Fam. Baad-Bakkendorff´s - Dagbog
Dec
6
2012

Som tiden dog flyver når man har det sjovt ;o) Og ja vi har det altså super godt her oppe ;o) Oliver er startet på fritidshjem og det går godt. Der har været lidt sprog vanskeligheder både i skolen og på fritteren, men det går frem ad. Oliver har lært en del grønlandsk og kan efterhånden en del ord. Hvilket Oliver er meget stolt over. Han siger næsten altid app=ja og naamik= nej  osv. Josefine både synger og snakker grønlandsk, det er så fedt.

D.7/10 var Cirkus Arena sørme i byen og det skulle vi selvfølgelig opleve. Det var en ok forestilling, meget børnevenlig og både Oliver og Josefine hyggede sig. Der var især 2 som fik dem begge til at skrald grine, det var en røver og en politimand som lavet spas og gøgl.

D.12/10 var vi ude og sejle med Kims kollega Knud. Planen var at sejle hen til indlandsisen, men desværre var der allerede en del is, som havde revet sig fri så vi kunne ikke komme tæt nok på, men man kunne se isen, fra hvor vi var. Det var dog en fantastisk tur alligevel, solen skinnede og det blæste ikke så meget. Vi sejlede i stedet for ind i en lille fjord, som er et populært sted at skyde rensdyr og vi fik da også hilst på nogle af Kims kollegaer, som skulle bruge hele weekenden på jagt, vi fik senere af vide at de havde skudt 14 rensdyr ;o) Vi fik da også set et par rensdyr, som stod ved vandkanten. Jeg blev noget overrasket over at rensdyrene her oppe er hvide. Havde forventet at de var brune. Vi tog af sted kl. 10 og var hjemme ved 18.30 godt trætte og endnu en gang blev jeg søsyg på vejen hjem og jeg skulle i nattevagt. Hvilket ikke var sjovt da jeg ”sejlede” hele natten ;o)

D.24/10 var vi indkaldt til forælder samtale i Josefines børnehave og hun fik bare så meget ros. Pædagogerne på hendes stue var meget overrasket over hvor motorisk god Josefine er. De er vant til at de danske børn ikke er så gode til at kravle og gå i fjeldende, men det klare Josefine lige så godt som de indfødte. Nok fordi vi har været rigtig meget ude og gå i fjeldende inden hun startet i børnehaven. De fortalt også, at hun søger de børn som ikke kan snakker dansk, hvilket  jo er super fedt, at hun nu kan lege med dem alle. Josefine har også haft besøg af sin nye bedste ven Josephina og hun har også været hjemme hos hende og lege. Hver anden onsdag tager børnehaven i svømmehallen og det elsker Josefine bare og glæder sig til hver gang. Vi fik også af vide at Josefine er meget glad for grønlandsk mad og hun smager på alt. En hendes absolutte favoritter er sæl-suaasat , som er en brun suppelignende ret, med ris el kartofler og sæl kød på ben i. Sara hendes pædagog fortalte, at de tit måtte stoppe hende for hun spiser til gryden er tom ;o) Men det er jo fedt at hun kan lide det. Hverken Kim eller jeg har smagt det og vi har ellers fået serveret det flere gange på mit arbejde, men det lugter virkeligt grimt og ser heller ikke videre indbydende ud ;o/  Må se om jeg ikke kan få taget et billede af det, så i kan se hvad jeg mener.

D.29/10 Var vi alle sammen i biografen og se den nye klokkeblomst film, det var super hyggeligt. Vi var lidt spændte på at se hvad Josefine ville sige til at filmen var i 3D, men det synes hun var fint. I starten sad hun og prøvet at fange feerne.

D.2/11 havde Oliver fødselsdag, han blev vækket med fødselsdags sang og flag. Så åbnede han sine gaver og spiste morgenmad og så skulle han i skole. Jeg havde bagt en bolle slange som de skulle hygge sig med. Vi hentede Oliver da han havde fri fra skole og så holdt han fri fra fritteren. Han skulle selvfølgelig hjem og lege med alt det nye lego.  Vi havde en hyggelig dag, som blev sluttet af med Disney sjov og guf.

D.3/11 Havde vi inviteret til kaffemik, men desværre havde vi fået en del afbud, da mange fra Kims job var på noget leder kursus halløj og mange som kom sidste gang kunne ikke, men heldigvis kom naboerne og nogle fra mit og Kims arbejde kom også. Oliver hyggede sig og fik en masse dejlige gaver. Og igen var der selvfølgeligt alt for meget kage ;o) Men det nyder Kims kollegaer godt af ha ha.

D,4/11 kom alle drengene fra Olivers klasse og fejrede ham. Igen fik Oliver en masse fede gaver og der var knald på fra de kom til de gik hjem. Der blev spist boller, kagemand og lagkage. De hygget sig og legede godt alle sammen. Oliver sagde selv at han havde haft en dejlig dag. Kim og jeg var godt trætte da de sidste unger blev hentet ved 17.30 tiden, men en dejlig weekend hvor Oliver blevet fejret.

D.1/12 var Oliver, Josefine og Jeanette over til julehygge/klippe dag på Olivers skole. Kim lå og sov efter nattevagt. Det var super hyggeligt og vi fik klippet og klisteret en masse julepynt, som vi har hængt op her hjemme.  Om eftermiddagen var Oliver til fødselsdag hos Sebastian fra sin klasse og han havde rigtig hygget sig. Vi andre tog et smut ind til byen og shoppet lidt og hygget os.

D.2/12 Tog vi ned i centrum og så det store juletræ blev tændt, der var mange mennesker. Julemanden og hans kone kom sørme også forbi. De kom kørende i en brandbil. Nok fordi rensdyrene skal være friske til juleaften ;o) Julemandens kone fik lige hurtigt sagt hej til Josefine og nusset hende på hånden. Det var hun meget glad for.

D.3/12 I dag har vi været til skolehjem samtale sammen med Oliver. Det gik godt. Oliver fik ros for at være rigtig god og dygtig til at række hånden op og fagligt er han en af de bedste i klassen.  Vi snakket også lidt omkring uro og de synes at de kunne mærke på Oliver at han er blevet meget bedre til at lytte i rundkredsen. Så alt i alt en god samtale.

De sidste par uger har vi bare fået rigtig meget sne og det er bare så hyggeligt. Vi får kælket en del og vi har den bedste kælkebakke lige ved vores hus, så det kan jo ikke være bedre.  

Det var lidt nyt her fra;o) Takuss= (vi ses) Knus fra os alle 4

Sept
19
2012

arbejdsdagbog

Så har jeg været tilbage på arbejde i Nuuk og 2½ uge nu, og der har ikke været så meget at lave.

Min første vagte endte dog med, at vi fik en ½ times overarbejde, da en psykisk syg mand var gået amok i sin lejlighed og stået og råbt og skreget ud af vinduet hele natten.

Vi kom derud, men han gad sku ikke snakke med os, han troede ikke på at vi var fra politiet og troede vi ville dræbe ham. Da vi stod ude foran, lød det som om, han tog en kniv og vi besluttede, at det ville være for risikabelt at få en låsesmed til at åbne døren, så vi hentede den store "hovednøgle"! Jeg blev så nøgle bærer og måtte give døren to hårde slag og så var døren åben. Manden sad nu roligt ved bordet og skulle til at rulle en smøg. Han blev kørt på Sana, hvor han var kendt af personalet.

 

I torsdags blev jeg inden min nattevagt ringet op og kaldt på job til en indtræning. En mand havde været meget opfarende og konen var tidligere på aftenen blevet kørt væk fra lejligheden, da hun ikke turde være der længere. Efter hun var kørt væk, havde manden truet med selvmord. Han havde ifølge konen en ladt riffel samt 3 andre rifler på stedet.

Vi gjorde hvad vi kunne, for at få manden ud til os med tlf opringninger og udkald, men intet lykkedes, hvorfor vi blev nødt til at gå ind i huset, og få fat i manden, idet han var potientiel farlig for sig selv og for andre.

Da vi var gået ind i lejligheden og fik en dialog igang med manden, men han var meget kort for hovedet, han var ædru, og stålfast på at han ikke ville leve mere. Så skete det, at mens vi var inde skød han sig selv i hovedet. Det var noget uventet for os, for de plejer sku ikke at mene det.

Det var en på lærdommen til os. Jeg mener dog, at vi gjorde alt det rigtige og er sikker på, at han ville have gjort det alligevel i løbet af natten. Frygten var selvfølgelig også, at han skulle tage andre med i faldet, her hans kone, der havde været noget utryg ved ham i løbet af aftenen.

Vi har d.d. haft psykologisk debriefing og det er forløbet godt.

