edugayahidupblog - Blog
March
28
2015

Pertama Kali Hantar Kereta Seorang diri Guna Di Servis

Harini Mummy berbuka di rumah mas (Pak Nek) simpatik Opah dan Qashrin. Lepas berbuka, Mummy rehat sekejap serta terus pergi ke lapo servis kereta Falken yang bukak mencapai berbatas 12 malam. Benar-benar sesuai dengan saat Mummy ni dengan siang hari beroperasi dan malam mampu la nak untuk kerja-kerja yang lain.

Kereta Hyundai Getz Mummy ni dah cukup mileage nya untuk diservis rasanya dah terlebih kot. Walhasil kereta ini diservis oleh abang (Ayah Yob) Mummy masa di K. L hari tu, akan tetapi kedai yang dia nak pergi tu tutup pulak. Terdesak lah postponed.

Dikarenakan esok Mummy nak ke K. L, Mummy kuatkan bangun jugak pergi ke kedai Falken ni menutup buta ditemani per Maisarah anak mas Mummy. Mulanya nak tukar minyak hitam sahaja, bila Kereta Getz ni di angkat ke atas sahaja Mummy tanya cina dekat situ segalanya citer pasal tayar belakang. Sahajalah nak bertanya dengar daripada pendapat lain. Sebab sebelum ni kakanda Mummy bawakkan dan cerita pasal pokok kayu tayar (Excell) besok tu dah miring yang menyebabkan tayar botak makan pada. Bila tengok tayar belakang, dua-dua tayar tu dah reges makan dalam. Cina tu cakap dia nak kene lakukan alignment dulu baru tahu apa peri tayar kereta ni.

Disebabkan tayar besok dah botak abis dan Mummy pon bagi tahu yang esok Mummy nak ke KL. Cina tu terus seni bahaya takut meletop tayar. Ye di boleh meletup? Haha... Mummy terus tersentap. Tapi bila di tengok, memang dah takder bunga dan botak. Memang awal tahun lepas, tayar depan tu Rama Yob tukar mutakhir dan tayar lambat dibawa ke belakang. Memang tayar belakang tadinya nampak dah calang abis dah. Rusuh hati jugak sebab nak jalan jauh risa Qashrin. Last-last kene lah tadi RM540, tukar tayar dua bijik, servis minyak hitam, balancing (Free) dan juga alignment.

Selepas buat alignment dari http://www.agenhantarkereta.com, cina tu kira tahu yang tayar belakang sebelah kiri dah bengkok Excell nya. Dah turun masuk ke pada sampai angka 11. Measurement apa pon tak tahu. Dia cakap, Excell ini boleh di ketuk dekat kedai ketuk kereta untuk obat pekasih. Dia pon rekemen satu kedai ini dekat2 dengan hujung Bercham dan area-area nak sampai ke Tambun. Tapi kene tanya dulu orang-orang tu boleh sungguhan ke tak. Kalau tak kene lah ganti RM2000 satu batang Excell. Tersebut sebab terlanggar ruang kuat katanya. Tayar belakang ni kadang takleh buat alignment dah sebab dia dah lekat langsung dengan Excell tu.

742667-500x372.jpg

Untuk tayar menempel pulak, memang 2 dua tayar dah lari banyak benar dan kene perangkat skru campbell. Apa pun menatang skru campbell pon Mummy taktahu. Mummy cakap hold dulu lah, nak tanya abang dulu baru nak tukar. Katanya sebelah tayar RM45 skru tu. Skru alignment ni hanya beli sungguh je dan boleh diadjust. Ntah apa-apa dia explain Mummy tak berapa nak tangkap sangat. Hahaha.

Tags : hantar kereta

Share on Facebook Back to the blog



Comments:


 
Panel title
Antal besøg: 175017

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,59877490997314sekunder