Kærester? (: - seksualitet
 

Seksualitet

Seksualitet har med alle mennesker at gøre. Alle har seksuelle følelser, men fordi alle mennesker er forskellige, er seksualiteten også noget forskelligt fra den ene til den anden. Hvad der er godt, dårligt, sjovt eller kedeligt er det kun en selv, der kan afgøre. Der er ikke noget, man skal have gjort inden en bestemt alder. Og man skal ikke kunne lide det, som andre kan lide, eller gøre det, som andre gør – eller som andre siger, de gør.

Det er ikke altid let at vide, hvad man selv vil, og det er ikke usædvanligt, at man er nervøs og usikker, når det handler om forelskelse og seksualitet. Det er let at tro, at alle andre er mere sikre på sig selv, og at de har prøvet meget mere end en selv.

Er man på vej til at blive gammeljomfru, når man er 15 og ikke har været i seng med nogen? Eller er man billig, hvis man har været sammen med en masse fyre, når man er 16?

Den første gang

"Ahhh eller avvv" kan man kalde "den første gang", man skal prøve at gå i seng med en anden. Udtrykkene siger noget om, hvilke forventninger der kan være til oplevelsen. Gør det ondt? Eller er det dejligt?

Sandheden er, at det er meget forskelligt, hvordan det opleves. De fleste er en smule nervøse. For nogle piger gør det lidt ondt, når drengen trænger igennem mødommen. Nogle fyre oplever også smerte i pikhovedet, som kan blive lidt rødt og ømt. Andre mærker ingen smerte, men kun nydelse.

Og så er der alle dem, der hverken oplever smerte eller nydelse, men hvor den første gang, eller de første gange er 'øvelser', som nærmest ender lidt neutrale. Derfor er det slet ikke sikkert, at den første gang er "Ahhh eller avvvv" - men måske bare "nå!" eller "øv!"

Den gennemsnitlige debutalder for "den første gang" er 16 år - eller helt præcis 16½ år. For pigerne er alderen nemlig 16 år, og for drengene er alderen 17 år.

Udtrykket "den gennemsnitlige debutalder er 16 år" betyder, at mere end halvdelen af de 16-årige prøver sex for første gang netop omkring den alder. Det vil sige, at der er nogle, som er ældre eller yngre end 16 år den første gang, de går i seng med en dreng eller pige. Debutalderen har været uændret i de sidste 30 år.

Det er lidt interessant, for der tales jo meget om, at ungdommen er blevet mere sexfikseret - men debutalderen er fortsat den samme. Måske er det slet ikke så underligt, at den fortsat er 16 år og ikke 14, som nogle tror. Mange unge venter nemlig med sex, til både krop og hoved er helt klar til det, og de fleste når først den målstreg, når de er 16 år eller ældre.

Hvordan ved du, om du er 'klar' til at have sex?
Det at være klar skal ikke forstås som noget mekanisk. Man vågner jo ikke en morgen og føler sig 'klar'. Det kommer som regel lidt efter lidt. Nogle bliver først rigtig klar, mens de øver sig.

Måske kan man sige, at man er ved at være klar, når både kroppen og hovedet gerne vil være sammen med en anden. Kroppen giver jo besked ved fysiske reaktioner på kærtegn, fantasi, kys og meget mere. Psyken giver besked ved, at man tænker mere og mere bevidst på sex. "Hvordan er det?"…"Er det mon dejligt?".

Det er helt naturligt at være lidt nervøs. Er du alt for nervøs, skal du måske vente lidt. For meget nervøsitet viser sig ved, at man fx er så bange for at prøve - at kroppen ikke rigtig vil være med. Men lidt nervøsitet kan være godt, for så anstrenger man sig måske mere for, at det skal være en god oplevelse.

Ingen andre end dig selv kan afgøre, om du er klar.

Den seksuelle lavalder

Den seksuelle lavalder i Danmark er 15 år. Det betyder, at det først er lovligt at dyrke sex, når man er fyldt 15 år.

Lovgiverne har valgt alderen 15 år, fordi de mener, at børn ikke er fysisk og psykisk modne til at have sex før denne alder . Der findes altså ikke kun en, "jeg er klar" grænse, men også en juridisk grænse for "den første gang". Reglens formål er først og fremmest at beskytte unge og seksuelt uerfarne eller mindre erfarne personer mod ældre og mere seksuelt erfarne.

Der findes en 'gråzone' for den seksuelle lavalder. Normalt vil man nemlig ikke straffe en 15-årig, der fx går i seng med sin 14-årige kæreste - eller to 14-årige, der går i seng med hinanden. Vær opmærksom på, at den seksuelle lavalder kan variere fra land til land. I Norge er den fx 16 år.

Det er forbudt for alle voksne at gå i seng med børn under 15 år eller kæle for dem seksuelt. Det er ligeledes forbudt for voksne at have sex med børn mellem 15 og 18 år, hvis børnene eller den unge på en eller anden måde er afhængig af den voksne. Det kan fx være en voksen, der skal passe dem, undervise, træne eller andet.

Det er desuden ulovligt for alle at tvinge en anden person til sex. Både fysisk og psykisk tvang (eksempelvis trusler) er forbudt og straffes.

Hvad er prævention?

