Uddøde dyr og fossiler - Moaer

Moaerne var en familie af Strudsefugle som alle er uddøde.

Moa betyder på polynesisk "s4d941c3355c5431032011.jpgpiselig fugl". De 11 arter levede på New Zealand indtil omkring år 1700, hvor den sidste blev udryddet, angiveligt på grund af maoriernes jagt på den. Indtil omkring år 1000 havde New Zealand ikke kendt til pattedyr - heller ikke mennesker. Men omkring dette tidspunkt nåede maorierne til stedet fra Polynesien. Mange dyr i New Zealand var ikke tilpasset den jagt, der nu gik ind, både fra menneskene, men også fra de pattedyr, der blev bragt med.

I dag kan man være heldig at finde moaskeletter i huler på sydøen. Hulerne har huller eller svage punkter i loftet, hvor uheldige fugle er gået igennem og derefter ikke har kunnet finde ud igen. Der går ofte rygter om folk der har set levende moaer i New Zealand. Men som med den uddøde tasmanske pungulv i Australien, hvorom der også regelmæssigt bliver rapporteret, er det vist desværre meget usandsynligt at så stort et dyr har kunnet skjule sig på trods af de mange uvejsomme skovområder på Sydøen.

Den største moa-art kæmpemoaen blev op til 3 meter høj og vejede omkring 250 kilo. Dermed var elefantfuglen fra Madagaskar en smule tungere, men den blev ikke helt så høj. Elefantfuglen og de nulevende kiwi-fugle er begge i familie med moaen, de er alle klassificeret som strudsefugle, der bl.a. har det til fælles at de ikke kan flyve.

 

 
Panel title
Antal besøg: 99

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,34263110160828sekunder