EU's Institutioner - Ministerrådet

 4ec60f13bbeaf18112011.jpg   

Rådet for Den Europæiske Union kaldes ofte for "Ministerrådet" eller blot "Rådet". Rådet er sammen med Europa-Parlamentet de lovgivende institutioner i EU.

Når man siger, at medlemslandenes ministre mødes i Rådet, betyder det ikke, at alle ministrene mødes på én gang. Hvis emnet er miljø, stiller landene med miljøministeren, og hvis emnet er landbrug, stiller landene med landbrugsministeren og så videre. Man kan altså tale om forskellige rådsformationer, som der i alt er ti af.

De tre vigtigste rådsformationer er i dag Rådet for Almindelige sager, Udenrigsanliggender, Økonomi og Finans samt Landbrug og fiskeri. Disse råd mødes cirka én gang om måneden, hvor de øvrige råd mødes 3-4 gange pr. halvår.

Rådssammensætninger:

Almindelige anliggender.
Udenrigsanliggender.
Økonomi og Finans.
Retlige og indre anliggender.
Beskæftigelse, socialpolitik, sundhed og forbrugerpolitik.
Konkurrenceevne (det indre marked, industri, forskning og rummet).
Transport, telekommunikation og energi.
Landbrug og fiskeri. Miljø. Uddannelse, ungdom, kultur og sport.

Stort set alle beslutninger i Rådet træffes efter enstemmighed eller med kvalificeret flertal, men uanset hvilken afstemningsmetode, traktaten foreskriver, er det almindeligt, at Rådet søger konsensus, det vil sige enighed i alle sager.

Enstemmighed betyder, at et forslag kan forkastes, hvis blot et enkelt land stemmer nej. Med andre ord har alle landene vetoret. Kvalificeret flertal betyder, at medlemslandene er tildelt forskellige stemmevægte, og at et medlemsland kan blive nødt til at acceptere, at der vedtages beslutninger, som det ikke har stemt for.

Rådet er ofte blevet kritiseret for at være for lukket for offentligheden. Med Rådets forretningsorden fra marts 2004 er Rådet blevet mere åbent. På Det Europæiske Råds møde i juni 2006 besluttede stats- og regeringscheferne, at Rådets forhandlinger skal være offentlige når de vedrører sager, der vedtages under den almindelige lovgivningsprocedure. Møderne i Rådet gøres offentlige via video-optagelser, som kan ses på internettet. Du kan finde video-optagelser fra Rådets møder og følge møderne live på Rådets hjemmeside Rådets hjemmeside.

 
Panel title
Antal besøg: 152

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,31888008117676sekunder