Sept
18
2012

Så er der nyt fra Nuuk

Ja det er godt nok længe siden, vi sidst har skrevet lidt her inde;o) Så nu kommer der sikkert en længere smøre. Først tak til alle hilsnerne i vores gæstebog, de varmer mere end i aner. Så bliv endelig ved;o)
Josefine har nu gået i sin børnehave et stykke tid og det går ok. Hun har lidt svært ved at mange af børnene ikke kan snakke dansk. Hun bruger meget sproget i sine lege, så det har fyldt en del hos hende. Hun har været lidt ked når vi har afleveret hende, men når vi har hentet hende igen har der været fuld fart på hende. Så mon ikke at hun hygger sig på trods af lidt sprog vanskeligheder. I børnehaverne på Grønland får de frokost og Josefine har allerede smagt mange af de grønlandske specialiteter bla. Tørret fisk, hvalkød, fiskesuppe, hvalspæk (Mattek) og meget mere. Hun er ikke videre glad for maden, men bare det hun smager på det, synes vi jo er rigtig flot. For det er altså ikke lige alle ting som ser lige indbydende ud.
D.27/7 åbnede Grønlands første indkøbscenter. Der var rigtig mange mennesker. Kim, ungerne og jeg tog af sted så vi var der kl.10 da vi gerne ville have fingerne i en billige bærbar og det lykkeds os da også og få fat i en. Det er et super flot center og er sikker på at når det bliver vinter og koldt så er det rart og kunne handle ind inde i varmen. En anden god ting ved center åbningen, er at de 2 store supermarkeder har kørt priskrig, så der har været rigtig billige grønsager og meget andet. Altså 15 kr for en agurk er meget billigt her oppe;o)
Vi blev inviteret med til en af Kims kollegaers søns barnedåbs-mik. Hold da op med kage og mad. Der manglet absolut intet og ungerne smagte stort set på alle kagerne og der var rigtig mange;o) Kim og jeg smagte på det dejlige mad. Bla moskus steg, rensdyr, tørret hval (puha smager sjovt) og så tog vi også endelig sammen og smagte hvalspæk (mattek) det smager faktisk ikke rigtigt af noget, men konsistensen er meget mystisk. En blanding af brusk og tyggegummie. Hverken Kim eller jeg kunne få det ned og måtte diskret spytte ud i en serviet. Lidt skægt og se alle de indfødte bare gnaske det i sig;o)
Vi har haft rigtig dejligt vejr i stort set hele Juli måned, med sol og 20-25 grader, det har været rigtig lækkert. Jeg Jeanette har dog savnet nogle sko. Jeg har kun støvler med her oppe og det har været rimlig varmt at rende rundt i. Og sko i størrelse 38 er åbenbart ikke eksisterende, så har ikke rigtig kunne få fat i nogle som koster under 1000 kr.
Så var det jo godt at Bedstemor og Bedstefar snart skulle komme op til os. Så de fik lige en længere liste med ønsker hjemme fra DK.
D.5/8 havde vi inviteret til Josefines fødselsdags-kaffemik, det var også den dag Bedstemor og Bedstefar skulle komme. Desværre blev deres flyver en del forsinket pga dårligt vejr og de gik glip af hele festen. Det var ellers en super dejlig dag. Der kom ca. 30 mennesker i løbet af dagen og der var mere end rigeligt med godter. Vi havde inviteret godt 130 mennesker og man aner jo ikke hvor mange der kommer. Jeg havde snydt lidt og bestilt en flot lagkage og kagedame (se billeder) i Brugsen. Da jeg havde haft aftenvagt dagen før og jeg skulle jo også lige bage 100 boller og cup cakes. Det var en super hyggelig dag og Josefine hygget sig meget og fik en masse dejlige gaver. Anne og Jørgen (bedsterne) ankom ved 17 tiden, de skulle have været fremme kl.11 men bedre sent end aldrig. Vejret var desværre ikke rigtig med os. Det plask regnede. Så tirsdag lejede bedsterne en bil så vi kunne kom ud og se lidt af Nuuk. Om aften var vi på Godthåbs bryghus og spise lækkert mad. Det var super hyggeligt. Ungerne hyggede sig også med tegninger og festlige ananas drinks.
Onsdag d.8/8 var vi ude og sejle med Kims kollega Martin. Det var en skøn tur ud i kobberfjorden. Desværre så vi ingen hvaler, men der blev fanget torsk i stor stil. Kim lånte en af Martins stænger hvor der var mange kroge på og det lykkedes da også Kim at hive 4 kæmpe torsk i land på en gang. Oliver fik lov til at skyde med Martins riffel, så kan han da lige prale med at han som 6 år har skudt med en riffel. Det er jo hverdags kost her oppe. Martin fortalte da også at han var 6 år da han skød sin første sæl. Vi så også en sød lille sæl, som heldigvis slap væk fra Martins riffel;o) Det var en rigtig dejlig tur, hvor jeg Jeanette, desværre var lidt plaget af vinen fra aften før;o( og endte også med at blive søsyg.
Torsdag d.9/8 havde vi lejet bilen igen og var igen på rund tur og se Nuuk by car.
Fredag d.10/8 var dagen Kim skulle rejse til Tasiilaq. Det var med meget blandet følelser. Ungerne og jeg sagde farvel hjemme og Anne og Jørgen kørte Kim til lufthavnen. Denne dag blev brugt til hygge da vejret var rigtig dårligt.
Lørdag d.11/8 tog ungerne, Anne, Jørgen og jeg en tur ned til byen for at handle lidt. Vi var også et smut inde forbi hospitalet så de kunne se hvor jeg arbejder, men der var meget stille pga det var lørdag.
Søndag. d12/8 tog Oliver og jeg i biograffen og så madagascar 3. Josefine hyggede sig sammen med Bedstemor og Bedstefar. Oliver og jeg hyggede os med masser af slik og filmen var super god. Da vi kom ud af biograffen var vejret endelig blevet godt med sol og ingen blæst. Vi gik alle sammen en lille tur og fik os en is.
Mandag d.13/8 tog vi igen ind til byen vejret var igen fint. Vi gik en tur ind på kommunen for at se byrådsalen. Det havde jeg fået anbefaldet af en kollega. En af de gratis glæder ved Grønland. Ellers slappet vi bare af og nød den sidste dag med Bedstemor og Bedstefar. De skulle nemlig vidre til Ilulissat dagen efter. Tirsdag d.14/8 sagde vi så farvel til Bedstemor og Bedstefar og resten af dagen hygget ungerne og jeg hjemme. Det var meget mærkligt at vi pludselig var helt alene. Onsdag d.15/8 startet hverdagen atter igen. Josefine skulle i børnehave igen efter næsten 14 dage hjemme. Det var en hård start og det var en meget ulykkelig Josefine der blev afleveret. Men hun startet med nogle korte dage og var glad når jeg hentet hende. Fredag d. 17/8 skulle Oliver endelig starte i skole. Vejret var helt fantastik med sol, sol og atter sol. Josefine blev afleveret i børnehave. Oliver skulle først møde kl.11 så vi havde god tid til at gøre os klar. Oliver skulle selvfølgelig have nationaldragt på og han var bare så stolt og fin. Humøret var højt da vi gik over til skolen med den nye skoletaske og med det fine nye penalhus i. Alle vi mødte ønsket Oliver tillykke og i starten undret Oliver sig meget over folk sagde tillykke. - Jeg har jo ikke fødselsdag i dag mor og jeg måtte forklare ham at det var pga han havde første skoledag. Og det faldt i god jord. Oliver vokset lige et par cm hver gang folk hilste og sagde tillykke. Jeg havde slet ikke forventet at det var sådan en kæmpe festdag, men det er det. Alle de andre børn havde hele deres familie med. Der var så mange mennesker. Det var lidt underligt at det kun var Oliver og mig der repræsenteret Baad-Bakkendorff familien, det var lidt trist. Jeg tror nu ikke Oliver bed mærke i det. Vi blev budt velkommen og ungerne blev fordelt i 1.A og 1.B. Oliver kom i 1.A. Så gik vi ind i klasserne. Forældrene og alle de andre familiemedlemmer blev hurtigt vist uden for, så lærerne kunne hilse på børnene. I mens jeg ventet uden foran klassen, kunne jeg høre at stortset alle skulle hjem og holde kæmpe fest for deres børn og familie. De går virklig meget op i første skoledag, det var så sjovt at opleve. Jeg var også rigtig glad for at vi havde fået købt nationaldragten til Oliver for alle i hans klasse havde dragten på, de var så fine alle sammen. Oliver var et stort smil da han kom ud af klassen, så var første skoledag slut. Vi gik efterfølgende over og hentet Josefine og da det jo var fredag stod den på disneysjov og hygge. Søndag.19/8 var der Nuuk dyreskue, det første nogensinde og da vi jo havde sendt et billede ind af Josefine og Oscar måtte vi jo der ned og se om vi var heldige og vinde. Vi tog bussen klokken ca.11. Vi havde taget madpakker, saftevand og guf med. Der var rigtig mange mennesker med deres kæledyr. Hunde, katte, hamstre, kaniner og skildpadde. Det var lidt koldt da det blæste en del og dyreskueet lå ud til vandet. Men vi hygge os med popcorn, kage og pølser. Den konkurrence Josefines billede var med i var til aller sidst og til sidst var ungerne lidt trætte og utålmodige, men alt godt kommer til dem som venter. Josefines billede fik en flot 3 plads. Stort tak til alle som stemte på vores billede. Både hende og Oliver var oppe på scenen og hente det flotte diplom samt en lille præmie til Oscar. De var så stolte;o) Vi var først hjemme ved 16.30 tiden så det havde været en lang men dejlig dag. Ugen efter skulle vi så til at vænne os (mig) til at stå tidligt op og ud af døren. Oliver møder kl.8 og så over med Josefine i børnehave bagefter. Oliver havde desværre ikke fået fritidshjemplads i nu. Så når han havde fri hentet jeg ham igen. Det var lidt hårdt for Oliver i starten. Han er jo en stille genert dreng, så han havde lidt svært ved at komme i kontakt med de andre børn da de jo kender hinanden fra børnehaven og fritter. Desuden havde Oliver fået en meget løs rokketand som han sagde gjorde meget ondt og da jeg ikke dur til at hive og rokke, måtte han selv i gang, men det glemte han lidt. Så tanden drillet ham især når han skulle spise.Jeg var en morgen hurtigt forbi skoletandplejen for at høre om der var noget vi kunne gøre. De ville gerne rykke den ud, men synes som jeg også at det var bedst hvis han selv kunne rokke den ud.
Lørdag d.25/8 gik ungerne og jeg over på skolen for at lege lidt på deres legeplads og der var tilfældigvis en pige fra Olivers klasse som de leget med.
Søndag d.26/8 finder Josefine så lige ud af at hun også har ikke bare 1 rokketand, næ nej hun har da 2. Arghh jeg hader seriøst rokketænder så det er da bare typisk når Kim ikke er hjemme. hun var dog rimlig cool og rokket da bare løst.
Onsdag d.29/8 var vi inviteret ind hos naboen og spise aftensmad. Vi grillet og da solen skinnet sad vi udenfor og spiste, det var lidt køligt men med en jakke/trøje på gik det fint og det er jo med at nyde den sidste sol. Rasmus (nabo) fik lyn hurtigt arrangeret en skattejagt, til stor glæde for Oliver og Josefine. De løb rundt og fandt nøgler og på et tidspunkt stødte en dreng til, han ville gerne være med. De viser sig at være en dreng der bor lige ved siden af os han hedder også Oliver;o) Han er fra Danmark og bor sammen med sin mor, far og 2 søskende. De har været i Grønland i ca.1 måned. De har samme problem med at få passet børnene som vi også havde og de har så valgt at få passet deres børn i privat dagpleje. Dog keder deres Oliver sig en del. Han er 5 år, så vi aftalte at finde en dag hvor ungerne kunne lege sammen igen.
Torsdag d.30/8 var så Josefines "rigtige" fødselsdag. Jeg havde valgt at holde både Oliver og Josefine hjemme så vi rigtig kunne hygge. Oliver og jeg vækket Josefine med flag og sang. Så var det ellers tid til at pakke gaver op fra mor, far og Oliver og fra mormor, moster Maya og moster Fie. Tidligere havde Josefine fået pakke hjemme fra Morfar og Momse. Vi havde en dejlig dag, hvor vi hyggede med romkugler og chokoladekage.
Lørdag d.1/9 var dagen hvor Kim endelig kom hjem igen. Han skulle hvis planen holdte lande i Nuuk ved 17.30 tiden. Ungerne og jeg glædet os meget. Så da vi havde spist aftensmad og fået en sms besked fra Kim om at de var landet i Nuuk gik vi undenfor og ventet og gensyns glæden var stor da Kim endelig kom hjem. Oliver og især Josefine overfaldt ham med kys og kram. Dejligt at vi igen var sammen alle sammen.
Søndag d. 2/9 var vi til fødselsdags brunch hos Gitte (min kollega fra A1 og Kims kollegas kæreste) det var super hyggeligt. Kim havde heldigvis fri de næste par dage, så det var dejligt mandag morgen at vi begge kunne følge Oliver og Josefine afsted.
Tirsdag d.4/9 havde vi aftalt med børnehaven at holde Josefines fødselsdag. Jeg havde bagt boller og der var købt islagkage. Det var super hyggeligt. Josefine fik en fin mulepose med alle børnenes håndaftryk på. Der blev sunget fødselsdags sang på grønlandsk og dansk.
Onsdag d. 5/9 gik jeg ned på A1 for at melde mig klar til arbejde igen. Jeg har ikke kunne arbejde imens Kim har været væk, da Oliver stadig ikke har fået fritidshjemsplads. Der har været massiv personaleflugt fra afdelingen og rigtig mange af dem jeg kendte har enten fundet andet job eller rejst hjem til DK igen. Så jeg fik en masse vagter, hvilket jo er rigtig dejligt. Knapt så fedt at de få faste personaler der er tilbage har måtte tage dobbeltvagter og fået inddraget deres fridage. Da jeg startet som vikar på A1 virket det som en ok afdeling lige nu, virker det mere som et synkende skib, som tager rigtig meget vand ind. De kan ikke få dækket vagterne, der er ikke nok på arbejde, man kan lige få dagen til at køre rundt. Det er så utilfredsstillende. Jeg er heldigvis kun vikar, er blevet tilbudt fast stilling, men har takket nej da min vagtplan ikke kan hænge sammen med Kims. Jeg har så søgt et andet job som familievejleder for unge socialbelastet familier, hvilket jeg synes lyder rigtig spændende og er et 8-16 job, så det kan hænge sammen med Kims job. Der er ansøgningsfrist d.17/9 så jeg må vente spændt og se om jeg får jobbet.
Kim og jeg havde besluttet pga lang ventetid på fritidshjemsplads at prøve skolepasningsordningen af. Kims chef havde sagt at det var ok. Det er en gratis ordning lidt ala fritidshjem dog uden nogen form for pædagoisk arbejde med børnene, det er mere en opbevaringsplads. Der går en del fra Olivers klasse så i stedet for at han skal hjem hver dag efter skole har vi valgt at prøve den af. Oliver fik da også en plads med det samme og han er blevet glad for at gå der. Men i sidste uge fik vi så plads på fritidshjemmet fra 1/10 så det bliver rigtig godt for ja det er et ok sted, men der er ikke styr på ungerne overhoved.
Lørdag.d.8/9 var der motionsdag på Olivers skole. Kim og Oliver løb/gik den længste rute ud til lufthavnen på 7,2 km. Oliver kom først i mål fra sin klasse så han var super stolt og glad. Han fik et fint diplom.
Status på ungernes rokketænder er: Josefine har tabt begge sine og Olivers er også langt om længe kommet ud jubiii;o) Tandfeen kommer heldigvis også til Grønland.
Jeg har desværre været syg siden i torsdag rosklidesyge, så har desværre måtte melde mig syg;o( I dag søndag har været en hygge dag med dvd og nattøj. Oliver siger også at han føler sig sløj i dag. Vi krydser finger for at jeg ikke har smittet ham.
Så er det blevet muligt at se nordlys og hold nu op hvor er det bare et smukt syn, det kan slet ikke beskrives. Efter et par forsøg lykkeds det os at fange nordlyset på kameraet se billeder;o)
Kim har fået mundtlig svar på forlængelsen og det var selvfølgelig som ventet et positivt svar. Så vi kommer først tilbage til Danmark i Marts/April 2013.;o)
Det var lidt nyt fra os, vi vil prøve at huske at skrive mere her inde.

Sept
7
2012

Turen til Tasiilaq

Tasiilaq

Fredag morgen var kufferterne pakket og turen kunne ellers gå mod Tasiilaq. Det var lidt med blandede følelser jeg tog hjemmefra kl. 0945, hvor jeg tog afsked med ungerne og Jeanette. Jeg kommer helt sikkert til at savne dem utroligt meget. Jeg blev kørt ind på stationen af bedstemor og bedstefar, hvor vi tog afsked. Det var også lidt mærkeligt, da der ville gå omkring 6 måneder før jeg skulle se dem igen.

Da kl. nærmerede sig 11 tog vi ud i lufthavnen for at rejse kl. 1205. Der var lidt forsinkelse, men vi kom af sted kl. 1230. Der var næsten ingen vind og flyveturen gik rigtigt godt og vi landede planmæssigt i Narsarsuaq. Her blev vi hente af Ove, som egentlig arbejder i Nuuk, men er på assistance i Narsarsuaq. Han skulle også med ombord på Sisak III mod Qaqortoq, hvor vi skulle ned og "mellemlande" idet skibberen skulle noget. Inden vi gik fra skibet fik vi lige noget aftensmad. Der er en skibskok tilknyttet Sisak III og han havde lavet skinkeschnitzel med ris. Det var rigtig godt.

Vi skulle sejle fra Qaqortoq ved midnat, så vi havde lige 5 timer at fordrive tiden med. Det var lidt ærgerligt, at vi havde taget regnvejret med os, for byen var utrolig flot, og der blev taget en masse billeder. Inutsiaq havde en onkel der, som inviterede os på Kaffemik, idet hans kone havde fødselsdag, så der tog vi over og var en ½ times tid, hvor vi fik lam og marsvins matak. Jeg smagte det, og det smagte okay.

Vi tog efterfølgende ned på politistationen, for at se lidt fjernsyn (OL) og da kl. blev 21 tog vi ind til byen, for at få en øl og spille et slag pool inden vi skulle af sted.

Det er så godt, at Inutsiaq har været fremadsynet og taget en PS3 med, så vi får spillet lidt computer om bord på skibet. Efter vi var sejlet fra Qaqortoq spillede vi computer i en lille time og gik så i seng. Det gyngede lidt, men jeg fik da sovet okay, og vågnede kl. 0800. Vi var nu ankommet til det sydlige Grønland og skulle igennem noget der hedder Prins Chr. sunds passet, hvor der omkring kl. 0900 ud for en lille bygd var telefonforbindelse, så det benyttede jeg mig af og ringede til Jeanette. Jeg havde ikke talt med hende siden Qaqortoq.

Da vi var kommet lidt væk fra bygden, var der ikke længere telefonforbindelse og vi fik at vide, at det ville der nok heller ikke komme igen, før vi kom op omkring Tasiilaq. Det kom lidt som en overraskelse for mig, men det var der jo ikke noget at gøre ved.

