FISKERI-DK - Karup Å

Lidt om fiskeriet i Karup Å:

 

Karup Å egner sig til alle former for fiskeri og selv de store havørreder, som åen jo nok er mest kendt for, lader sig overliste med ganske almindeligt fiskegrej. Ud over havørrederne kan der også fanges bækørred, ål, gedde, helt, aborre, brasen og skalle. Der findes desuden en bestand af regnbueørred og kildeørred, som er undsluppet fra et af de mange dambrug, som desværre også findes i Karup Å systemet. Mange lystfiskere er også blevet overraskede over fangst af skrubbe, som gerne trækker helt op forbi Karup by. I slutningen af 90-erne havde en lystfisker ved Karup sågar fået en stør på godt og vel 80 cm længde, på krogen. Desværre faldt den af efter ca. 20 min. fight – Så mulighederne er mange i Karup Å. ´

 

Ormefiskeri i Karup å:

 

 

Til ormefiskeri anvendes stænger på mellem 8-11 fod og der fiskes både med flåd og synk. Anvendes der et flåd, er det ofte så stort, at det både kan bære loddet og en stor klump orm, fri af bunden. Til synk anvendes et lod på mellem 5-25 gram. Fiskes der efter havørred, gælder det om at fiske langs bredden og i de dybe høller. Fiskes der efter ål, kan der evt. anvendes en tatte. Tatten laves af en klump orm, der er ”syet” på en kinesertråd og derefter viklet omkring et lod. Tatten sænkes ned i åens dybe partier og når ålen begynder at æde af ormene, hænger dens små tænder fast i kinesertråden og fangsten hæves i en rolig og jævn bevægelse op i en medbragt spand eller balje.

Vær opmærksom på, at flere foreninger har et mindstemål på krogstørrelsen på 2/0 eller 12 mm i kroggab og for hele Karup Å systemet gælder, at orm er eneste tilladte naturlige agn.

 

Spinnefiskeri i Karup Å:

 

 

Til spinnefiskeri anvendes stænger på mellem 8-11 fod og et fastspolehjul med 0,30-0,35 mm line. Fiskes der med spinnere bør vægten ligge mellem 5 og 15 gram, og der skal fiskes langsomt på tværs eller opstrøms. På de partier, hvor åen knap er så dyb, fiskes også nedstrøms. Det kan til tider også være meget effektivt, at benytte store blink, som Toby, Delphin eller lignende på mellem 10 og 20 gram. Altså, mere eller mindre slanke blink med en livlig gang. Af woblere har den 7 cm flydende Rapala vist sin effektivitet. Når det drejer sig om de helt dybe høller eller sving, kan den synkende model være yderst effektiv.

 

Fluefiskeri i Karup Å:

 

 

Til fluefiskeri efter havørred anvendes, alt efter temperament, enhånds- eller tohåndsstang. Den foretrukne længde for enhåndsstangen er 9-11 fod i klasse 7-9 og for tohåndsstængernes vedkommende er længden fra 12 fod og opefter i klassen 9-10. Der anvendes alle typer fluer – både enkeltkrog og dobbeltkrog i størrelse 2-4, rørfluer og waddingtons i 5-10 cm længde. Til natfiskeri skal fluerne være kraftigt dressede. Fluefiskeriet foregår i starten af sæsonen i overfladen, hvor fluen gerne må lave en bule på overfladen, dog uden at streame. Senere på sæsonen skal fluerne længere ned mod bunden, og så er det en god idé at belaste fluerne en smule.

Der er delte meninger om tilslaget skal komme omgående, havørreden har taget fluen, eller der skal ”gives” line i to-tre sekunder, for derefter at rejse stangen i en fast bevægelse. Det er helt op til ens eget temperament og grej.

 

 

Figthen af en havørred i Karup Å:

 

 

Ofte hører man drabelige historier om fighten af en stor havørred, hvor hjulet på få sekunder blev tømt og det sker naturligvis også i nogle ganske få tilfælde. Sandheden er nok en hel anden og derfor er der da også en gylden regel som siger, at det tager ca. 1 minut pr. kg fisk, at lande en havørred. Af hensyn til fisken, bør det nok heller ikke tage meget længere tid.

Der skal altid lægges maksimalt pres på fisken under fighten. Det gælder om at få fisken til at bruge sine kræfter, så landingen bliver så rolig som mulig. Begynder fisken at springe vildt ud af vandet er det tegn på, at du lægger et for voldsomt pres og så bør du slække lidt på bremsen. Det drejer sig om at holde fisken i ”gang” og stiller den sig i roligt vand, skal der lægges maksimalt pres på, for at få den til at gå ud i strømvand igen. Husk altid at have en passende vinkel på stangen, for på den måde at udnytte stangens aktion maksimalt.

 

 

Mindstemål og  & fredningstider i Karup Å:

 

 

Havørred

40 cm

31/10 til 28-29/2

Bækørred

30 cm

31/10 til 28-29/2

Gedde

45 cm

1/4 til 30/4

Ål

45 cm


Helt

36 cm

1/11 til 31/1

Skrubbe

25,5 cm

1/3 til 14/5
(gælder kun for hun-skrubber med rogn)

 

 

 

 

 

 

 


 

 
Panel title

© 2018 fiskeri-dk

Antal besøg: 14350

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,87363219261169sekunder