EU's Institutioner - Europa Kommissionen

    4ec60b296805d18112011.png
      Manuel Barosso. Formand for Europa Komissionen

 

Kommissionen er en af de vigtigste institutioner i EU. Den har hovedsæde i Bruxelles. Den består af en politisk ledelse med 27 kommissærer med ansvar for hver sit politikområde. Kommissærerne bliver udpeget for en periode på fem år af medlemslandenes regeringer efter godkendelse af Europa-Parlamentet. Alle medlemslandene har én kommissær.

Den nuværende Kommission, under ledelse af formanden José Manuel Barroso blev udnævnt den 10. februar 2010 og sidder frem til den 31. oktober 2014. Den danske kommissær hedder Connie Hedegaard og har ansvaret for klimaområdet 

Når Kommissionen træffer beslutninger, sker det med simpelt flertal, selv om enstemmighed så vidt muligt tilstræbes. Kommissionen fungerer som et kollegium. Derfor er det Kommissionen som helhed, der som hovedregel er ansvarlig for en beslutning og ikke den enkelte kommissær.

Kommissionen har som hovedregel eneretten til at fremlægge lovforslag i EU. Herefter er det oftest Rådet gerne i samarbejde med Europa-Parlamentet, der vedtager lovene. Men Kommissionen kan også i nærmere afgrænsede tilfælde selv vedtage regler.

Kommissionen har det overordnede ansvar for forvaltningen af EU’s budget. Derudover skal Kommissionen holde øje med, at medlemslandene overholder EU’s regler. I tilfælde af at medlemslandene ikke overholder reglerne, kan Kommissionen rejse sag mod dem ved EU-Domstolen. Kommissionen indtager også en vigtig rolle i forbindelse med indgåelse af EU’s internationale handelsaftaler.

 

 
Panel title
Antal besøg: 163

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,77888584136963sekunder