Lokalhistorie - Besat og befriet - Et stykke Tarm historie

4aaa017b71a4211092009.jpg

Som mange andre børn af besættelsestidens generation har jeg gennem tiderne ofte spekuleret på, hvad der skete i lokalsamfundet, og hvad vore forældre foretog sig under besættelsen. Mine forældre, som mange andre forældre, har ikke nævnt tiden med mange ord. Kun småting er kommet frem, men aldrig et helhedsbillede.

Denne beretning er selvfølgelig heller ikke hele historien om besættelsestiden i Tarm, men den giver et godt billede af tiden, og hvad der hændte.

 

Denne bog er baseret på erindringer skrevet af nu afdøde bogtrykker Werner Fievé, samt en del fotos, som jeg næsten samtidig fik forærende fra anden kant, og som sammen med mine egne billeder passer til manuskriptets indhold.

 

Beretningen er en foræring fra Werner Fievés hustru, Esther, og da den i høj grad både handler om den tids kendte personer i det lokale område, steder og tiden under besættelsen og befrielsen i Tarm, syntes jeg, det er et stykke værdifuldt lokalhistorie, der fortjener en udgivelse. Også fordi det sikkert er aller sidste udkald for at få en levende beskrivelse af tiden dengang her på egnen, hvilket jeg tydeligt har mærket i arbejdet med af søge supplerende oplysninger hos de meget få ældre, der er tilbage, som kan huske tiden.

 

Fievé fortæller på en rolig og sober måde og tegner et selvoplevet sandfærdigt tidsbillede af hverdagen i Tarm under besættelsen og befrielsen.

Beretningen har jeg suppleret med en del småhistorier, bl.a. fortalt af nogle af dem, der er med på billederne, samt historier fra bøger og aviser. Disse er sat i ramme i Fievés historie, både for at underbygge, men også som tilføjelser til beretningen.

 

Beretningen er ligeledes med til at understrege, at der også på landet var mange personer, som havde vilje til at yde modstand, men det har efterfølgende kun i ringe grad haft historikernes bevågenhed.

 

Der er dog stadig mangler, måske fejl, i billedbeskrivelserne, men da der som før omtalt er mange døde, og nogle af personerne på billederne kun har boet en kort tid på egnen, kan det være svært. Men uanset hvor jeg er kommet hen, har alle været meget behjælpelige både med små historier og med hjælp til billedbeskrivelse, og det vil jeg gerne sige mange tak for.

 

Desuden en stor tak til journalist Asta Thomsen Jensen, Borris, der som sædvanlig har ydet stor hjælp ved redigeringen. Og undervejs har hun med sin viden om besættelsestiden været en uvurderlig sparringspartner.

 

Bogen kan købes ved henvendelse til

Inger Hansen tlf. 60 73 64 93

eller ihbh@hansen.mail.dk

 

Eller på Tarm Bibliotek

 

 

Inger Hansen

 
Panel title
Antal besøg: 106276

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-1.0443630218506sekunder