Fantastiske-Dyr - Fisk

 4e3279145118129072011.jpg       

 

              Fisk

 

 

       Klovnefisken

 

Computer-tegnefilmen: "Find Nemo" har en almindelig klovnfisk i hovedrollen.

 

Almindelig klovnfisk er en lille fisk med flotte orange, sorte og hvide farver. Den lever i de tropiske farvande i den vestlige del af Stillehavet, og man finder den blandt andet ved Australien, New Guinea og Solomon-Øerne.

Der findes i alt 28 arter af klovnfisk. Alle klovnfisk lever i en form for samliv – kaldet symbiose – med forskellige arter af søanemoner.

Søanemoner ligner planter, men er rovdyr med bevægelige fangarme, som er dækket af giftige nældeceller. Med sine nældeceller bedøver søanemonen fisk og andet bytte, som derefter trækkes hen til søanemonens mund og ædes. Klovnfiskene er de eneste fisk, som ikke tager skade af de giftige nældeceller. Klovnfiskene lever mellem søanemonernes fangarme og er godt beskyttede her.

De forskellige arter af klovnfisk har deres egne søanemone-værter. Almindelig klovnfisk lever i symbiose med to slags søanemoner med de videnskabelige navne: Stichodactyla gigantea og Heteractis magnifica.

Almindelig klovnfisk lever af alger og mikroskopiske smådyr, som man kalder for zoo-plankton.

Flere arter af klovnfisk er populære akvariefisk, som er ret lette at holde i et saltvandsakvarium. De ses både i meget store akvarier og i små akvarier hos private.

Klovnfisk har altid været ret kendte og populære fisk. I 2003 udkom computer-tegnefilmen: ”Find Nemo”, som har en almindelig klovnfisk i hovedrollen. Denne film har gjort klovnfiskene endnu mere elskede og populære.

Klovnfisk kaldes også tit for anemonefisk.

 

       Udseende

 

Den er flot orange med tre hvide tværstriber.

Almindelig klovnfisk er en af de mindste klovnfisk. Den måler kun 7-8 cm. Nogle af de andre klovnfisk er lidt større, men alle klovnfisk er små, og de største af dem måler højst 15-16 cm.

Almindelig klovnfisk er lysende orange med tre brede, hvide tværstriber. De hvide tværstriber er kantet med sort, og der er også sorte kanter på hale og finner. Han og hun er ens.

Alle klovnfisk er flotte og farvestrålende, og det er især de røde, orange, gule, sorte og hvide farver, der dominerer. Et par arter har desuden meget smukke, blå farver.

Almindelig klovnfisk er ret let at kende. Den kan kun forveksles med en anden klovnfisk med det videnskabelige navn Amphiprion ocellaris, som den ligner til forveksling. Amphiprion ocellaris kaldes også af og til for almindelig klovnfisk, så der kan meget nemt opstå forvirring.

I et akvarium kan man let tage fejl af de to fisk, men i naturen er der ingen problemer med at adskille arterne. De to klovnfisks udbredelse overlapper nemlig ikke. Amphiprion ocellaris lever i Det indiske Ocean fra det sydøstlige Asien og sydpå til det vestlige Australien. Almindelig klovnfisk findes kun i den vestlige del af Stillehavet.  

 

          Føde

Almindelig klovnfisk lever af alger og mikroskopiske smådyr Den græsser alger, der vokser på koralrevet.

Almindelig klovnfisk lever af alger og zoo-plankton. Zoo-plankton er mikroskopiske krebsdyr og andre meget små dyr, som svæver frit rundt i vandet. Når klovnfisken æder alger, græsser den ofte de alger, der vokser på korallerne, hvor dens søanemone lever.

Almindelig klovnfisk vover sig sjældent særlig langt væk fra sin søanemone, når den er på jagt efter føde. Den foretrækker at holde sig tæt ved søanemonen, så den hurtigt kan søge beskyttelse, hvis et rovdyr dukker op.

Alle klovnfisk er små fisk, og de lever alle af ganske små fødeemner. Et par af de største klovnfisk kan tage små orm og små krebsdyr. Det sker også, at de æder fiskeyngel. De kan godt finde på at jage små klovnfisk-unger.  

 
Panel title
Antal besøg: 186

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,705078125sekunder