Kondomer, p-piller, pessar eller spiral - de forskellige slags beskyttelse, også kaldet "prævention" har mange eksotiske navne. Men derfor er stadig meget vigtig at huske at bruge noget "den første gang". Det er trist og ærgerligt at få en uønsket graviditet eller en smittende kønssygdom. Nogle unge bruger ikke beskyttelse den første gang, fordi de simpelthen koncentrerer sig så meget om selve 'akten', at beskyttelse føles mindre vigtig.

Der er også nogle, som har drukket så meget, at de 'glemmer' at beskytte sig. Andre er for generte til at bringe emnet på banen - og så er der også en gruppe drenge, der slet ikke interesserer for kondomer og alt det der.

Alle disse undskyldninger er dårlige undskyldninger. Det er derfor vigtigt, at du og dine venner taler om og tænker på beskyttelsen som en del af begivenheden "den første gang" . Kondomer fx kræver også lidt øvelse - og den øvelse kan være en del af legen.

 

Seksuelle overgreb

Det er et overgreb, hvis en mand springer frem fra en busk og viser dig sin pik, når du går en tur i parken. Det er også et overgreb, hvis ejeren af den kiosk, hvor du arbejder, begynder at kommentere dit udseende på en ubehagelig måde eller rører ved dig.

Men det værste er, hvis man bliver udsat for noget seksuelt, man ikke bryder sig om, fra et menneske, som man burde kunne stole på. 

Før i tiden troede man, at det var ret sjældent, at børn og unge blev udsat for seksuelt misbrug af nogen i deres familie. I dag ved man, at det desværre sker oftere, end nogen kan lide at tænke på. 

Det er aldrig barnets eller den unges skyld, hvis en voksen tvinger eller lokker ham eller hende til noget seksuelt, som de ikke har lyst til. Men det kan være den værste hemmelighed i verden at være alene om.

Hvor mange udsættes for overgreb?

Der er ingen, der ved, hvor tit det sker. For der er mange børn og unge, som aldrig snakker med nogen om det. Når det bliver opdaget, er det tit en person udefra – en pædagog eller en lærer – der lægger mærke til, at barnet eller den unge har det skidt, og som får sat skred i tingene. 

Nogle undersøgelser siger, at 10 % af alle børn og unge bliver udsat for overgreb på et eller andet tidspunkt. Heraf er 3 % alvorlige overgreb, der oven i købet finder sted, før barnet er 12 år. Andre undersøgelser har andre tal. Den eneste ting, man kan være sikker på, er, at man ikke er alene i verden med det, hvis man bliver misbrugt seksuelt.

Svært at bede om hjælp

Seksualitet er stadig noget, vi har svært ved at snakke om. Derfor kan det være svært at betro sig til nogen, hvis man har været udsat for noget grimt. Men man kan være sikker på, at de voksne vil tage én alvorligt. 

Hvis sagen er så alvorlig, at personen skal dømmes for det, han eller hun har gjort (for det sker også en gang imellem, at kvinder begår seksuelle overgreb mod børn), behøver man ikke være bange for at blive slæbt gennem en slem retssag. Der bliver i den situation taget stort hensyn til børn og unge. De bliver fx ikke tvunget til at blive konfronteret med den person, som er anklaget for overgrebet mod dem. 

Det allerværste
Det er slemt nok at blive udsat for seksuelle overgreb. Men det allerværste er, hvis det er en person, man burde kunne have tillid til. Hvis det fx er en af ens forældre eller stedforældre. 

Man skal først og fremmest vide, at det aldrig nogen sinde er ens egen skyld.

Mennesker, der begår seksuelle overgreb mod andre, har meget tit selv været udsat for det, da de var børn, og de har taget skade. De er blevet helt forkrøblede indeni, selvom man måske ikke altid kan mærke det på dem, og de lyver for sig selv. De bilder sig ind, at der måske er en god grund til at gøre det, de gør.. og det vil den voksne også prøve at bilde den, de krænker, ind.

 

 

Skyldfølelse og skam

Har man været udsat for et overgreb, kan man nemt komme til at føle skyld og skam. Det er normalt også at føle sig snavset. Man kan føle sig skyldig, hvis en voksen påstår, at hans eller hendes liv afhænger af, at man vil være med. Og man kan føle skam, fordi man ved, at det, der sker, er noget af det mest forbudte i det her samfund, og det er man med i på en eller anden måde. Man kan også føle skam, hvis man føler, at man er blevet ”købt”. Den voksne kan have givet én penge eller dyre gaver, og det har måske fået én til at gå længere, end man egentlig ville. 

Den voksne krænker – det kalder man den voksne, som begår seksuelle overgreb mod et barn eller en ung – vil helt naturligt prøve at give én skyldfølelse og få én til at føle, at det også er ens skyld. Det er han nødt til, fordi han inderst inde godt ved, at det er riv rav ruskende galt, det han laver. 

Hvis man fx på et tidspunkt har nydt det, der er foregået, vil det blive brugt imod én. Men det er normalt, at ens krop reagerer på seksuelle påvirkninger – også selvom det er incest. Det gør ikke én mere skyldig. 

Det er også normalt, at man har søgt nær kontakt til den voksne, fordi man har haft brug for ømhed og omsorg. Det gør aldrig én skyldig i det seksuelle overgreb. Børn og unge har lov til at søge nærhed med voksne, uden at det skal blive til noget seksuelt. Det er den voksnes ansvar at sætte grænsen.

 

 
Panel title
Antal besøg: 2044

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-1,3559200763702sekunder