Fantastiske-Dyr - Katte
 4e32a3848822329072011.jpg

Katten – et gammelt husdyr

Katten har været holdt som husdyr i Danmark i 2.000 år, og den er stadig et af de mest populære kæledyr her i landet.

Katten hører sammen med hunden til de mest populære kæledyr i Danmark.

Oprindeligt stammer katten fra Ægypten, men blev spredt til det meste af Europa af romerne. Den kom til Danmark omkring Kristi fødsel, og har været her lige siden.

Selv om katten i dag mest holdes som kæledyr, tjente den tidligere en række forskellige formål. I det gamle Ægypten blev den anset for hellig, og man har fundet mange mumier af katte i pyramiderne.

Herhjemme blev katten først og fremmest holdt som et husdyr, der skulle fange mus og på den måde sørge for, at der ikke blev for mange mus, som åd af bondens korn.

I dag bruges katten på landet stadig til at æde mus, men de fleste holdes som kæledyr uden anden funktion end selskab og hygge.

 

       Norsk skovkat

 

Norsk skovkat er den næststørste katterace

Den stammer fra de skandinaviske fjelde.

Den norske skovkat stammer fra de skandinaviske fjelde. Den er særdeles hårdfør og godt tilpasset de ofte strenge vintre. En af tilpasningerne er dobbeltpelsen, som er vindtæt og snetæt og som samtidig holder på varmen. Hvis skovkatten bliver gennemblødt, tørrer pelsen i løbet af 15 minutter.

Skovkatten er en af de største katte, der findes, og en voksen han vejer nemt 6-7 kg. Den har en kraftig krop og stærke ben, der sætter den i stand til at springe langt og højt, ligesom den er fremragende til at klatre i træer.

Af natur er skovkatten nysgerrig og selvstændig. Den er meget legesyg og vænner sig hurtigt til nye situationer. Selv om den oprindelig er en vildkat, trives den fint som familiekat, og den har heller ikke noget imod børn. Skovkatten kræver lidt mere rum end andre katte, så den trives bedst i områder, hvor der er masser af plads.

De første skovkatte kom på udstilling i 1934 i Norge, men katten blev først officielt udnævnt som racekat i 1976. Norsk skovkat er altså en meget ung race. I dag er det en populær racekat, som glæder mange familier med sit naturlige væsen.

 

         Udseende

Norsk skovkat er en stor og stærk kat, som er tilpasset naturens barske omgivelser

Poterne fungerer som snesko.

Den norske skovkat er en stor, stærk og muskuløs kat med en lang og spændstig krop. Skovkatten er den næststørste kat, der findes - kun racen Maine Coon er større. En fuld udvokset han vejer 5,5-7 kg, mens den noget mindre hun vejer 3,5-4,5 kg.

Skovkatten er fuldstændig tilpasset et liv i naturen med masser af sne om vinteren. Benene er høje og stærke, hvilket betyder, at skovkatten lettere kan gå i sneklædte landskaber uden at slæbe maven gennem sneen. Desuden er bagbenene længere end forbenene. Forskellen i benlængden betyder, at skovkatten kan foretage lange spring, mens den løber - lidt ligesom en hare. Lårmusklerne er store og stærke, og den norske skovkat er en fremragende klatrer.

Poterne er forsynet med lange hår mellem tæerne, hvilket forhindrer, at sneen klumper sig sammen mellem tæerne. På den måde virker poterne som effektive snesko.

Det trekantformede hoved er forsynet med et par store og ovale øjne, som sidder en smule skråtstillede. Ørerne er store og brede ved basen og spidse i toppen. På spidsen af ørerne sidder der små hårtotter, hvad der får skovkatten til at ligne en los.

Den norske skovkat hører til gruppen af halvlanghårede katte. Dækpelsen består af grove og blanke dækhår, som sætter katten i stand til at færdes i naturen i alt slags vejr. Dækpelsen er også vandskyende og virker som en effektiv regnfrakke. Den tætte underuld skal holde på varmen. Skovkatten findes i utallige pelsfarver.

Halen på en skovkat er noget af det første, man lægger mærke til. Den er meget lang og busket som hos et egern. Halen kan nå helt hen til nakken, og den bliver brugt som en dyne, når skovkatten sover. Katten lægger simpelthen halen rundt om benene og helt op omkring næsen, hvilket hjælper den med at holde varmen.

 

 

           Adfærd

 

En modig og nysgerrig kat

Skovkatten knytter sig ofte til et enkelt familiemedlem.

Skovkatten er en tæmmet kat, men lige under overfladen lurer vildkatten, der har været vant til at klare sig i den barske norske natur. Der skal ikke meget til, før skovkatten vender tilbage til sit naturlige væsen.

Skovkatten er modig og frygtløs. Den har i generationer lært, at det bedste forsvar er et angreb. Det giver en meget stærk karakter, og skovkatte bliver ikke nervøse eller rastløse. De tager enhver ændring med overraskende ro og vænner sig let til nye situationer.

Den norske skovkat optræder med stor selvsikkerhed. Er der hunde til stede i familien, er det normalt skovkatten, der bestemmer. Den store, stærke kat er ikke sådan at spøge med - heller ikke hvis man er en stor hund.

Ellers er skovkatten en nysgerrig kat, der gerne deltager i alt, hvad man foretager sig. Den følger en overalt og giver gerne en pote med, og den knytter sig ofte stærkt til sin familie. Tit udvælger katten et familiemedlem, som den følger i tykt og tyndt.

Den norske skovkat er desuden en børnevenlig kat. Hvis børnene bliver for vilde i legen, trækker den sig roligt tilbage og finder et mere fredsommeligt sted. Den norske skovkat er som de fleste katte - den er sin egen og lader sig ikke kommandere.

 

 
Panel title
Antal besøg: 158

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,43679714202881sekunder