I passet var der utroligt smukt og et sted ca. 1 timers sejlads efter bygden lå det sydligste af indlandsisen helt ud til sundet. Jeg fik skibberen til at sejle helt ind, og det er godt nok helt vild at se så meget is. Vi fiskede noget is op fra vandet som stammede fra indlandsisen. Det bliver sjovt at smage senere!

Der bliver taget massere af billeder og jeg kan kun sige, at der er utroligt smukt og i skrivende stund (1720) sejler vi op lands østkysten og har ca. 30 timers sejlads foran os, puhaaaaa.

Vi fik rensdyr til aftensmad og hold da op, hvor smagte det godt, ingen leversmag som jeg tidligere havde oplevet det smagte som.

Aftenen gik med at sidde sammen med kaptajnen og nyde udsigten over bjerge og isfjelde. Jeg krøb til køjs omkring kl. 2230, idet kaptajnen havde sagt, at vi ville nå til en indsejling til Skjoldunge som skulle være rigtig flot omkring kl. 0700, så man måtte hellere være frisk.

Ifølge oprindelig plan skulle vi ankomme i Tasiilaq omkring kl. 0100 om natten, men det syntes kaptajnen var lidt meningsløst, hvorfor vi tog turen ind omkring Skjoldunge Sund, som var en ekstra tur på 5-6 timer

Jeg har efterhånden vænnet mig til at sove i kahytten og nydt at blive gynget i søvn.

Jeg vågnede kl. 0700 og fik noget tøj på og så ellers op og have noget morgenmad, så man kunne nyde udsigten. Kaptajnens højre hånd, som sejlede skibet om natten oplyste, at der havde været en masse hvaler kl. 0600. Han fik så at vide, at han skulle vække den tossede danske, så han også kunne se. Han lovede, at han nok skulle sige til for fremtiden.

Da kl. blev omkring 0800 sejlede vi ind i Skjoldunge sund fjord, og det var super flot. Kaptajnen spurgte om vi ville med ud og sejle i gummibåden, og det ville vi jo godt, så jeg vækkede Siiva og Inutsiaq så de også kunne komme med, Hans Peter var også frisk på en tur. Kaptajnens krav var, at vi alle skulle have overlevelsesdragter på, hvilket vi selvfølge gjorde. Alt for at komme ud og sejle lidt hurtigt og opleve noget. Vi sejlede så, iført overlevelsesdragterne lidt i forvejen og ind til en lille nedlagt bygd som hed Skjoldunge bygd. Siiva oplyste, at den blev forladt engang i 1960'erne. Der stod 8 huse tilbage, som var godt faldefærdige. Resten af husene var smadret, formentlig af vind, sne og vejr. I bygden var der omkring 25 huse og en indsejling til lidt større skibe mod øst. Man må sige, at bygden lå i et meget flot område.

Vi sejlede derfra efter ca. 30 min på opdagelse og ud mod Sisak III. Da vi var kommet lidt ud på det åbne hav sprang vi ellers i baljen og lå der og slaskede rundt i 10 min tid.

Matrosen vi så lov til at sejle lidt rundt i gummibåden, idet motoreren skulle luftes lidt ud for fuld hane. Ligesom så mange andre steder i Grønland, så var der utroligt smukt og man kan ikke sammenligne det med noget som helst andet. Den fjord vi sejlede i, var omgivet af bjerge på begge sider i en højde omkring 1000-2100 meter, hvilket gjorde, at vandet var helt roligt (havblik)

Ca. et par timer efter frokost tog vi med kaptajnens højrehånd (Mikael) igen ud i gummibåden for at lege lidt, Siiva, Inutsiaq og jeg. Vi sejlede ind i Nørre Skjoldunge sund, hvor indlandsisen var helt ned til vandet. Det så egentlig kun ud som om, at det lå et par km væk, men afstandene snyder helt vildt og vi sejlede omkring 20 min med 30 km/t for at komme derind. Der blev taget en masse billeder og der blev selvfølgelig også spist et stykke af indlandsisen.

I takt med, at indlandsisen hele tiden var så tæt på, så blev isfjeldene også større og større. Vi har godt nok set nogle store nogle efterhånden.

Så skulle vi tilbage mod Sisak III som bare var sejlet videre i fast kurs og fart, ca. 10 knob (15 km/t). Da vi kom tilbage, var Hans Peter helt bleg og sagde, at de lige var sejlet på et skær. Jeg troede han lavede fis, men det viste sig at være rigtigt. På den angivne rute, var der ikke afmærket et skær midt på vandet, hvilket resulterede i, at kaptajnen bare sejlede med den normale hastighed, og i forbindelse med bagbordssving ramt han skæret med ydersiden af skibet. Der kommer efter megen undersøgelse ikke nogle skader på skibet, måske lidt afsmitning af maling. Vi sejlede tilbage til der var han var sejlet på, så man kunne få det afmærket, så ikke andre sejlede på skæret.

Vi var nu kommet udefra fjorden og satte kurs direkte mod Tasiilaq og ca. kl. 1600 kaldte skibberens højre hånd og sagde, at der var hval foran Sisak III. Jeg smed hvad jeg havde i hænderne og frem med kameraet. Der blev taget nogle billeder og optaget lidt film, men pukkelhvalen var ikke så gavmild, så det var kun ryggen vi så. De sagde så, at jeg skulle være ganske rolig, der kom helt sikkert flere hvaler. Det var også helt vildt at se, hvor mange isfjelde der drev rundt, det ene større end det andet og de var over det hele, så Sisak III nærmest skulle sejle slalom for at undvige demsmiley.gif

Da kl. blev lidt over 17 kaldte de igen, og denne gang var der rigtig mange hvaler. Vi talte, at der var i omegnen af 30 hvaler. Der var pukkelhvaler, finhvaler og sildehvaler. Hold da op et syn, og det blev nok taget omkring 100 billeder, men endnu engang gad de ikke løfte halen og dykke ned. De svømmede bare stille og roligt og pustede en masse vand op af åndehullet. Da det så var overstået og vi var sejlet forbi dem, så kiggede vi bagud og kunne på afstand se, at nu var det selvfølge helt oppe af vandet og hoppede rundt så det gav nogle store sprøjt, typisk!

Aftenens menu stod på ris/kartofler og havkat. Endnu engang smagte det rigtigt godt og der blev ædt. Vi havde kl. 1800 ca. 13 timers sejlads foran os, så vil ankommer i Tasiilaq havn omkring kl. 0700. Så sammenlagt sejlads på 55 timer + de 4 timers fra Narsarsuaq til Qaqortoq, så det har været noget af en tur for en landkrabbe som mig;-)

På vej mod Tasiilaq, sejlede vi lidt længere ud fra kysten og ud på lidt mere uroligt vand, så det bølgede noget og endnu engang måtte Inutsiaq bukke under for søsygen og ligge sig i køjen og bare sove det væk. Jeg satte mig op ved kaptajnen for at kunne kigge ud og skrive lidt. Jeg har fundet ud af, at jeg kan holde søsygen for døren, ved at kigge ud på horisonten ved siden af kaptajnen, så det gør jeg selvfølgelig. Det kan jo også være, at der kommer nogle flere hvaler!

Der var ingen hvaler at se, da vejret var utrolig dårligt. Det blæste omkring 20 m/s og efter at have siddet ved kaptajnen i en times tid, så fik jeg det også små skidt og lagde mig ned i køjen, for at hvile mig lidt og faldt så kort tid efter i søvn. Det er længe siden jeg er gået så tidligt i seng. Kl. var lidt i 2100. Hele natten gyngede skibet noget, og det blev en noget urolig søvn, men jeg fik da sovet lidt. Jeg stod op kl. 0630 og der var vi ved at være ved indsejlingen til Tasiilaq, endelig fremme, det var godt nok dejligt og vejret var endda klaret lidt op, det blæste i hvert fald ikke mere.

Vi lod kufferterne blive ombord på Sisak III og gik ellers i retning mod politistationen. Klokken var efterhånden blevet omkring 0730, så det passede meget godt, idet stationens personale mødte kl. 0800. Siiva havde været ansat i byen for fire år siden i en periode på 2½ år, så han kendte byen godt, og byen havde øjensynligt ikke glemt ham, for der var mange som hilste og standsede for at tale med ham. Efter lidt tid var vi på stationen og der blev taget godt imod os, med morgenmad og en hurtig rundvisning på stationen.

Vi blev efterfølgende vist rundt i byen af Siiva og ca. en ½ time senere havde vi stort set været alle steder i byen. En af de ting jeg lod mærke til var, at der ikke står mange vejnavne, men det er der en grund til, idet man bruger B numre. Alle huse i Grønland har et B nummer, men fx. i Nuuk, der har de også et alm. husnummer.

Da vi så kom ind på stationen igen, spurgte jeg til, hvor de så gemte alle sagerne, så vi kunne komme i gang. Der var så en reol med ca. 50 sager på, så jeg tog en bunke og gik i gang med at læse og se hvad der manglede. Jeg fik ligeledes sat Inutsiaq i gang, eller han kom ind og hjalp til og tog nogle sager. Jeg fik tilsagt en til afhøring, og så var den sag væk. Inutsiaq fik også lavet noget i sine sager, så det var egentlig en god start. Mati, som er stationsleder spurgte om der var nogen, som ville med til en bygd der hed Kulusuk tirsdag, hvor der skulle laves nogle sager, og der var jeg hurtig og meldte mig. Siiva og Hans Peter skulle også med derovre, det skulle videoafhøre 2 drenge i en blufærdighedssag.

Så blev der fyraften og jeg tog ned i supermarkedet sammen med de andre, for lige at handle lidt ind til aftensmad. Jeg var ved at være lidt træt og tog hjem til Søren, hvor jeg er blevet indlogeret.

Tirsdag morgen gik turen så mod Kulusuk, vi tog alle ned til Sisak III som er til vores rådighed alle 3 uger vi er her, idet der skal foretages bygde besøg i alle 6 bygder der ligger omkring Tasiilaq. Turen derover gik meget stille og roligt og der var helt roligt vand, så det var godt nok. Der var forsvars advokat med til en sigtede i blufærdighedssagen, dommer og sekretæren og nogle flere. Der var også nogle turister fra Nuuks embede med. De er på ferie herovre.

Da vi var kommet ca. 30 min sejlads ud (hele turen tog ca. 1 time) observerede vi hvaler. Det bliver man aldrig træt af at kigge på, men endnu engang ville de ikke vise halefinne. Vi kiggede lidt på dem, men vi måtte videre ind til bygden.

Da vi ankom i bygden kunne vi se, at der lå noget stort sort noget ved molen. Da vi kom tættere på, kunne vi se, at det var en død spækhugger, som var blev skudt dagen før, og som lå og ventede på at blive parteret. Fangerne tog ud til en nærliggende ø, væk fra nysgerrige blikke. Kulusuk er en stor turist attraktion, og fangerne gad ikke have billeder rundt til alle og slet ikke Greenpeace, som de ikke gad have rendende. Selvom spækhuggeren var død, så er det et imponerende dyr og sindssyg stor. Der stod 2 mand ovenpå den, og den gik ikke under vand.

Når, men så var det i gang med arbejdet, problemet var bare, at kommunefogden, havde travlt i lufthavnen, men lige så snart han var færdig der, så ville han komme til os. Der gik lidt tid og ventetiden blev fordrevet med at nyde det gode vejr. Efter et par timer ankom han, og vi havde lavet en liste med de personer vi skulle have fat i, han kunne efter ca. 15 min ude i byen oplyse, at 4 ud af 5 ikke var i byen, de var enten i Tasiilaq eller i Nuuk og den sidste havde været på druk i går til langt ud på natten, hvorfor han ikke kunne vækkes eller var i stand til at blive afhørt, så der blev ikke lavet nogle af de sager vi tog med derover, men man skulle allerede derover igen i næste uge, så det gik nok.

Da kl. blev 16 tog vi derfra igen og matroserne spurgte Siiva og mig, om vi ville med ud i Sisaks III redningsbåde og sejle og kigge efter hvaler. Det ville vi godt, for vi havde allerede fra Sisak III set, at der var flere hvaler derude. Så gik det ellers over stok og sten og vi sejlede ud mod der hvor vi havde set hvaler. Der var simpelthen så mange hvaler der hvor vi sejlede, primært pukkelhvaler, men vi var også så heldige at se en stor blåhval. Jeg tror vi så omkring 30-40 hvaler på den time vi sejlede rundt, og vi kunne komme helt tæt på dem. Jeg tror at det tætteste vi var på en af pukkelhvalerne var omkring 2 meter fra den. Det var helt vildt, jeg har aldrig oplevet noget lignende, at være så tæt på et så stort dyr i så lille en båd, det var helt fantastisk og unik oplevelse. Der blev taget rigtigt mange billeder og optaget film på mobilen. Vi fik også flere gange set hvalen dykke ned med halen helt synlig, endelig lykkes det at få det at se, og hold da op, hvor ser det flot ud.

Sisak III ventede ikke på os, og vi havde rigeligt med brændstof, så vi sejlede selv mod Tasiilaq, hvor vi lige inden havnen indhentede Sisak III. Vi var alle sammen helt oppe og ringe over vores oplevelser.

Nu skulle vi så bare aflevere udstyret på stationen og så var det ellers hjem. Da jeg kom hjem, hoppede jeg i løbetøjet og løb en lille tur på 5 km, men med det terræn der er herovre, så føltes det som mindst 10 km, der er stort set ikke noget lige strækning. Det er enten op eller ned og det er ikke engang behageligt at løbe ned, da bakkerne er sindssygt stejle.

Onsdag og torsdag skal jeg desværre ikke med på bygdetur, idet jeg har rådighedsvagten. Det bliver spændende at se, at telefonen overhovedet ringer og om jeg kan finde stedet hvis den gør.

