Evolution mod Religion - Charles Darwin

4cff4d712c47908122010.jpg

 

Charles Darwin blev født d. 12. februar 1809. Som 22. årig kom Darwin med på båden HMS Beagle, som skulle rejse Jorden rundt. Han kom med på turen, fordi hans botaniklærer anbefalede ham som en lovende ung naturforsker. Under denne tur gjorde han sig en række iagttagelser af de forskellige dyre- og plantearter.

Da Darwin i forvejen havde studeret og læst meget om dyr og natur, samt at han snakkede med mange mennesker som havde dyr i huset, kom han til den konklusion, at det nuværende menneske havde en fælles forfader med dyrene. Det ville sige, at mennesket engang har været et dyr, men er udviklet sig til det vi er i dag. Dette blev kaldt for den naturlige selektion, hvilket vil sige at den stærkeste overlever.

(læs mere om den naturlige selektion ved at vælge "Naturlige Selektion" til venstre)

 

Efter hans arbejde ombord på skibet i de fem år, udgav han den 24. november 1859 en bog, som på dansk kom til at hedde Arternes Oprindelse. I denne bog beskrev Darwin hans evolutionsteori, hvilket i sin helhed er, at vi stammer fra aberne.

(Læs mere om Darwins evolutionsteori ved at vælge "Skabelsesteori, Evolution til venstre)

 

Darwin voksede op i et lægehjem i Shrewsbury, England. Han udviklede tidligt stor færdighed i jagt og ridning, ligesom han gik rundt og gjorde mange iagttagelser i naturen. Men til hans fars fortrydelse var han knap så interesseret i boglig læring. Alligevel blev Darwin som 16. årig sendt til Edinburgh, Skotland, for at studere til læge ligesom sin far.

Her var han tit sammen med naturhistorikere, mens lægestudiet ikke interesserede ham særlig meget, og da han hellere ville ud og opleve og lære om verden, gav han op efter to år.

 

Darwin blev sendt til Cambridge for at tage et præstestudie. Han gennemførte det uden problemer, men han syntes det var kedeligt. Heldigvis kunne man i Cambridge betale en lærer for at undervise en i botanik, zoologi og geologi. Det gjorde Darwin, og det viste sig, at han var en lovende naturhistoriker.

De få studerende med naturhistorisk interesse fik ofte et nært personligt forhold til lærerne. Darwin fik især til botanikeren J.S. Henslow og geologen A. Sedgwick. Da flåden i 1831 henvendte sig til Henslow for at få anvist en ung naturhistoriker til en jordomsejling med båden H.M.S. Beagle, anbefalede Henslow den dengang 22 årig Darwin. Darwin var i god fysisk form, og hans mod og udholdenhed viste sig ved flere lejligheder at være en afgørende betydning for turens heldige gennemførelse. Valget af Darwin var dog i lige så høj grad bestemt af, at hans kaptajn, Robert Fitzroy, syntes han var en passende person at få med på turen.

 

 

Turen var planlagt til to år, men den kom til at vare fem, nemlig fra december 1831 til oktober 1836. Formålet var dels at foretage opmålinger langs den sydamerikanske kyst. Darwin deltog ikke i denne del af arbejdet, han opholdt sig på land i lange perioder, specielt i Sydamerika, fordi han led af søsyge, hvilket han gjorde under hele jordomsejlingen. Darwin besøgte b. la. den brasilianske regnskov, gennemrejste den argentinske pampas, og fra Chile arrangerede en ekspedition op i Andesbjergene. Turen over Stillehavet viste opholdet på Galapagosøerne sig senere særlig betydningsfuldt, men bl.a. Tahiti, New Zealand og Australien blev også besøgt.

 

Darwin var ved hjemkomsten blevet accepteret af det videnskabelige elite, bl.a. indvalgt i Royal Society 1839, og de følgende år blev en meget travl periode i Darwins liv. Enhver tanke om at fortsætte med præstelivet forsvandt; Darwin ville være fuldtidsforsker. Familien accepterede dette. Darwins interesse for det kontroversielle emne om arternes opstående var intet problem. Det var der næsten en tradition for i hans familie, da Darwins farfar, Erasmus Darwin, havde syntes godt om idéen om evolution, og Darwins far var ateist.

 

I 1839 giftede Darwin sig med sin kusine Emma, der kom fra den velhavende Wedgwoodfamilie. Parret slog sig ned i London, men blot 3 år efter, i 1842, flyttede de til landsbyen Down, Kent, som blev rammen for 40 års familieliv. Emma støttede Charles meget, men skulle med tiden få grund til at bekymre sig om sin mands gudløshed. De fik 10 børn, hvoraf to døde som små, mens Anne, faderens yndling, døde som 10 årig.

 

Den 18. juni 1858 modtog Darwin fra Alfred Russel Wallace et manuskript, som var et næsten perfekt sammendrag af hans egne idéer. Den chokerede Darwin søgte hjælp hos Lyell, der sammen med Hooker fik arrangeret et møde i Linnean Society den 1. juli 1858, hvor både Wallaces afhandling og et kort resumé af Darwins Essay blev præsenteret.

 

Denne begivenhed vakte ikke større opmærksomhed, men Darwin gik nu i gang med at forberede en offentliggørelse af sin evolutionsteori. Arternes Oprindelse blev offentliggjort den 24. november 1859 og vakte straks enorm opsigt. Førsteoplaget blev udsolgt på udgivelsesdagen, og bogen kom i seks udgaver, den sidste i 1872.

 

Charles Darwin afgik ved døden d. 19. april 1882 og blev begravet i Westminster Abbey.

 

 
Panel title

© 2018 evo

Antal besøg: 7061

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,31414794921875sekunder