Lokalhistorie - Forside

Egvad Egnshistoriske Samling udgiver bog om Tarm Mejeri

I julemåneden kan bogen købes på Tarm Bibliotek, ved Søstrenes Vinhandel og på Mejeriet.  Pris 150,00 kr.


Stor tak til følgende sponsorer:


 VELUX FONDEN

”VELUX FONDENs støtte er ydet under fondens fundatsbestemmelse, der giver mulighed for at støtte aktive ældre. Kvalitative og redaktionelle vurderinger i forbindelse med udgivelsen er varetaget af forlaget og forfatteren”.


KJEMS-FONDEN

BENTE KLERCKE FONDEN

Ringkøbing Landbobank

Tarm Handelsforening

Skjern-Egvad Museumsforening

Egvad Egnshistoriske Samlings bogfond

<htmld>Forord

Bogen om Tarm mejeri har være længe undervejs. I begyndelsen vidste jeg ikke lige, hvor jeg ville hen, men hurtigt stod det mig klart, at det ikke kun var selve mejeriets historie, og andelstanken, der havde min interesse, men også personerne, der havde tilknytning til stedet. Selvfølgelig var der mejeribestyrerne, bestyrelsesformændene, men også de mange mejerister og mejeristelever, der i tidens løb havde været tilknyttet mejeriet.

 

Også historierne om byens mælkemænd, der kørte rundt i Tarm og solgte mælk fra deres vogne, og ikke mindst mælkekuskene, som kørte deres rute og hentede mælk til mejeriet, uden at få de store lønninger for deres arbejde.

 

Jeg skylder stor tak til alle der undervejs har hjulpet til med bogens tilblivelse. En særlig tak til den nu desværre afdøde Chr. Damgaard, tidligere gårdejer i Foersum. Han var i nogle år med i bestyrelsen for mejeriet og har i arbejdet med bogen været inspirationskilde og hjulpet med mange oplysninger.

 

Det samme gælder ”Skibsted pigerne”, Oda og Karen, som har bidraget med mange historier og fotos. Også tak for hjælpen til ”mejeribestyrer” Tove Lauritsen, der har stået for sidste afsnit af bogen. 

Preben Grangaard, som i opstarten af bogen var behjælpelig med redigeringen, en opgave han undervejs overgav til Carl Johan Ahlmann Thode. - Begge skylder jeg en stor tak!

 

Inger Hansen,

Egvad Egnshistoriske Samling, 2018
Bogens bagside

I 1897 fik Tarm sit første mejeri. Det begyndte som et privatmejeri, opført og drevet af mejeribestyrer Anders Andersen, der kom til Tarm fra Bølling Andelsmejeri, hvor han havde været bestyrer.


Efter nogle år var der et ønske fra leverandørerne om at omdanne mejeriet til et andelsmejeri. Andersen ville ikke stå i vejen og solgte mejeriet til leverandørerne.


Så i 1906 blev mejeriet omdannet til et andelsmejeri: Tarm-Foersom Andelsmejeri.


Denne bog fortæller om de dygtige mejeribestyrere og mejerister og om de mange medaljer, de opnåede for deres smør.


Der fortælles desuden om de seje mælkekuske, der både i regn, storm og sne bragte mælken til mejeriet, mens deres dygtige hustruer klarede landbruget og hjemmet i de mange timer, mændene var på mælketuren.


I slutning af bogen føres linjen op til nutiden, hvor mejeriet ved mange frivilliges ihærdige arbejde er blevet et alsidigt kulturhus.
Kontakt venligst: ihbh@hansen.mail.dk 

 

 


 

 

  

Interesse for lokalhistorie 

Inger Katrine Hansen

Interessen for lokalhistorie har jeg nok fra mine forældre, Erna og Niels Peder Poulsen (Niels Ringer), hvor min mor i mange år var var ansat på Tarm Telefoncentral og min far, træindustriarbejder, og med mange år i Egvad sogneråd og Ringkøbing Amtsråd samt i Ligningsdirektoratet.

Desuden fra mine svigerforældre, Elly og Søren Hansen (Søren Pedel), der i mange år var pedelpar på VGT. 

Alle var de meget gode til at fortælle om folk og steder i Tarm, specielt når de var samlet, kom der mange oplysninger og spændende ting på bordet.

Har samlet ca. 1.000 sider om byen, husene/matr. nr. og beboerne.

En  der også har haft stor betydning for mig i mit arbejde med lokalhistorie, er journalist Asta Thomsen Jensen, Borris, der gennem mange år har været til stor hjælp ved redigeringen og en god sparingspartner.

 

**********************************************************

Jeg er født 1950 og er gift med Hans Baltzer Hansen og har to drenge, Morten Baltzer Hansen der bor i Holstebro og Claus Baltzer Hansen, der bor i Skjern. 

Jeg  er uddannet ved Egvad Kommune, men har i over 36 år arbejdet ved sygehusvæsenet som sekretær. De første mange år på Tarm Sygehus, og senest på Herning Sygehus. 

Jeg bruger en del af min fritid på lokalhistorie, og er formand for Egvad Egnshistoriske Samling, der har til huse på Egvad Bibliotek.

 

 TARM BY - Egvad Sogn

 

Kontakt: ihbh@hansen.mail.dk

 

 
Panel title
Antal besøg: 105273

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0.10198593139648sekunder