Jeg må sige, at den kontormand der er i Tasiilaq har tager sig af stort set alle henvendelser i ekspeditionen, hvilket gør, at vi andre har mere tid til at fordybe os i sagerne. Inutsiaq havde tilsagt 3 stk. personer til afhøringer i 2 forskellige sager og alle dukkede op, så det er bare godt.

Jeg tog en ny sag i bunken som var en sædligheds undersøgelse. Jeg må sige, at jeg blev lidt overrasket over, at den lå der, da der stadig manglede, ja stort set alt. Der var kun optaget en anmeldelse, hvor moderen til 2 børn var afhørt. Det drejede sig om en mand, som at forgrebet sig på 2 piger på 6 og 8 år, virkelig ulækkert. Jeg fik lige ordnet det praktiske i sagen og gjort den klar og så ud og få fat i den mistænkte. Han var hjemme og tog frivilligt med til stationen. Han erkendte noget af forholdet, men ville ikke udtale sig yderligere uden en forsvarer tilstede. Det skal så også sige, at han er kendt for lignende forhold, så han kender gamet. Manden virkede også noget tilbagestående, men han kendte godt forskel på rigtigt og forkert.

Han kommer så til afhøring torsdag med en forsvarer. Der kom så også en ind og anmeldte, at hun havde fået stjålet sit hævekort og nu var det misbrugt. Hun havde tidligere givet koden til en ung knægt, som havde handlet for hende i forbindelse med sygdom. Det måtte jeg så lige forklarede hende, at det nok ikke var det smarteste træk!

Jeg tog fat i drengen som var mistænkt og han og hans kammerat nægtede et hvert kendskab til forholdet, men jeg syntes nu, de virkede lidt nervøse, så selvom de nok var lidt anmelderens egen skyld, så tog jeg ned i butikken, hvor der var hævet og undersøgte om der var overvågning på stedet. Det var der sørme, og gæt engang, de var squ de 2 drenge, som jeg havde haft fat i tidligere, som havde hygget sig med hævekortet. Dem må jeg også tage mig af torsdag, da kl. var noget fremskreden og det var fyraften fra den alm. tjeneste. Efter kl. 1600 og frem til i morgen kl. 0800 står den så på rådighedsvagt.

Første opkald fra Nuuk kom så noget overraskende allerede kl. 18, hvor der var anmeldelse om voldsomme husspektakler, hvor der var børn tilstede. Jeg ringede til reservebetjenten og vi kørte ud til stedet, hvor der var stille og roligt da vi ankom. Vi fik snakket lidt med parterne og de blev bedt om, at opføre sig som voksne og dæmpe sig fremover. Den ene part tog så et andet sted hen for natten. Det er næsten unødvendigt at sige det, men nu gør jeg det alligevel. Den mest aggressive part var fuld og den anden ædru og mor til 2 børn, gik for at undgå yderligere konflikter. Så var man ligesom i gang med den rådighedsvagt. Flere af sådanne opgaver tak, hurtig ind og hurtigt ud!

Så tog man lige ind på stationen, for at være lidt på nettet og snakke lidt med konen. Da jeg havde været på stationen i ca. 20 min, så kom reserve betjenten forbi og spurgte om han måtte sejle ud til en lille ø, ca. 5 min væk fra Tasiilaq, fordi nogle fangere havde skudt en spækhugger. Det sagde jeg selvfølgelig ja til og spurgte da også lige om jeg måtte komme med. Det måtte jeg godt, og da vi ankom derude, var de ved at gå i gang med parteringen af spækhuggeren og der var nok omkring 15 både og 40 mennesker som kiggede på. Der stod nok omkring 10 mand om den ca. 10 meter lange hval og var i gang med at skære spækken af. Det er helt vildt hvor effektive de er. Jeg fik taget en masse billeder og rørt lidt ved hvalen. Imponerende dyr!

Så blev man lige kaldt ud kl. 0030, hvor en mand var gået amok på Krostuen. Op med mig og imens jeg var ved at tage tøjet på, så ringede de igen fra Nuuk, at en mand var blevet truet med en hammer og turde ikke gå tilbage til stedet. Nåh men, jeg ringede til reserven som stod klar da jeg ankom hos ham. Vi tog selvfølgelig til mand amok først og der var noget tumult foran stedet, hvor flere person råbte. Vi fik styr på tingene og smidt de urolig elementer væk. Man kunne nok have forsvaret en anholdelse af den ene part, men jeg valget at tage den nemme løsning denne gang, men nu kender jeg personen, og hvis han opføre sig på samme måde senere, så falder hammeren.

Apros pro hammer, så kørte vi videre til ham der var blevet truet med en. Vi havde fået oplyst en forkert adresse først, men ved kontakt med sygehuset som havde fået den første henvendelse kun lige pludselig finde husnumret som der så ikke var nogen personer i eller ved. Vi ringede til sygehuset igen og de sagde, at de havde fået oplyst, at man som var blevet truet med en hammer, var taget hjem. Så der blev ikke mere for os. Det hele tog en lille times tid.

Der kom ikke flere tilkald den nat (desværre, hehe)

Jeg mødte ind torsdag morgen kl. 0800 sammen med alle de andre og jeg havde en planlagt afhøring kl. 1200 med forsvarer og tolk (kollega), samt en tyveri og bedrageri sag, som jeg fik onsdag, hvor jeg skulle have fat i nogle unge knægte.

Jeg fik fat i den ene af de unge knægte og han startede med at nægte et hvert kendskab til noget som helst, så jeg blev nødt til at gå til ham og forholde ham fakta, samt at jeg havde set overvågningsfoto med hans og hans lillebror på. Han erkendte til sidst. Hans lillebror var ikke lige til at finde, men faderen ville komme ned med ham, lige så snart han kom hjem. Det skete så ikke i dag.

Afhøring af børnepilleren gik fint, men jeg gjorde det meget overfladisk, idet han skulle afhøres igen senere, efter de børn han havde rørt ved, var blevet videoafhørt. Han erkendt stadig noget af forholdet, men ikke det hele, men det skal jeg nok få ham til, efter børnene er blevet afhørt.

Jeg gik så i gang med at læse nogle gamle sager og tog dem til mig, så jeg var klar til at gå i gang fredag.

Så blev det fyraften og rådighedsvagten gik i gang kl. 1600, så må jeg se, om der sker noget i dag.

Jeg gik tidligt i seng, da jeg var lidt træt ovenpå sidste rådighedsvagt. Jeg forventede egentlig ikke, at telefonen ville ringe, men kl. 0130 ringede de fra Nuuk og oplyste, at et par sloges ved vandet. Jeg fik tøjet på og ringede til rådighedsvagten og så af sted. Da vi ankom var der en sur mand og hans kone. Hun havde fået nogle tæsk og hun havde stor hævelse ved det ene øje og blodnæse. Ikke noget kønt syn. Manden blev anholdt, han var dog ikke helt med på det, og vi måtte kæmpe lidt for det. Da han så kom ned på jorden, kæmpede han stadig imod, så fik jeg reserven til at sige til ham, at hvis han ikke slappede af, så ville han få peber. Da han havde fået den besked slappede han helt af og blev så smidt ind bag i bilen.

Konen blev kørt på sygehuset, og hun ville egentlig ikke anmelde noget, men jeg syntes, at hun var lidt for medtaget til ikke at gøre noget. Manden blev efterfølgende smidt i hullet og jeg tog hjem. Lidt underligt, at smide en i hullet uden opsyn, men sådan er det jo. Jeg fik så at vide, at mand skal tage en radio med hjem så kan den/de indsatte få kontakt med mig. Det havde jeg så ikke fået noget at vide om.

Jeg mødte ind og tog på sygehuset for at afhøre kvinden, hun ville ikke sige meget, og påstod, at hun ikke kunne huske noget om selve volden, idet hun var for beruset. Hun kunne dog godt huske detaljer helt op til volden....

Manden erkendte forholdet under afhøring, men sagde så, at hun havde slået ham først, men sjovt nok, så havde han ikke nogle skader.

Jeg arbejdede så også videre på en tyveri og bedragerisag, hvor den sidste sigtede kom ind til afhøring og erkendte, så det var fint.

Så skulle jeg løbe en tur ved fyraften, men Inutsiaq spurgte om jeg ville tage hans rådighedsvagt i dag, så han kunne komme i byen og grill aften, han ville så tage min vagt lørdag. Det ville jeg selvfølgelig og vi aftalte, at jeg skulle have vagten indtil kl. 1200, så han kunne være frisk til sin vagt.

Kl. 1830 kom vagtens første opgave. Voldsom og truende beruser i et hjem. Da vi kom frem, så viste det sig, at han var gået og at det var anm. egen søn, men det havde hun lige glemt at sige. Det er efterhånden tit jeg har oplevet, at de undlader sådanne informationer, for at politiet skal komme ud.

Kredsretten i Nuuk havde været herovre i en uges tid og de ville gerne afslutte ordentligt, og inviterede til grill aften, det var super hyggeligt, og alle de andre blev godt fulde. Jeg kunne jo ikke rigtigt drikke, da jeg havde vagten.

Min forventning til resten af natten er, at der kommer nogle flere opkald, men i skrivende stund kl. 2300, har der stadigvæk kun være det ene tilkald. Nu vil jeg sove og så må jeg se, hvad natten bringer.

Jeg blev så kaldt ud kl. lidt over 1, da en mand skulle blive overfaldet at en gruppe mænd. Jeg og reserven kørte til stedet og vi kunne sgu ikke se nogen der var blevet overfaldet og ingen henvendte sig til os, så vi vente bilen hjem igen. Så skulle der tælles får.

Telefonen ringede igen kl. lidt i 6, hvor der var en aggressiv uønsket person i et hus. Da vi kom til stedet, var der ikke nogen hjemme, men en mand gik efter en grædende pige. Vi tog kontakt, og fik pigen indenfor, lidt efter kom moderen og oplyste, at manden foran, var hendes eksmand og far til børnene, han vår gået ind i huset via et vindue og skabte sig på stedet, kvinden var flygtet. Jeg besluttede at anholde manden, så han ikke ville vende tilbage til stedet, han var også mega stiv.

Jeg fik så en lille opgave, der var en fra kredsretten, som havde tabt sin mobiltelefon om aftenen, måske ved det hus vi havde grillet i fredag aften. Jeg kørte derover og der lå telefonen, hun ville meget gerne have telefonen inden hun skulle rejse, det var meget vigtigt for hende, så jeg kørte op med telefonen til hende. Hun var jo en gammel dame og dårligt gående.

Jeg løslod manden omkring kl. 11, og han var nogenlunde frisk, og han fik lige at vide, at han ikke skulle opsøge kvinden på den måde igen. Han undskyldt og gav hånd. Han virkede glad på trods af, at have ligge i detentionen i små 5 timer.

Inutsiaq overtog vagten kl. 1200 og han var lidt træt, men han klarede den selvfølgelig. Jeg tog hjem og slappede lidt af og tog noget at spise, inden turen gik til toppen af præstefjeldet, som jeg havde besluttet mig at bestige. Jeg tog af sted og da jeg kom op på toppen så jeg, at lige bagved lå et bjerg der var lidt højere end de 600 meter jeg lige havde besteget, så jeg løb ned ca. 200 m, hvor så at kravle op igen til 715 meter som det andet bjerg var. Hold da op for en udsigt!!!!

Da jeg kom hjem igen, havde Søren fået øjne og oplyste, at Inutsiaq havde været og spørge efter mig, idet han ikke havde kunne få fat i reservebetjentene. Jeg var jo ikke hjemme, så med gode tømmermænd tog Søren med.

Inutsiaq oplyste også, at der havde været en drukne ulykke her i Tasiilaq lørdag omkring kl. 1030, og det var så på min vagt, men sygehuset havde glemt at ringe til politiet. Det drejede sig om en 5 årig dreng, som var faldet i vandet og man ved ikke med sikkerhed, hvor længe han havde ligget der. Han lå og flød i overfladen med ansigtet nedad. Nu vil jeg ikke lyde bagklog, men kommer nok til det alligevel, sådan nogle ting sker altså, når børnene lege udenfor alene og uden voksenopsyn, og det er der rigtig mange børn som gør herovre, helt ned til 3 års alderen.

Jeg har så fundet ud af, at jeg kan sætte internetstikket på arbejdet i min computer, så jeg kan skype hjem. Det var utrolig dejligt at se dem alle igen, og man kunne jo se, at de trives. Jeanette sagde så, at hun havde haft svært ved at trøste Josefine bagefter, for hun ville have, at jeg skulle kom hjem med det samme, lille pus. Jeg savner dem sgu vildt meget.

Søndag skulle så bare være en slap af dag, jeg havde ikke nogen vagt og Søren havde heller ikke vagten, så vi fik lov til at tage med sisak ud og sejle, de skulle træne noget i gummibådene ude på åbent vand. Vi havde taget fiskestangen med, så vi også kunne fiske lidt. Da vi havde sejlet i en times tid, måske lidt mere, mødte vi hvalen valborg. Det var en pukkelhval, som plaskede meget fornøjet i vandet og endda lige ved siden af skibet. Det var sådan, at på et tidspunkt, var vi ved at ramme hvalens halefinne. Så dykkede den ned, og vi troede det var slut med at se den, men ca. 1 min senere dukkede den op igen ca. 10 meter fra skibet og plaskede så videre i vandet. Jeg tror den lå foran os i omkring 15 min.

Efter den oplevelse sejlede vi videre og ind i en fjord. Solen skinnede jo, så det var bare med at nyde det. Vi tog fiskestangen med, for nu skulle der fanges fisk. Vi jokede med, om der var nok plads i fryseren på skibet. Det skulle så vise sig, at det var der, for vi fangede ikke noget som helst, øv øv.

Da vi så sejlede tilbage efter ca. 2 timer tog de to matroser ned i bådene og mig med, på et tidspunkt sejlede vi side om side i de to både og ham matrosen ombord i min båd, sprang over i den anden båd mens vi sejlede omkring 20 knob, så var jeg overladt til mig selv og vi sejlede videre. Jeg sejlede nok for mig selv i ca. 20 min, med de 2 andre max 300 meter væk.

