Fantastiske-Dyr - krokodille

 4e3278b8415f429072011.jpg 

     

         Krokodiller

Krokodiller er store krybdyr med en bred og flad krop, som er pansret med kraftige skæl. Halen er lang og stærk. Kæberne er lange og kraftige med mange, spidse tænder. Øjne og næsebor sidder oven på hovedet, så krokodillen kan se og ånde, når den flyder rundt i vandet på jagt efter bytte.

Alle krokodiller lægger æg.

Krokodiller findes i troperne. De fleste lever i søer og floder, men nogle arter træffes også i havet. Der findes 27 arter af krokodiller - ingen af dem lever i Danmark.

 

 

   Amerikansk alligator

 

Der findes kun 2 slags alligatorer i verden. Den anden alligator hedder den kinesiske alligator.

Den amerikanske alligator findes i det sydøstlige USA. Den lever i ferskvand som søer, sumpe, moser og floder.

Hannen og hunnen parrer sig under vandet. Hunnen skraber planter og jord sammen til en høj, hvori hun lægger sine 25-60 æg. Hun vogter over æggene i 65 dage, indtil de klækkes. Når de er udrugede, piber ungerne højt. Så graver hunnen æggene op af reden, og ungerne klækkes. Ungerne er små mini-alligatorer, som er 15-20 cm lange. Hunnen bærer dem ned til vandet.

Den amerikanske alligator er et krybdyr. Den er medlem af familien ”alligatorer og kaimaner”, der i alt indeholder 7 arter. Alligatorer og kaimaner hører til den samme gruppe - kaldet en orden - som krokodiller og gavialer. Der findes i alt 2 arter af alligatorer. Foruden den amerikanske alligator er der den kinesiske alligator, som lever i Kina.

Alligatoren er et rovdyr. Den æder mest fisk, skildpadder og snegle, men den tager også små pattedyr og fugle. Alligatoren æder både levende byttedyr og ådsler.

Du kan se den amerikanske alligator i fangenskab i Danmark.

 

 

         Udseende

 

Den store, stærke amerikanske alligator er sort eller brun. Den har skæl på kroppen og en stærk, flad hale, som den bruger, når den svømmer. Alligatoren bruger også halen til at forsvare sig med. Et slag med halen kan slå en modstander omkuld. Den amerikanske alligator har korte ben. Den har fem tæer på forbenene og fire tæer på bagbenene. Den har svømmehud mellem tæerne på bagbenene.

Hunnen bliver ca. 3 meter lang, og hannen bliver ca. 4-5 meter lang. Halvdelen af kroppens længde udgøres af halen. Alligatoren vejer ca. 200-450 kg. Hannen er den tungeste. Den længste amerikanske alligator, man har målt, var 5,8 meter lang. De fleste alligatorer på mere end 5 meter er dog blevet udryddet.

Alligatoren har en lang og bred snude. I munden har den mange sylespidse tænder, som den flænser sit bytte med. Dens øjne og næsebor er højt placeret på hovedet. Derfor kan den holde øje med sine omgivelser og trække vejret, mens resten af kroppen ligger under vand. På den måde er den næsten helt usynlig for byttedyrene. Den ligner blot et stykke træ, der flyder i vandet.

Alligatoren er tilpasset dykning. Den har en hudfold bagest i halsen. Derfor kan den åbne munden og fange et byttedyr under vandet uden at få vand ned i lungerne. Alligatoren lukker også ører og næsebor med hudfolder, når den dykker.

Den amerikanske alligator kan forveksles med den kinesiske alligator og med krokodiller og kaimaner.

 

             Føde

 

Den æder mest fisk, skildpadder og snegle.

Alligatoren er et rovdyr, som mest æder fisk, skildpadder og snegle. Af og til tager den også små pattedyr og fugle.

Alligatoren æder både levende byttedyr og ådsler. Den ligger ofte ved kanten af floder og søer og venter på, at et dyr kommer ned for at drikke ved vandet. Alligatoren nærmer sig byttedyret lydløst. I et ryk sætter den tænderne i byttedyrets hoved og trækker dyret ned under vandet.

Alligatoren fanger også fisk under vandet. Den har en hudfold bagest i halsen. Derfor kan den fange fisk uden at få vand ned i lungerne. Nogle gange overrasker den også en vandfugl.

Alligatoren flyder lydløst hen mod vandfuglen med det meste af kroppen under vand. Den ligner mest af alt et stykke træ, der flyder i vandet. Når alligatoren kommer tæt nok på, æder den fuglen.

Alligatoren kan ikke tygge, så den sluger sine byttedyr. De små byttedyr kan den sluge hele, men de større byttedyr må den først dele i mindre stykker, før den æder dem. Alligatoren river byttedyret itu ved at holde det fast i munden og så dreje voldsomt rundt om sin egen længdeakse.

 

 

 

 

 

 
Panel title
Antal besøg: 189

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,40394520759583sekunder