide kjortler, aflagt dametøj med de hvide pairmasker og hvide hætter.

Deres primære mål var: At knuse det republikanske partiapperat, at underminere Sydstternes nye republikanske regeringer, samt at genvinde kontrollen over den sorte arbejdsstyrke og tvinge den sorte race til forsat at underkaste sig i den hvide i Sydens smfund.

De forskellige "klanklubbers" taktikker var meget ens. De holdt typisk et ugentligt møde, hvor de fremlagde en liste over deres mulige ofre. Ku Klux Klan skabte også sit helt eget kodesrog og deres egen kalender, når de kommunikerede sammen.

AYAK? (Are You A Klansman?Er du en klansmand?)

AKIA (A Klansman I Am, Jeg er en klansmand)

KIGY (Klansman, I Greet You, Klansman vær hilset)

SAN BOG (Strangers Are Near, Be On Guard, Fremmede i nærheden, vær på vagt)

CLASP (Clannish Loyality A Sacred Principle, Loyalitet over for Klanen er et helligt princip)

 

Apartheid:

Apartheid var et system til raceopdeling i Sydafrika fra 1948 til det demokratiske valg i 1994.
i 1950 startede de mest racistiske opdelinger, f.eks. separate parker, strande, busser, hospitaler, skoler og universiteter. Der blev også strammet op på paslovene; sorte og farvede skulle nu have ID på sig 24 timer i døgnet. Disse Id blev en slags pas, der forhindrede sorte i at ”trænge ind” på hvide områder. Sorte måtte ikke bo i, eller endda besøge, ”hvide byer” uden speciel tilladelse. Sorte måtte ikke bo i større byer medmindre de arbejdede der. Deres familie måtte ikke bo sammen med dem, hvilket skilte mænd fra deres koner og forældre fra deres børn.

Specielt Nelson Mandela blev gjorde meget for at bekæmpe Apartheid. I 1964-82 sad han som fange på Robben Island ud for Cape Town. Derefter blev han overført til Pollsmoor Prison, hvor han sad til 1988, hvor han blev indlagt med tuberkulose. Mandela blev en levende martyr blandt Sydafrikas sorte befolkning, et symbol på kampen mod apartheid og samtidig symbol for den internationale modstand mod apartheidregimet. Gennem 1980'erne voksede den internationale modstand mod apartheid, Sydafrika blev stadig mere isoleret, apartheidsystemet begyndte at gå politisk i opløsning og den 11. februar 1990 besluttede landets præsident, F.W. de Klerk derfor at løslade Mandela

I 1993 modtog han sammen med de Klerk Nobels Fredspris for deres indsats for at bringe apartheid til en afslutning og indføre demokrati i Sydafrika. I april 1994 blev han valgt som præsident i landets første frie valg. 

 

 

 
Panel title

© 2018 Copyright

Antal besøg: 1132

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,5490288734436sekunder