Fantastiske-Dyr - Tiger
4e32788ba99b829072011.jpg

            Tigeren

Tigeren er et af verdens mest truede dyr Tigeren er truet, fordi dens skove bliver ødelagt. Den bliver også jaget.

Tigeren er et af de mest truede dyr i verden. Den er truet, fordi skoven, hvor den lever, bliver ødelagt. Den bliver desuden jaget, fordi dens knogler, blod, tænder og knurhår bliver brugt i kinesisk naturmedicin. Siden 1950 er tre underarter af tigre blevet udryddet. Der er kun mellem 5261 og 7409 tigre tilbage i verden i dag.

Tigeren findes i spredte bestande i Asien. Den lever blandt andet i Indien, Kina, Nepal, Sibirien, Korea og Indonesien. Tigerens levesteder varierer fra tropiske skove i det sydøstlige Asien til nåleskov i Sibirien. Den foretrækker tæt vegetation og har behov for vand og mange byttedyr.

Tigeren er den største art i kattefamilien, der i alt indeholder 37 arter af katte. Man inddeler kattefamilien i to grupper: ”store katte” og ”små katte”. Til de store katte hører blandt andet tiger, løve, gepard, leopard, jaguar og sneleopard.

Til de små katte hører for eksempel puma, rødlos, ozelot og vildkat. Kattefamiliens nærmeste slægtninge er hyæner og desmerdyr. Der findes fem nulevende underarter af tigre i verden.

Tigeren er et rovdyr. Den æder kun kød. Den jager især hjorte, vildsvin, stenbukke og kvæg, men tager dog også mindre dyr som aber, fugle, krybdyr og fisk samt ådsler. En gang i mellem jager den unge elefanter og næsehorn.

Du kan se tigre i zoologiske haver og dyreparker i Danmark.

         Udseende


Tigeren er verdens største kat! Tigerens størrelse og farvemønstre varierer mellem de forskellige underarter. Pelsens striber virker som kamuflage, når tigeren bevæger sig i græsset eller i skoven. 

Den sibiriske tiger er den største af de fem underarter. Den er 140-280 cm lang, skulderhøjden er 80-110 cm, og den vejer normalt 100-300 kg. Rekorden er en han, der vejede 384 kg!

Tigeren er kraftigt bygget og har en lang hale. Tigernes bagben er kraftige og perfekte til spring, og forkroppen er meget muskuløs. Tigeren har skarpe kløer, som den kan trække tilbage i poten.

Tigeren har en kraftig underkæbe med lange hjørnetænder, som den kan dræbe byttedyr med.  Tigerens syn er glimrende både nat og dag. Dens ører er store og bevægelige. Under jagten benytter tigeren ofte syn og hørelse, mens lugtesansen spiller en mindre rolle.
 
            Føde
 
Den æder især hjorte, vildsvin, stenbukke og kvæg.
Tigeren er et rovdyr. Den æder kun kød. Den jager mest hjorte, vildsvin, stenbukke og kvæg. Den største del af føden består af dyr, der vejer 50-200 kg. Det sker dog også, at den tager mindre bytte som aber, fugle, krybdyr og fisk samt ådsler. Den kan fange byttedyr med en vægt på op til 1000 kg, og den angriber en gang i mellem unge elefanter og næsehorn.

Tigeren jager alene og ofte om natten. Når tigeren har fået øje på et byttedyr, nærmer den sig forsigtigt fra baghold. Tigeren lister frem i dække af træer og buske, indtil den er ca. 20 meter fra byttet. Så springer den pludselig frem og slår byttedyret omkuld med sin forpote. Derefter dræber tigeren byttet med et kraftigt bid i nakken eller struben. Kun én ud af ti jagter lykkes.

Hvis jagten lykkes, trækker tigeren ofte byttedyret hen i et skjul, hvor den kan æde i fred. Den æder i gennemsnit 15-18 kg kød om dagen. Hvis den ikke kan æde hele byttet, dækker den det til med blade, kviste og grene. Tigeren kan vende tilbage til kadaveret i 3-6 dage, efter at den har dræbt det. Tigeren jager ca. en gang om ugen, og den æder omkring 40-50 mellemstore dyr om året. En hun med to unger, dræber ca. 60-70 mellemstore dyr om året.              Føde
 

 
Panel title
Antal besøg: 131

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,60390996932983sekunder