Fantastiske-Dyr - Skildpadder
4e327bb5f22d229072011.jpg 

Skildpadder har et hårdt skjold, som dækker den bløde krop. De fire ben og hovedet kan trækkes ind skjoldet, så dyret er beskyttet mod fjender. Munden består af kæber uden tænder og ligner et næb. Alle skildpadder lægger æg.

Skildpadder findes både i havet, i ferskvand og på landjorden. Der kendes ca. 300 arter af skildpadder. I Danmark kan man finde to arter, men det er begge skildpadder, som er undsluppet fra fangenskab eller sat ud.

 

   Suppeskildpadde

 

Skildpadderne har været på jorden i 150 millioner år

Suppeskildpadden er en af de største havskildpadder.

Suppeskildpadden er en stor skildpadde, som kan blive ca. 1,5 meter lang. Den kan også blive meget gammel. Formen er velkendt med det store mørke skjold, hvorfra de fire ben, det lille hoved og halen stikker ud.

Suppeskildpadden findes i alle tropiske farvande, men strejfere kan af og til træffes i mere kølige havområder. Skildpadden tilbringer hele sit liv i havet, og kun hunnen kommer på land, når den skal lægge æg.

I verden findes der 294 arter af skildpadder, som er samlet i en gruppe, som kaldes en orden. 6 af disse arter er samlet i familien havskildpadder, og en af disse arter er suppeskildpadden. Skildpadden er en gruppe af krybdyr, der har levet på jorden i 150 millioner år - stort set uden at forandre sig.

Suppeskildpadden hedder på engelsk Green turtle, hvilket direkte oversat betyder grøn skildpadde. Den grønne farve har ikke noget med udseendet at gøre, men henviser til kødets farve. Kødet er meget velsmagende og er en af grundene til, at arten er truet. Den har fået sit danske navn, fordi kødet også kan bruges til suppe.

Suppeskildpadden lever kun af planteføde. Den æder forskellige typer af søgræs og alger, som den afgræsser med sine savtakkede kæber. De små unger æder også dyreplankton og små havdyr.

 

          Udseende

Suppeskildpadden kan veje 200 kg

Den kan ikke trække hoved og ben ind under skjoldet.

Suppeskildpadden er en af de største havskildpadder, og dens skjold kan nå en længde på ca. 1,5 meter. Normalt er den dog mindre med en skjoldlængde på omkring 1 meter. Vægten svinger selvfølgelig også afhængig af længden, men de største suppeskildpadder kan godt veje 200 kg.

De fire ben er omdannet til årer eller svømmeluffer, som suppeskildpadden bruger, når den bevæger sig gennem vandet. Hovedet virker meget lille i forhold til kæmpekroppen. Hverken hoved eller ben kan trækkes ind under skjoldet.

Skjoldets farver kan variere en del. Farven ligger mellem olivengrøn og mørkebrun, og nogle suppeskildpadder har helt sorte skjold. På skjoldet løber nogle rødlige linjer, der inddeler skjoldet i større eller mindre felter. Undersiden er hvidlig og helt uplettet.

Hannen er i gennemsnit større end hunnen, og hannens hale er også større og rager længere ud bag skjoldet.

 

           Føde

Den voksne suppeskildpadde æder kun planter

Den har ingen tænder, men et næb af horn.

Mens suppeskildpadden er lille, æder den mest plankton og små dyr. Men efterhånden som den bliver ældre, skifter den mere og mere over til kun at æde planteføde. Når den er ca. 10 år gammel og ca. 30 cm lang lever den kun af planteføde, og det fortsætter den med resten af livet.

Planteføden består først og fremmest af forskellige søgræsser og havalger. Nogle steder i verden, hvor der er meget søgræs, kalder man det ligefrem for ”skildepadde-græs”.

Suppeskildpadden har ikke egentlige tænder. Men den har alligevel noget, der ligner. Kæberne er dækket af et hornnæb, som bruges, når dyret river i søgræsset eller rasper alger af klipper og lignende steder.

 

 

 
Panel title
Antal besøg: 174

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,3707971572876sekunder