Vi sejlede ind til havnen og var der omkring kl. 1800, hvor vi fik fortøjret skibet og de to matroser, spurgte om jeg ville med ud og fiske torsk efter aftensmaden, de havde nemlig set et sted, hvor mange andre fiske, så der måtte der være bid. Jeg spiste med om bord på Sisak og efter aftensmaden tog vi ud en times tid, men der var stadig ikke meget bid, og jeg fangede en meget lille torsk og en lille ulk.

Så blev det mandag og Søren og jeg havde besluttet, at vi ville spørge stationslederen om vi måtte arbejde efter fyraften, og så skrive arbejde efter stationens lukketid. Lederen sagde, at det måtte vi meget gerne, så kan vi også få bugt med nogle af de mange sager, som ligger og trække støv.

Jeg havde lige været ude til 2 indbrud, og så kom den sigtede ind, i en sag jeg havde om kønsligt forhold til barn under 15 år. Han oplyste, at han gerne ville fortælle sandheden nu, uden sin forsvarer. Jeg tænkte, det er sku da i orden, så ind med ham på kontoret. Han erkendte det hele som pigerne havde sagt til deres mor og han skrev også under på sin forklaring. Jeg er sikker på, at hans forsvarsadvokat kommer til at ærgre sig, når jeg fortæller hende om sigtedes forklaring og at han har skrevet under.

Lidt i lukketid kom der så et opkald om nogen der havde set en meget vred og sur på langt ude for byen, de var bekymret for hende, da det på dem virkede som om, hun ville begå selvmord. Jeg kørte derud, men en kommunefoged der var under oplæring. Da vi kom så langt ud vi kunne med bilen, mødte vi anm og hun oplyste, at pige lige var gået ind over en forhøjning og forsvundet. Hun var stadig med vred og sur. Vi skyndte os efter og jeg tror vi gik omkring 2 km ind i bugten, for så til sidst at sige, nu gad vi ikke mere. Da vi besluttede os for dette, kunne vi på afstand se pigen, nok omkring 500 m væk. Hun gik ikke langs vanden, men på en sti, så jeg vurderede, at hun ikke ville tage sig eget liv.

Jeg måtte så trække en times overarbejde på den hændelse og blev der så en time yderligere og arbejde på nogle andre sager jeg havde liggende. Jeg tog kl. 18 hjem og spiste og var så tilbage på stationen og arbejde videre i en time indtil kl. 20.

Tirsdag står den på bygdetur til en by der hedder Sermiliseq, 4½ times sejlads, så det skal nok blive godt, håber på at se en masse spændende på vejen.

Så blev kl. 0700 og turen gik til Sermiliseq, som var en ca. 4½ times sejlads. Det var en super flot tur op ad, hvor vi så et par sæler og en enkelt hval. Vi havde en hel masse sager med og da vi kom frem var kommunefoged der til at hente folkene til os. Han kunne allerede fra start oplyse, at flere af personerne ikke pt. var i bygden. Vi tog fat i de folk som vi kunne få fat i og arbejdede der i omkring 3 timer og så gik turen retur. Endnu engang så vi en hval og et par sæler. Vi var tilbage kl. 1900, hvor jeg så besluttede, at jeg lige ville arbejde videre på nogle af de sager fra bygden. Jeg var færdig kl. 2030, så var det slut på en lang arbejdsdag 13½ time, gab.

Onsdag tog endnu et hold på bygdetur og denne gang til Kulusuk. Jeg gad ikke med på den tur, jeg havde jo allerede set Kulusuk. Vi var 4 tilbage på stationen, og jeg var lidt træt efter en lang arbejdsdag om tirsdag, så jeg tog det stille og roligt. Der blev ikke produceret så meget. Dog kom der en overraskelse ind. Ham børnepilleren kom og han sagde, at han godt ville sige sandheden nu. Jeg foreholdt ham, at han havde mulighed for at få sin forsvarer tilstede, dette ville han ikke. Han blev afhørt og erkendte det hele, jeg fik ham også til at skrive under på sin afhøring, så glædede jeg mig bare til at sige det til forsvareren torsdag, da hun ikke var til at få fat i om onsdagen. Onsdag gik jeg til tiden og jeg arbejdede ikke ekstra.

Chefen Mati spurgte om, jeg ville med ud og tjekke hans laksegarn efter arbejde, det ville jeg godt, så jeg tog også lige fiskestangen med, hvis der nu skulle blive mulighed for at fiske lidt. Der var desværre ikke noget i garnet, da et mindre isfjeld havde gjort sådan, at garnet lå ind langs en klippevæg.

Efter garnet var sat op igen, sejlede vi ind i bugten, hvor jeg blev sat af ved foden af en elv. Mati sagde, at jeg bare skulle følge elven lidt op og så ville der komme en stor sø, men da jeg havde fået ca. 45 min og endnu ikke havde set den store sø, kun nogle lidt mindre og kunne så se at elven fortsatte længere ind, uden jeg dog kunne se hvor den sluttede. Planen var egentlig at gå hjem, men da jeg var blevet sat af på den "forkerte" side af elven og det var ikke muligt, at krydse elven, da den var for bred, så jeg gik på tværs ind over landet og ud til kysten. Jeg fiskede der i ca. 45 min og ringede så til Mati, som havde tilbudt at hente mig. Da han kom ud til mig, hørte han over radioen, at nogle både kom ind med en skudt spækhugger, som de skulle patere på en ø. Mati spurgte om jeg havde travlt, for ellers kunne vi tage med over og hjælpe til. Det gjorde vi og det ente med, at Mati fik 2 store poser madak og hvalbøffer. Jeg fik også et ordentlig luns kød, så vi i løbet af næste uge kunne lave hvalbøffer, mmmm.

Torsdag skulle chefen og 4 andre så til to bygder, hvor de overnattede på Sisak III og kom først hjem fredag. Torsdag fik jeg gjort det sidste færdig i nogle af de sager jeg havde raget til mig og fik også arrangeret en afhøring til onsdag i næste uge i en underslæbssag for omkring 800.000 kr., en sag der havde ligget i omkring 3 måneder og trukket støv. En af grundene til at den bare havde ligget var, at man ventede på regnskabet fra et revisionsfirma, så man kunne få at vide, hvor meget personer havde lavet underslæb for.

Jeg kiggede på nogle af de sager Søren havde liggende, men det var ikke lige til at finde ud af, hvad han manglede. Jeg tog nogle sager fra reolen og gjorde dem klar til dagen efter, idet tiden var fremskreden. Torsdag efter arbejde havde jeg vagten, jeg blev på stationen og arbejdede en time ekstra. I løbet af vagten fik jeg 4 udkald, indbrud, husspektakler, brandmelderen sagde noget og endnu et indbrud. I et af indbrudne havde jeg en mistænkt.

Fredag koncentrerede jeg mig om, at finde frem til gerningsmanden til indbruddet og jeg havde ham også mistænkte for 2 yderligere indbrud. Jeg tog fat i ham og sigtede ham for de ene forhold og indkaldte ham til afhøring sammen med sin fader til mandag.

Jeg tog omkring 6 sager med ud, og jeg fik fat i 3 af dem, hvor de blev sigtet og afhørt.

Fredag havde jeg også vagten og det skulle vise sig, at det blev en travl nat, hvor tlf. ringede 9 gange til opgaver som ikke skulle skrives. Der var noget med 4 selvmordstrusler og en masse andet bræk. Folk giver den virkelig gas, når de får løn. Det mest foruroligende er nok, at de 4 selvmordstrusler jeg var ude til, var 2 drenge og 1 pige på 16 år og en pige på 18 år. Jeg ved selvfølgelig godt, at med sådanne tilfælde, så er det opmærksomhed de vil have, men det er absolut den forkerte måde, at tiltrække sig opmærksomhed på.

Lørdag og søndag skulle bare stå på afslapning, hvilket der også blev gjort. Lørdag lavede jeg ikke dagens gode gerning og søndag vandrede vi af sted med fiskestangen. Jeg fangede 5 små torsk.

Lørdag havde de på stationen arrangeret en tur ud i det blå med Sisak III op til en gammel nedlagt flyveplads fra anden verdenskrig. Jeg havde allerede på forhånd besluttet, at det gad jeg ikke. For det første havde jeg vagten indtil kl. 1200, for det andet, så syntes jeg, at jeg havde sejle rigeligt de sidst dage og for det tredje var jeg også træt efter en lang nat på jobbet, så jeg havde nok ikke været så selskabelig. I følge Søren og hans kammerat som var på besøg, så havde det været en rigtig god tur og set i bakspejlet, så kunne det jo nok have været meget sjovt at have været med.

Mandag var det så tilbage på jobbet. Jeg fik gjort en masse sager klar og sendt videre i systemet og hjulpet Søren lidt med nogle af hans sager, hvor vi skulle have fat i folk til afhøringer. Jeg fik selv en afhøring i en indbrudssag ind, og han nægtede til han vejede et gram, på trods af, at han var genkendt af en vagt.

Jeg havde besluttet, at de sager jeg havde liggende, hvor jeg havde sigtet folk og egentlig bare manglede at skrive dem ind i afhøringerne, de skulle laves hurtigst mulig, hvilket så ikke blev i den almindelige arbejdstid, men efter kl. 1600. Jeg kan så kun sige, at havde systemet været hurtigere og Polsys lidt mere moderne, så havde jeg nået meget mere, men det blev da til 4 sager ud af 5 der blev færdige, så det var okay. Jeg blev færdig kl. 1900 og så var det ellers hjem og spise spækhugger bøffer. De smagte fortrinligt, jeg var meget overrasket.

Tirsdag gjorde jeg det samme som de sidste par dage, jeg får fat i folk, får dem afhørt og så skriver jeg når tiden er til det og det er oftest efter kl. 1600. Det er nok også den bedste måde at gøre tingene på, for der er rigtig mange herovre, som ikke kan snakke eller forstå dansk, så jeg bliver nødt til at have en tolk med (kollega). I dag kom en person ind, som var vidne i 2 voldssager, det var egentlig Sørens sag, men han var lidt udkørt og spurgte om jeg ville tage afhøringen for ham. Det kunne jeg godt, da jeg kendte til sagen.

Jeg tog en masse sager med ud sammen med Inutsiaq og fik fat en 3 stykker, jeg fik dem afhørt og skulle så skrive dem ind senere. Jeg fik endvidere et par afhøringer stablet på benene til onsdag, så jeg har afhøringer kl. 11, 13 og kl. 15. Det er også onsdag, hvor de 2 forurettede i børnepillersagen skal afhøres. Jeg skal ikke selv være med, men jeg er lidt spændt på hvordan det går. Jeg skal så efterfølgende have sigtede ind til afhøring for 4 gang og forholde ham børnenes forklaring, det bliver nok torsdag eller fredag.

Endnu engang blev jeg på arbejdet indtil kl. 1900, hvor jeg nåede alle sagerne, så når vi engang tager hjem, så er der en masse administrativt arbejde tilbage til Søren, men det er også sådan han gerne vil have det, idet sproget også volder ham problemer og i hverdagen, har han ikke så mange at trække på til at tolke.

Onsdag blev der knoklet igennem med afhøringer, jeg nåede op på 7 afhøringer i løbet af dagen og fik egentlig styr på samtlige af mine sager. Der var en enkelt tilbage, hvor hun skulle komme til afhøring torsdag. Ole fik lavet en god afhøring af pigerne i børnepiller sagen, så nu skulle gerningsmanden blot afhøres igen igen igen.

Jeg blev 2 timer ekstra onsdag aften, for at få skrevet afhøringerne ind og da det var sket, så gad jeg ikke mere.

Torsdag kom der en voldssag ind, som jeg tog mig af sammen med Inutsiaq og den blev der brugt lidt tid på, men vi fik desværre ikke fat i gerningsmanden. Jeg tog ud til en anm. i et forhold om, at en moder skulle have slået sit 5 årig barn og taget kvælertag. Det gik fint med Inutsiaq som tolk. Barnet skulle så videoafhøres tirsdag i næste uge af Ole.

Torsdag nat havde jeg vagten og der fik jeg 5 tilkald, hvor det sidste kom kl. 2 og varede til omkring kl. 0300. Det var husspektakler, selvmordstrusler og berusere. Alle forhold var med fulde folk. Selvmordstruslerne var bare en storm i et glas vand, ikke noget for politiet.

Fredag var jeg selvsagt lidt mat i sokkerne, så jeg fik afsluttet en sidste pvt sag og hjulpet Søren med lidt forfaldent arbejde, og så gik tiden med det. Sidst på vagten, hvor vi sad og hyggede lidt her på vores sidste dag, så kom der en omgang husspektakler ind, det klarede Hans Poul og jeg uden problemer, alle blev bortvist fra lejligheden, da ingen af dem boede der. Hele dagen var bybilledet præget af fulde mennesker der nærmest sejlede rundt, men det havde jo også været lønudbetalingsdag. Det lovede godt for rådighedsvagten som Søren havde, men havde lovet mig, at jeg skulle med ud, da han havde givet reservebetjenten fri.

Det var meningen, at jeg skulle have været til noget fodbold fredag aften, men det blev aflyst på grund af bingo i hallen, men det ville heller ikke have kunne lade sig gøre, for vi blev ringet op lidt efter kl. 16 til husspektakler, dernæst selvmordstrusler, husspektakler flere selvmordsforsøg og sådan blev det ved hele aftenen. Det stilnede lidt af i løbet af natten, men vi havde stadig 3-4 tilkald inden kl. 7. Da vagten var lige ved at slutte kl. 0800, blev vi ringet op, at en kendt idiot i en bygd, lige havde tæsket sin moder. Hun lå på hospitalet. Vi tilkaldte Siiva, som skulle overtage vagten, chartrede en båd, hvor Ole og Siiva tog med (det var Oles båd). Søren overtog Siivas vagt, og løbet af morgenen bliv vi kaldt yderligere ud. I alt blev det til 14 tilkald og et tidsforbrug på 10½ time, så det var godt nok. Jeg har så vagten indtil kl. 14 hvor jeg skal ud til Helikopteren og flyves over til Kulusuk, hvor flyveren flyver fra. Nu må vi se, om der skulle komme et enkelt tilkald mere inden afgang.

