Fantastiske-Dyr - hunde

4e3287ffb910029072011.jpg

Hunden – kæledyr for enhver smag

I Danmark har man holdt hunde i 9.000 år. I dag er hunden det mest populære kæledyr, og den findes i alle størrelser, farver og temperamenter.

Hunden er, skarpt forfulgt af katten, det mest populære kæledyr i Danmark. Måske hænger det sammen med, at vi har holdt hunde siden stenalderen for ca. 9.000 år siden. Måske er det fordi, der findes hunderacer i enhver afskygning, så der er noget for enhver smag og til nærmest ethvert formål.

Der findes hunde i alle størrelser, fra den lille chihuahua, som ofte vejer under ét kilo, til de nærmest enorme Newfoundlændere og Sanktbernhards hunde, der let kan veje 100 kg eller mere.

Nogle hunde er selskabshunde, som egner sig til familier og sjældent stiller de store krav, når det gælder opdragelse.

Andre hunde er brugshunde og bruges som for eksempel vagt- eller jagthunde. Brugshundene kræver typisk en mere håndfast og tidskrævende opdragelse, men for alle hunde gælder det dog, at de er krævende kæledyr, som stiller større krav end bare at blive fodret og få rent vand hver dag.

Vil man opfylde hundens krav, er den et charmerende og fremragende kæledyr, som hurtigt bliver en del af familien.

 

        Udseende

Forskelligt udseende

De mange hunderacer ser så forskellige ud, at man skulle tro, at der var tale om forskellige arter.

Det er umuligt at give en generel beskrivelse af hunden, da de mange hunderacer ser så forskellige ud, at man skulle tro, at der var tale om forskellige arter. Ja, faktisk er racerne så forskellige, at de i udseende er langt mere forskellige end de mange vilde arter i hundefamilien.

Hunderacerne kan inddeles efter størrelse, og man skelner på den måde mellem små hunderacer, der vejer under 10 kg, mellemstore hunderacer, der vejer mellem 10 og 25 kg, og de store hunderacer, der vejer mere end 25 kg.

Derudover inddeles de enkelte racer i forskellige grupper. Eksempelvis omfatter gruppen af terrier en række forskellige racer. Det samme gør sig gældende for bl.a. bulldogs, collier, gravhunde og mange flere.

Man kunne også inddele hunderacerne efter deres pels. Der findes nemlig en række pelstyper, nogle inden for den samme race, fra nøgne racer (dvs. uden pels) over glathårede og ruhårede racer til de meget langhårede.

I Danmark findes i dag 214 forskellige hunderacer med hver deres særpræg, og i udlandet er der endnu flere. De to mest almindelige racer er schæfer og labrador retriever, som nok også hører til de racer, der i de flestes opfattelse mest ligner en ”rigtig” hund, men udbudet et enormt ligesom variationen i form og farve.

 

            Føde

Altæder Hunden er en altæder. Det betyder, at den æder både kød, frugt og grøntsager.

Hunden kan i modsætning til katte fordøje både frugt og grøntsager. Da den også æder kød, siger man, at den er en altæder. Generelt burde det derfor være lettere at fodre hunde end katte, og de æder da også gerne både kogte ris, kartofler, gulerødder og andre madrester.

Selv om hunden godt må få madrester en gang i mellem, skal hovedfoderet være et foder, som opfylder alle hundens behov – og det gør madrester ikke! Der findes mange typer hundefoder på markedet, så der er nok at vælge i mellem.

Dåsefoder er som regel den type foder, som hunden allerhelst vil æde, men det er meget dyrt og indeholder ofte mange konserveringsmidler.

Man står sig derfor bedst ved at bruge et godt tørfoder. Selv om mange typer tørfoder kan virke dyre, er de stadig langt billigere end dåsefoder. Det skyldes, at dåsefoder indeholder op til 80% vand, og hunden skal derfor æde betydeligt mere for at få opfyldt sine behov end tørfoder, der typisk kun indeholder 6-10% vand.

Når man køber sit foder hos dyrehandleren, skal man også være opmærksom på, hvad ens hund har behov for. Små hunde skal have et andet foder end store hunde, ligesom hvalpe, drægtige hunde og meget aktive hunde kræver et særligt foder.

Hvis man er i tvivl om, hvilket foder der er det rigtige, kan det være en god idé at spørge sin dyrlæge.

 

 

 
Panel title
Antal besøg: 177

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-1,3589642047882sekunder