Alt i alt, har det været en super fed oplevelse, at være på østkysten. Massere at lave på rådighedsvagterne, jeg har så også været "heldig" hvad det angår. Flot natur, massere af sejleri og en masse flinke mennesker når de er ædru.

Tasiilaq over and out!

July
9
2012

uge 26 arbejdsuge

Ugen har budt på 6 arbejdsdage, hvor det egentlig har været en meget stille og rolig dag på kontoret ;-)

Jeg har haft eftermiddagsvagter og formiddagsvagter denne uge.
Jeg har været til bevogtning i retten i forbindelse med drabssagen for snart 3 uger siden, det blev til lidt overarbejde på den bekostning.

Jeg fik om onsdagen, hvor jeg havde eftermiddag, stukket en sag i hånden, hvor jeg lige skulle sigte og afhøre en i forbindelse med en voldssag, men da jeg læste den ellers fine afhøringsrapport af forurettede, kunne jeg se, at der manglede lidt, så jeg genafhørte pigen og besluttede mig efterfølgende for, at gerningsmanden skulle findes og afhøres samt sigtes for vold, trusler og kønsligt forhold til barn u/15 år.

Carsten og Winnie tog ud og "fangede" gerningsmanden og jeg gjorde klar til afhøringen. Det blev til 2½ timers overarbejde, men sagen skulle være færdig, da han måske skulle fremstilles dagen efter.

Han blev ikke fremstillet, da pigen ikke havde fortalt det hele mht. volden hvor hun også havde været temlig aktiv, samt truslerne. Den sidste sigtelse var god nok, på trods af, at de havde været i forhold, men 19 år i aldersforskel er lige voldsomt nok, når den ene part kun er 14 år, føj!

Weekenden havde jeg formiddagsvagter og der var ikke så meget at lave, men der sad fem anholdt fra natten, som vi lige skulle afhøre i forbindelse med div. overtrædelser, så det gik der det meste af formiddagen med og det var så den weekend.

Næste uge skal jeg på indtræningsøvelse samt nattevagter og have min 8. weekend i træk, hmmm, mon snart man får weekendfri???

July
3
2012

Skriv en overskrift

Så er der lidt nyt fra os.
Jeg Jeanette blev ringet op fredag d.22/6, der var 3 nattevagter ledige søndag, mandag og tirsdag, som jeg heldigvis godt kunne tage da kim havde aftenvagter og fri. Kim blev imellem tiden spurgt om han kunne tage en fangetransport tur til Ilulissat søndag til mandag og dette måtte han desværre sige nej til da jeg havde meldt mig på nattevagt, men men søndag eftermiddag da jeg lå og sov, så jeg kunne være frisk på nattevagt blev jeg ringet op af afdelingen, at der var sket en fejl og jeg ikke skulle komme på arbejde søndag nat, de 2 andre nætter skulle jeg dog komme. Øv øv Kim var rimlig sur, for så kunne han jo godt havde taget den transport tur. Mandag tog Kim på aftenvagt og da han kom hjem smuttet jeg på nattevagt. Det var en rolig nat, med 2 fantastiske kollegaer. Jeg havde ikke fået sovet op til vagten, men solen skinnet smukt hele natten og jeg var faktisk slet ikke træt på noget tidspunkt. Vildt underligt at det slet ikke bliver mørkt. Til mit store held fik jeg lige kigget på vagtplanen inden jeg havde fri og der kunne jeg så konstatere at man da bare havde slettet mig fra endnu en vagt, uden at give mig besked. Det blev jeg lidt gnaven over. Man kunne da godt lige give mig besked, men nej, må bare huske og tjekke vagtplanen selv hver gang jeg er på vagt. Der er godt nok meget rod i de vagtplaner. Hvilket er lidt frustrerende, da det kræver lidt planlægning at få Kims og mit skema til og gå op. Og Kim havde da også afspadseret om onsdagen så jeg kunne tage nattevagt, som jo så ikke blev til noget alligevel;o/
Onsdag d.27/6 var vi inviteret til fødselsdag hos Kims sommerkollega`s kærste. Det var super hyggeligt, der var masser af kage, is og slik. Ungerne fik godt med sukker og det samme gjorde vi. Inden vi tog til fødselsdag havde vi været på jagt efter redningsveste til ungerne. Umiddelbart skulle man tror, at det ikke ville være det store problem og finde på Grønland, men det er det altså. Det lykkeds dog til sidst, at få fat i 2 veste, i de rigtige størrelser. Den ene købte vi af en af Kims kollegaeres underbo, den var sprit ny og den anden fandt vi i Stark. Så kan vi komme ud og sejle Jubii;o) Om aften tog Kim og Carsten (sommer kollega) ud og fiske. Det blev til 6 fine torsk. Desværre havde Carsten smadret sine 3 torsk under fileteringen, så vi inviteret Carsten og hans kæreste Gitte på middag om torsdagen. Så de kunne smage de torsk de havde fanget. Vi puttet en masse gulerødder, hvidløg, forårsløg og citron i også ind i ovnen. Så fik vi ovnbagte friske kartoffler, med bernaisesovs til. Vejret var skønt så vi spiste ude på terrassen og det smagte vidunderligt.
Søndag d1/7. Kim havde aftalt med Bjørn, som er Grønlands politimester, at vi kunne komme med ud og sejle på hans båd. Kim skulle lige sove et par timer efter nattevagt, så ungerne og jeg fik smurt sandwichs og pakket så vi var klar til afgang når Kim vågnet. Klokken 12 mødtes vi med Bjørn, ved havnen i Nuussuaq og sejlet der fra. Vi havde håbet på og se en masse hvaler og sæler. Kim og Bjørn spottet op til flere sæler, men ungerne og jeg var ikke hurtige nok. Hvalerne må vi have til gode. Istedet for fik vi set en masse smukke isbjerge. Et smukt vandfald, som vi sejlet meget tæt på, så vi blev lidt små våde;o) Der blev forsøgt at fange lidt rødfisk og torsk fra båden uden held. Vi gik i land ved et smukt sommerhus område ved Nordlandet. Der fisket Kim og Bjørn efter ørred og de fanget da også 4 stks. I mellem tiden gik ungerne og jeg på opdagelse. Vi fandt muslingeskaller, rensdyrknogler og nogle smukke lilla blomster. Der var også en lille elv hvor Bjørn fortalte os at vi kunne smage på det reneste kildevand, så det måtte vi jo lige prøve. Lidt surt jeg ikke lige fik taget kameraet med, for Oliver og Josefine lagde sig på knæ og stak hele hoved ned i vandet, det så sjovt ud og de fik da også kildevand i næsen;o) Vandet smagte skønt friskt og koldt. Efter et par timer på land og med mange myg, er glad for at vi havde medbragt myggenet. Josefine havde dog lidt svært ved at have myggenettet på, så hun har fået et par ordentlig stik i hoved. Da vi kom tilbage til båden var det begyndt og blæse lidt mere så vi gynget lidt. Oliver og Josefine var blevet godt trætte af alt den friske luft så de faldt begge 2 i søvn på vejen hjem. Vi var hjemme klokken ca. 19. Det var en fantastisk tur, som vi håber på at kunne gentage igen. Vi har allerede spurgt Bjørn om vi kan komme ud igen når bedstemor og bedstefar kommer her op og det skulle der nok være mulighed for;o)
I dag Mandag d.2/7 fik vi lige en glædelig nyhed. Josefine har fået plads i børnehave fra d.15/7. Vi skyndte os op på kommunen og sagde ja tak til pladsen og fik underskrevet div. papir. Planen er og tage forbi bønehaven på torsdag og hilse på dem. Josefine glæder sig meget til at starte. Det bliver dejligt for hende og komme ud og lege lidt med andre børn. Og Oliver har jo fået plads i skole, som han skal starte på til August, det køre for os. Og netop derfor og fordi at vi er blevet så glade for at være her oppe, har vi besluttet at blive her oppe lidt længere, hvis det kan lade sig gøre og sandsynligheden for dette er rimlig stor. Så hvis Kim kan blive forlænget, bliver vi her nok til og med februar 2013. Det bliver da helt fantastisk at prøve og holde jul på Grønland og opleve vinteren. Vi venter spændt på tilbagemelding fra politiet.

June
26
2012

14/6-26/6

Dagene går stille og roligt heroppe og vi trives alle sammen. Jeanette arbejder når hun kan komme afsted med det og når det lige passer ind i Kim's vagter. Hun har 2-3 vagter om ugen og det er hun glad for. Så kommer hun også ud og oplever lidt og får noget erfaring og input, altså ud over ungerne og mig.
Jeanette havde aftenvagt lørdag-mandag, så her hyggede ungerne og jeg herhjemme. Vi var ude og lege og hygge os i hinandens selskab. Vi kan dog mærke på ungerne, at de trænger til at lege med nogle andre børn. Josefine har så fået en legekammerat med det kniber lidt mere med Oliver.
Vi skal ned på kommunen og rykke for skole til oliver og børnehave til josefine.
Jeanette måtte også lige en tur til tandlægen, da der røg et stykke af en tand, plump, og vi frygtede at det ville blive sindsygt dyrt, men det var heldigvis ikke så galt.
Lørdag blev vi inviteret til Skt. Hans "Mik" hos genboen (Josefines lege kammerat Misu). Vi blev invitere på dagen og det blev de andre ankomne også, og der var kommet omkring 30 personer. Der var stort bål, snobrød, og skumfiduser. Det var super hyggeligt og fedt at et sådan arrangement kan blive stablet på benene i løbet af så kort tid.
Jeg har også været ude og fiske med ungerne og trave rigtigt langt. Vi tog en taxi ud til en sø, hvor vi fiskede lidt, men ungerne gad ikke rigtigt, så vi gik via Lille Malene over til Qinngorput for at fiske lidt der, omkring 1½ km i ujævnt terræn. Her fiskede vi så i en lille time, og så gad de ikke mere. Det blev så heller ikke til nogen fisk denne gang. Jeg besluttede så, at jeg ikke gad betale for en taxi og vi gik hjem alle sammen. Der er ca. 3 km og ungerne klarede det i stiv arm. De har efterhånden vendet sig til, at man bare går mere her i Grønland. Der var kun lidt brok hen mod afslutningen af turen, men da de kunne se vores hus, blev humøret højere og Jeanette stod i vinduet og vinkede.
Der kommer snart nogle nye billeder ind på siden.

June
26
2012

Uge 25 arbejdsuge

Jeg havde fri mandag og tirsdag, så tirsdag tog jeg ud og fiske med 3 andre kollegaer. Det blev til en helnats forestilling og fik derfor ikke så meget søvn op til aftenvagten om onsdag.
Onsdag skulle så bare være en rolig dag på arbejdet, da en af de andre som også havde været med ude og fiske var mødt sammen med mig. Vi var lidt trætte. Vi var 3 sommerfolk der var mødt til eftermiddagsvagten og havde aftalt, at nu skulle der ryddes om i Nuuk, hehe. Det gik dog ikke helt sådan....
Vagten startede egentlig roligt nok, med et par småopgaver og da kl. blev 1625 fik vi en melding om en nøgen mand som sov udenfor og det skulle vi lige kigge på, stille og roligt, da vi var i anden opgave. Lidt efter blev vi så sendt hurtigt hen til manden, da han muligvis var sprunget ud selv fra 25 m højde, virkeligheden var dog en anden da vi kom frem.
Da vi kom frem var manden død, der var ambulance på stedet og vi skulle lige danne os et overblik. Pludselig råbte nogen, at der løb en mand ved vandet. Jeg vendte mig og så ham og løb derfor efter ham ned af bakken, hvor terrænet var noget ujævnt. Jeg fik fat i ham på den sidste sten for enden af bakken og han havde blod på sig.
Kort efter blev han erklæret anholdt og sigtet for drab. Det er så første gang jeg har oplevet at sige de ord mens jeg har været i politiet. De næste dage var så præget af efterforskning i sagen og retsmøder, så der havde vi naturligt travlt med det, sammen med mindre opgaver på vagten.
Lørdag fik jeg så en ekstra vagt, nattevagt, idet en anden kollega skulle til Ilulissat med en anholdt og kunne derfor ikke arbejde nat. På vagten skete der ikke så meget, bylivet var præget af, at det var sidst på måneden og der var ikke så mange mennesker i byen.

June
22
2012

Uge 24 arbejdsuge

Sikke tiden flyver af sted!

Mandag havde jeg fri så der sket ikke så meget rent arbejdsmæssigt.
Tirsdag var det så træningsdag med indtrængningsholdet, som jeg er kommet på her i Grønland. Kunne godt mærke, at det var længe siden og måtte da også lige spørge en kollega fra vestegnens indtrængningshold om de forskellige tegn man skal bruge (Tak for hjælpen Nick Fabric). Jeg kunne huske de fleste, men dejligt lige at få dem bekræftet. Selve træningsdagen gik fint, hvor vi lavede en øvelse helt fra bunden, oplæg, placering af ydre afspærring i form af poster og så selvfølgelig indtrængningsholdet.
Selve øvelsen tog omkring 2½ time med forhandlinger med gerningsmanden og indtrængningen.
Øvelsen gik fint, men selvfølgelig nogle skønhedsfejl, så der er plads til udvikling som man siger.
Onsdag stod den så på aftenvagt, hvor der ikke var så travlt, men der var en masse småopgaver i form af grydebrand, butikstyve og bådtyveri, så der var lidt at skrive på, men det blev også nået.
Torsdag stod den på sagsbehandlingsdag, hvor meget af dagen gik med transport og udsættelsesforretninger. Jeg havde ellers planlagt, at skulle have gang i en pengefalsksag, men det måtte vente, da der ikke var så mange på arbejde.
Fredag stod den på nattevagt og her var der en masse småting som egentlig ikke endte ud i noget til sidst, så ikke det helt store at skrive på, så alt i alt en god nat.
Lørdag var meget stille og rolig, så der er ved at tegne sig et mønster. Torsdag og fredag, her er folk i byen og opfører sig tosset, lørdag er noget mere afdæmpet.
Det var så den arbejdsuge og en ny spændende arbejdsuge i venter, det kan jeg godt sige!
Jeg kommer til at prøve at sige en sætning, til en anholdt, som jeg aldrig har sagt før.
Jeg har kun 3 dages arbejde og det er onsdag,torsdag og fredag aften.

June
15
2012

Uge 23 arbejdsuge

Jeg må sige, at i denne uge har der ikke været meget at berette om. Nattevagten om mandag var stille, det eneste var, at 3-4 unge var igang med at bryde ind i et firma og angiveligt skulle køre på en truck. Vi fik fat i 2 af dem, men de var kun 13 år. De havde ikke kørt på trucken og virksomheden de havde været inde i, havde stået ulåst hen. Det sagde min kollega det altid gjorde og der var ikke noget at stjæle. Drengene havde da heller ikke noget på sig.
Onsdag og torsdag forløb med div sager som skulle sagsbehandles, så det gider jeg ikke skrive så meget om. Det blev behandlet nogle sager færdig, men det var nogle gamle kedelige sager, sådan er det jo.
Torsdag aften blev der løbet DHL med kollegaerne og vi vandt turneringen. Jeg var overrasket over at vi kunne vinde, men 2 garvede fra holdet havde regnet med vi vandt. Det er jo igen det med lokalkendskab. De kendte de andre hold og mente ikke de kunne gøre sig gældende. Vi vandt da også med 5 min ned til nr. 2, så det var fint.
Weekenden havde jeg eftermiddagsvagter og om lørdagen var der lidt travlt. Jeg sad pludselig med 4 sager, som jeg ikke var startet på, og de skulle være færdige. Det var 2 butikstyve, en mindre brand og noget hærværk. De blev færdige og der skete ikke så meget mere.
Søndag var der stort set ikke noget at lave, vi kørte lidt rundt i byen, men der var ikke så mange folk på gaden. De sad sikkert og så fodbold. Det er nemlig ikke alle, som kan se fodbolden direkte, så de må se dem 4 timer senere på forskudt tv, så gælder det jo om, at holde sig inden døre, så man ikke pludselig får resultatet at vide, hehe.
Det var den uge, næste uge byder på indtræningstræning, eftermiddagsvagter, formiddagsvagt og nattevagt i weekenden.

June
14
2012

7/6-13/6-2012

Kim skulle løbe DHL stafet torsdag d.7/6-2012, ungerne og jeg valgt og blive hjemme da vejret var ret blæsende og koldt. Kims hold vandt herre-turen og præmien var en fin rygsæk, som vi faktisk har manglet rigtig meget. Bedstemor og bedstefar har sendt en afsted til os, men den er stadig ikke kommet frem til os i skrivende stund, så fint at Kim kunne vinde en;o) Fredag skulle jeg Jeanette på nattevagt, men måtte desværre ringe mig syg øv øv fik feber torsdag aften, som så bare holdte ved hele natten og fredag med. Surt men der er ikke så meget og gøre ved det. Lørdag var jeg stadig sløj, men søndag gik det den rigtige vej. Var ikke 100% på toppen, men vi pakket madpakker i den nye rygsæk og tog ud for at finde nye legepladser. Mandag 11/6-12 tog vi på vandre/bjerbestignings tur op på "store Malene". Helt fantastisk smukt naturområde. Det var hårdt især for mig (Jeanette) og mine rygelunger og dårligt knæ, ja man er jo ikke 20 år mere vel ha ha. Så jeg måtte udgå før toppen. Josfine og jeg besluttet os for at pakken fra morfar og momse var mere spændende og hente end at besejre "store Malene", så vi tog ind til byen, imens Kim og Oliver fortsatte mod toppen. De kom næsten helt op og vi er vildt imponeret over Oliver orket at komme så langt op. Det sidste stykke op er rigtigt stejlt og hårdt, men han er sej. Lige ind til han ikke gad mere;o) Pakken hjemmefra bragte stor glæde, så et hint til alle som læser herinde, send gerne breve og pakker til os det er så hyggeligt;o) Vi venter stadig spændt på den sidste pakke fra bedstemor og bedstefar;o) Tirsdag d.12/6-12 blev jeg ringet på arbejde til en aftenvagt som gik stille og roligt, min første aftenvagt uden ballade, dejligt også at prøve det;o) Josefine var over og lege med sin nye bedste veninde Mishu og blev også og spiste aftensmad der, så Kim og Oliver havde en hygge aften alene hjemme. I dag onsdag tog Kim og Naboen Rasmus en tidlig morgen løbetur kl.5.30, hvilket i min verden er midt om natten;o) op af "store Malene" og ned igen også skulle Kim så også lige møde på job kl.15-23 mon ikke han sover godt i nat;o) Ungerne og jeg så selvfølgelig fodbold, men det er der jo ikke noget vidre godt at skrive om og aftensmaden stod på hjemmelavet pizza, som Oliver havde bestemt vi skulle have i dag.
Vi har ikke de vilde planer for resten af ugen, Kim skal selvfølgelig på arbejde og så ser vi hvad vi kan finde på af sjov og ballade. Det kommer meget an på vejret, som nærmest skifter fra minut til minut. Vi har heldigvis haft rigtig mange dage med sol og varme. Men i dag har det har desværre været overskyet hele dagen og blæst og nu her til aften regner det og er rimlig trist.
Det var lidt nyt fra os. Kim skriver nok snart sin arbejdsuge dagbog, så i kan få politi raporten fra sidste uge;o)
Knus og klaps
Oliver, Josefine, Kim og Jeanette

June
6
2012

Uge 22 arbejdsuge

Så er ugen med 5 nattevagter overstået og de er gået ganske godt. Jeg fristes til at sige, at mandag og tirsdag nat gik som det pleje på en hverdagsnat. Der skete ikke det helt store. Jeg tror der var omkring 5 opkald på hele natten, hvor der blev rykket ud til 3 af dem.
Det avr husspektakler og berusere.

Vejret har jo været godt i denne uge, og man kan se, at der kommer flere og flere børn ud om natten og helt ned til 10 års alderen. Det vænner jeg mig squ ikke til.

Onsdag og torsdag havde jeg fri, men torsdag nat kl. 0204 præcist, der ringede telefonen, og jeg valgte desværre ikke at tage den, da jeg efterhånden rigtig mange gange er blevet ringet op om natten af fulde mennesker og jeg gad det bare ikke den nat. Det viste sig så bare, at ham der ringede var knapt så fuld, det var en kollega som ville tilkalde mig til nattevagt pga. travlhed, øv øv, det ville jeg ellers godt, men så fik en anden jo muligheden. Jeg tager tlf. fremover lige meget hvad, hehe!

Fredag nat startede meget stille og roligt, og jeg var lidt ærgerlig, idet forventninger var store, da der lige havde været lønudbetaling. Der skulle gå helt til kl. 0230 før der skete noget, men så kom der også gang iden.
Jeg kan kun sige, at det var LADIES night, det var skingrende skøre og det endte med, vi anholdt 6 kvinder fordelt på natten og 3 mænd. Alle fordi de ikke kunne opføre sig ordentlig.

En 15 årig tøs gjorde "udfald" mod mig lige uden for stationen, efter hun var kørt dertil for en pædagogisk samtale efter noget tumult i bymidten. Hun blev ophidset, da hun så den anden pige på station, som hun havde været oppe og toppes med i byen, hun blev så ført i fast greb udenfor, hvor hun stadig  var meget surt og gjorde så an til at slå mig, men standsede inden handlingen blev fuldført. Så måtte hun lige en smut i hullet for trusler.

En kvinde blev også anholdt blev også anholdt for at bringe sin søn i fare, idet han var ved at blive skubbet ud af et vindue.

Det blev til en times overarbejde, men det var en god nat og der var gang i byen indtil det sidste.

Lørdag var forventningerne endnu højere, idet i DK er det jo den store gå i byen dag, men det er vist lidt anderledes her, der skete ikke så meget, men vi var hele tiden synlige i bybilledet og prøvede at være præventive og det lykkedes egentlig meget godt. Det blev kun til 3 anholdt, for løst og fast. Min patr. kørte til meget og havde tilsyn med værtshusene (ligesom om fredagen), men folk var stille og rolige.
Det endte alligevel med 1 times overarbejde, idet en ung mand gik amok i en taxi, hans venner havde været så "flinke" at klippe ham sporatisk med en hårtrimer og jeg tror først han opdagede det i taxien og gik så amok på taxichaufføren, selvom han ikke havde noget med det at gøre.

Alt i alt en rigtig god uge, så må jeg se hvad den næste bringer, her har jeg alle slags vagter. Eftermiddag i weekenden.

See yeah!

June
5
2012

Vi har det fantastisk...

Så er det vist på tide med en lille update fra os;o) Tiden flyver jo afsted når man har det sjovt.
Jeg Jeanette har fået vikarjob på den lukket psykiatriske afdeling på hospitalet og havde intro vagt torsdag d.31/5-12. En ret trist og kedelig dag. Hvor alle kollegaerne var grønlænder og kun snakket grønlandsk. Så følte mig lidt udenfor. Lørdag d. 2/6 havde jeg så min første "rigtige" vagt og denne gang var vi flertal af dansker, så der kunne jeg være med;o) Patienterne er rigtig syge og afdelingen er delt op i en skærmet afsnit, med plads til 3 patienter og en åben afdeling, med plads til 9 patienter. Alle patienterne er gamle kendinge og mange bor ude på bostederne. På bostederne er størstedelen af personalet ufaglærte og lige pt har vi en patient, som bliver indlagt hos os rigtig tit, da personalet på hans bosted, er meget bange for ham og han har virklig overtaget "magten" på sit bosted. Men men Jeanette is in town og mig får han ikke lov til at løbe om hjørnerne med, så der bliver grænsesat og korrigeret i stor stil og han bliver stik tosset hver gang, men jeg er kold;o) Det hjælper jo bare ikke en skid når han så kommer hjem, så køre han bare sit eget show med aggressive og voldige adfærd. Samt medcinsvigt og ja jeg kunne blive ved i uendelighed. Så alt det man går og bruger kræfter på, falder til jorden så snart manden er hjemme og det er de vant til alle de faste på afdelingen. Søndag blev jeg ringet på aftenvagt og denne vagt var der godt nok gang i patienterne. De 2 inde på den skærmet prøvet at stikke af, så der blev ellers trykket alarm flere gange. Så burde der hurtigt komme 2 portører og hjælpe os, men de var sørme da ikke i huset. Så heldigvis var der en gæst til en af de andre patienter, som kunne hjælpe os med at få begge 2 ind bag de låste døre igen. Adrenalinen pumpet bare og jeg brugte virklig alle mine kræfter, men for pokker de har mange kræfter, når de bare gerne vil væk. Vi fik dog lagt patienten i bælte og resten af aften forløb rolig. Var begge dage på vagt med en super dygtig dansk sygeplejske, som har arbejdet inden for psykiatrien i over 30 år. Hun har været på Grønland i 2 år og jeg håber på mange flere vagter med hende, for hun er knald dygtig og jeg har lært meget af hende, på blot 2 aftenvagter, så fedt. Er sikker på jeg nok skal komme til at opleve en masse spændende på denne afdeling. Skal dog lige vænne mig til deres arbejdsgang og tilgang til patienterne. Det er absolut ikke som hjemme i Danmark. Har nattevagter fredag og lørdag, bliver spændende om der sker noget eller om det bliver nogle lange nætter. Heldigvis er det jo lyst hele natten, så det burde være muligt og holde sig vågen;o)
Hele sidste uge har vejret været helt fantastisk, sol,sol og atter sol. Vi har spist aftensmad ude på terrassen flere gange og svedt og savnet vores sommertøj, men det har været skønt. Vi har været på fisketure, legepladsen, biblioteket og meget mere. Tirsdag spiste vi alle de lækre torsk som Kim, Oliver og Carsten havde fanget. Mums de smagte skønt.
Søndag d.3/6-12 tog jeg Jeanette på aftenvagt og Kim og ungerne tog til kaffemik hos en af de ny ankommende sommerass. Lørdag havde vi læst os til at der var en isbjørn tæt på Nuuk, men da isbjørne kvoten er opbrugt må man kun skyde den, hvis den er til fare og Søndag blev den så skudt. Kim og ungerne fik melding om at isbjørnen ville blive transporteret til universitet, hvor den skal undersøges osv og han fik lige taget et billede af den bag på lastbilen. Se foto album.
Der er desværre intet nyt omkring pasning af Oliver og Josefine, så imorgen har vi en aftale med en privat dagplejemor. Det er absolut ikke sikkert at vi siger ja til pasning af Josefine, men vi bliver desværre bare nød til at undersøge og se hvad det egentlig går ud på med disse private dagplejer. Så skal vi på kommunen og rykke lidt og høre om ventelisten. Vi har en legeaftale med en af Kims kollegaers søster og hendes pige på onsdag. Hun er også 4 år, så det kunne jo være super hvis Josefine kunne få en legekammerat. Og de bor kun 2 min fra os, så det er ville jo være perfekt. Så skal vi bare have fundet nogle legekammerater til Oliver;o)
Vi har det alle 4 skønt og nyder hvert et minut her. Elsker grønland, det er helt igennem fantastisk;o)

May
31
2012

Uge 21 arbejdsuge

Så blev endnu en arbejdsuge overstået, og rent arbejdsmæssigt har der ikke været så meget at lave, men det er jo godt nok. De første 3 dage bød på lidt hårdt vejr i form af blæst og sne, hvilket gjorde, at der ikke var så mange mennesker i bybilledet om aftenen, hvor jeg havde vagt.
Der var selvfølgelig nogle husspektakler hvor der var alkohol indblandet, men det blev løst ved at den ene part blev bortvist fra stedet, eller var faldet i søvn inden vi ankom.
Der var også nogle berusere der lige skulle samles op, noget vold og trusler om selvmord.
Onsdag havde jeg så tjenesteskydning og jeg kan kun sige, at det var absolut lortevejr med stiv kulding fra syd med regn og sne lige i skærmen når vi skulle skyde, men når det så er sagt, så bliver skydning aldrig det samme igen, for i dk er det på en lukket bane, men i Grønland sejler man ud i nordlandet, hvor man skyder imellem nogle bjerge ud over fjorden. SINDSYGT flot.
Pga. det dårlige vejr kom vi hurtigt igennem skydningen, hvilket så gav os tid til at prøve overlevelsesdragterne på SISAK (politikutter), hvor vi så hoppede ud i vandet, det var en sjov oplevelse. Vi endte med at springe mange gange og til sidst sprang vi alle fra toppen af skibet, omkring 4-5 m oppe.
Torsdag var der så tid til en rolig dag på kontoret med div sager og sagsbehandling og jeg skulle egentlig også have været på formiddag fredag, men så manglede der en på nat torsdag og så sprang jeg til.
Der skete så ikke så meget på nattevagten, men det betød så LANG weekend, som stod i fiskeriets tegn.
Fredag tog vi til et sted vi havde fået anbefalet sammen med kollegaen Carsten, men vi fangede kun en uvak. Søndag tog vi afsted igen og igen med Carsten, her fiskede vi nærmeste lige udenfor Carstens hoveddør og fangede vel omkring 40 fisk af variabel størrelse. Vi endte med at beholde 7.
Det var den uge og en ny lurer om hjørnet udelukkende med nattevagter og også weekendvagter hvor Nuuk lige har fået løn, så det bliver spændende om der bliver gang i den.

May
22
2012

Som tiden dog flyver....

Så er der atter gået en uge;o) Den forgangende uge har vejret absolut ikke været med os. Det har stormet og regnet og været rigtig trist. Så vi har været en del hjemme og hygge. Lørdag skulle Oliver, Josefine og jeg i biografen og se Karlsson på taget og begge ungerne glædet sig meget. Vi havde købt godt med slik, chips og saftevand. Men da vi kommer ned i kulturhuset får vi af vide at de har rykket det til søndag. Josefine og Oliver var dybt skuffet. Vi gik en tur forbi politistationen da Kim jo var på job og hilste på ham. Det hjalp lidt på ungernes humør;o) Så tog vi ud og handlet lidt ind og de fik begge lidt legetøj, nu når vi ikke sku i bio. Lørdag aften gik vi en tur over og så den skole Oliver er skrevet op til. Den er rimlig stor og virker rigtig fin. Søndag sku vi så i biografen, jeg var lidt nervøs for om de nu gennemførte forestilling, men det gjorde de heldigvis. Vi var ca. 15 mennesker inde og se filmen og det er bare en kæmpe biograf, så der var riglig med plads til os. Det viste sig at Karlsson på taget ikke var tegnefilms udgaven, men den helt gamle film fra, tjaa gætter på 70 erne. Jeg var sikker på at ungerne ikke gad og se den og forberedte mig på en kort bio tur, men ud af de cirka 12 børn som var inde og se den, sad Oliver og Josefine, som de eneste 2 helt stille og opslugte af filmen. Det havde jeg godt nok ikke lige regnet med. Kim hentet os efter filmen og vi fik en køre tur hjem i patruljevognen. Oliver og Josefine var helt op og ringe hele aften over filmen. De leget at de selv var Karlsson og lillebror, det var så fedt at høre dem lege og grine.

I dag var vi så forbi de 2 private børnehaver og fik skrevet dem op, men der er meget lange udsigter til ledige pladser. Der er lange ventelister og ikke nok med det. Så udvælger de børnene ud fra køn og alder. Og vi fik af vide at der var rigtig mange piger fra årgang 07 på ventelisten og i børnehaven. Hmm ikke lige det vi havde ønsket. Alle spørg os om vi har overvejet en privat dagplejer. Nej tak siger vi pænt hver gang. Ungerne skal simpelhen ikke passes hos en privat dagplejer, som kun har små børn og op til 8 stks. Nej tak så må vi finde ud af det her hjemme. Josefine blev ellers rigtig ked af dette da vi skulle gå fra den ene børnehave. Hun græd og græd, for hun ville gerne gå i den børnehave. Det gjorde sgu ondt i hjertet og se hende så ked. Jeg prøver virklig at foretage mig alt muligt med ungerne. Både her hjemme og ude, men det er bare svært at hamle op med jævn alderne børn og deres fælles leg og samværd. Der kan jeg ikke helt være med og man kan mærke på dem begge at de trænger til at lege med andre børn;o(

Imorgen skal jeg på job runde på hospitalet. Kim har hørt at der er mangel på folk på psykiatrisk afdeling, så der skal jeg ned imorgen og høre om jeg ikke kan blive vikar. Ellers har vi ikke de store planer denne uge.

Knus Kim, Oliver, Josefine og Jeanette

May
21
2012

Uge 20 arbejdsuge

Så er uge 20 vel overstået.

Jeg må sige, at der ikke var været det helt store at lave på nogen af vagterne. Jeg havde eftermiddagsvagter mandag-onsdag, hvor tiden egentlig gik rimelig hurtigt, da der var en masse småopgaver.

Mandag var vi ude til en formodede brand i Nuussuaq bydel, hvor naboerne i opgangen var anmeldere. Det viste sig, at være en ældre fuld dame, som var faldet i søvn mens der var noget kylling i en gryde. Hun blev stik tosset over, at naboerne havde ringet og ytrede sig i knapt så pæne gloser. Hendes lejlighed var helt røgfyldt, så vi blev nødt til at åbne begge hendes vinduer og hoveddøren, så der kom gennemtræk. Da opgaven var færdig kom der en "feber" melding fra vagthavende, at vi skulle skynde os ind på stationen, idet der blev skydt ud af vinduet i Blok 4.
Da vi kom ind på stationen viste det sig, at det formentlig kun var et luftgevær som var blevet skudt med, men det må man selvfølgelig heller ikke. Vi tog 2 patr. derover min patr. på forsiden og den anden på bagsiden. Vi tog kontakt og det viste sig, at være 2 drenge i 20'erne som havde været oppe og slås og kastet med ølflasker i lejligheden, det var nok det som havde lydt som skud, da de smadrede. Begge drenge var blevet skåret af glas og blev behandlet i en ambulance.
Tirsdag var der lidt berusere og husspektakler, ikke noget vildt at skrive om.
Onsdag var egentlig også stille og rolig, men en masse småopgaver som vi rykkede ud til, berusere, husspektakler og noget uorden.
Da kl. nærmede sig halv tid, fik vi en melding om, at nogle drenge overfaldt tilfældige på gaden. Vi rykkede ud og så en dreng bløde fra næsen og han pegede over imod nogle andre drenge som skulle have gjort det. De var på vej væk og over til en 10. klasses afslutningsfest.
De blev anholdt og sigtet for vold og kørt med til stationen, imens anholdelsen fandt sted, råbte de unge efter politiet og der var en masse påstyr. Vi kørte derfra og ind med de anholdte.
Da vi kom ind på stationen, besluttede vi, at vi skulle ud til festen og skabe den fornødne ro på stedet, måske lukke festen. Jeg sagde, at jeg godt ville med og da vi kom frem var der stadig mange på stedet og vi gik ind 2 patr. Jeg talte med en voksen på stedet (en forældre) som fik besked på at holde styr på de unge ellers blev festen lukket. Vi smed så alle dem som ikke tilhørte festen væk en små 10-15 stykker.
Vi hørte ikke mere fra festen i løbet af natten.
Jeg endte med at få 2½ times overarbejde, for da vi kom ind, så havde vi lige en voldssag som skulle skrives.
I weekenden stod den på formiddagsvagter, og her skete der ikke meget, tror hele Nuuk sovsmiley.gif Vi kørte lidt rundt på må og få, men der der var ikke rigtigt nogen mennesker i byen.
Sagen om lørdag der også interesserede den lokale avis Sermitsiaq lidt, var en sag om stenbidderrogn. Den var jeg inde over og afhøre en part. Det drejede sig om 68 tønder til en værdi af en kvart million som Royal Greenland og Romark Seafood sloges om, imens en tredjepart der havde fragtet tønderne skummede noget af fløden ved at have lavet 2 chartre aftale med de 2 store leverendøre! Det ender nok bare ud i noget civilt søgsmål, så ikke så meget for politiet i sidste ende.
Søndagens hændelse var en mand som angiveligt solgte øl fra sin lejlighed og det var naboerne godt trætte af. Han havde massere af gode undskyldninger og vi kunne høre det hele var en stor løgn, men vi vurdere, at en beslaglæggelse ikke ville holde i retten. Vi får ham på et andet tidspunkt!
Det var den uge og en ny venter med eftermiddagsvagter og nogle formiddagsvagter samt tjenesteskydning.
Vi ses!

May
15
2012

Uge 19 arbejdsuge

Så er uge 19 overstået med 3 nattevagter og en enkelt formiddagsvagt, og jeg kan sige, at der stort set ikke er noget at berette om. Det har været en utrolig rolige uge på "kontoret" i Nuuk.
Der har været lidt berusere, husspektakler og lidt trusler om selvmord. Fredag kom der i omegnen af 15 cm sne og her "frygtede" jeg så, at jeg skulle ud og optage jeg ved ikke hvor mange færdselsuheld, sådan er det jo i DK, men ikke her, der kom ikke en eneste anmeldelse om færdselsuheld.
Kollegaerne sagde også, at det havde været meget stille på deres vagter, så ikke meget at berette om.
Der havde dog været lidt spænding lørdag nat i uge 18, hvor der var "biljagt" efter en brugstyv, hvilket resulterede i 2 anholdt og en smadret patruljevogn (selvfølgelig den nyeste patruljevogn, og den kan først blive lavet om ca. 3 uger, hvor reservedelen kommer) Ingen kom til skade under "jagten" som værede omkring 10 min, så det er jo hurtigt overstået. Byen er jo heller ikke så stor.
Fredag kom der så lige en assistancestilling i Nanortalik på en måned som jeg har tænkt mig at søge. Jeg vil jo gerne opleve mest muligt, mens jeg er her, og prøve forskellige steder, hvis nu man skal forlænge opholdet.
Det var så den arbejdsuge.
Uge 20 starter med 3 eftermiddagsvagter og weekendvagt

May
12
2012

Så har vi været her i 2 uger.

Ugen er gået hurtigt. Kim har primært arbejdet nattevagter og ungerne og jeg har fået ugen til at gå med, bibliotekbesøg, bestige bjerge og lege med sne. Igår torsdag d. 10/5-2012 var vi på kommunen og skrive Josefine op til børnehave, der står så 48 foran hende. Oliver blev skrevet op til skole, hvis han får plads skal han starte d.19/8. Så var vi på skattekontoret og få lavet skattekort, det køre ikke automatisk på Grønland, her skal man aflevere sit skattekort til sin arbejdsgiver. Vi fik meldt begge ungerne ind i en børnklub, hvor man så kan komme i biografen, men der er desværre kun 2 film tilbage så lukke børneklubben ned over sommeren. Men da det kun kostet 10 kr pr. barn og blive indmeldt og for at se filmene koster det kun 20 kr pr. barn og medfølgende voksen valgte vi at melde dem ind. Så den 19 Maj skal ungerne og jeg ind og se Karlson på taget, det glæder vi os til.
Kim har idag på sit arbejde set et jobopslag på 1 månedes assistance i Nanortalik, som han har tænkt sig at søge. Hvis han får det, bliver det nok kun ham som drager afsted. Hvis der er mulighed for at ungerne og jeg kan komme med på politiets regning, gøre vi måske det, men det tror vi ikke og vi vil jo heller ikke af med vores dejlige hus her i Nuuk. Nu har vi jo betalt dyre domme for internet og fjernsyn, så det ville være pænt ærgeligt og miste alt det. Men nu må vi se hvad fremtiden bringer.
Imorgen skal vi til vores første kaffemik, hos en Kim mødte på hans grønlandskursus hjemme i DK. Deres datter bliver 5 år, så det bliver lidt sjovt og prøve det.

May
6
2012

Uge 18

Så kom jeg igang med at arbejde, og der har egentlig ikke været det helt store at lave, men lidt er det blevet til. De primære arbejdsopgaver har været berusere, husspektakler, selvmordstrusler og lidt andet løst og fast.

Torsdag blev der skudt en isbjørn i nærheden af Nuuk, det var meget sjort at se en sådan fætter på klods hold. Det er en flot dyr.

Fredag blev det fundet et lig af en vandre i fjeldet, hvor jeg i første omgang ikke kom med, da min vagt var ved at slutte og der var tilkaldt en anden, men der blev så ringet om lørdagen, idet man ikke var blevet færdig på findestedet, da manden var frosset fast.

Det medførte så en længere tur på snescooter igennem passet, som var utroligt kuperet, men det var en smal sag for en snescooter. Det var SINDSYGT flot derude, fuldstændig uberørt og hvidt over det hele. Meget spændende opgave, manden var formentlig en vandre, at havde bevæget sig ud på en længere tur for ca. 2 år siden og ikke returneret.

Har også meldt mig til indsatsstyrken, dem som tager sig af farlige gerningsmænd.

Glæder mig til næste uge, og håber på nogle spændende opgaver.

Der er lagt nogle billeder ind af fjeldet og isbjørnen

May
5
2012

Ny hjemmeside

Så har vi oprettet en hjemmeside, så dem som har lyst til at følge vores eventyr på Grønland, kan gøre det her;o)
Planen er at fortælle hvad vil laver og oplever de forløbigt 6 måneder vi skal være her i Nuuk. Der vil selvfølgelig også blive lagt rigtig mange billeder ind.

 
Panel title

© 2018 greenland

Antal besøg: 17536

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-1,1483159065247sekunder