Guldalderen og Romantikken - Afståelsen af Norge 1814

=bd-17-6.jpg?size=webview

Kongressen i Wien (også kaldet fredskongressen) havde besluttet, at Norge skulle skilles fra Danmark og gøres til en del af Sverige. Det var i 1814 blevet vedtaget ved en endelig fredsslutning i Kiel. Norge samlede i hast en gruppe af kendte mænd på herregården, Eidsvoll, fordi de ikke ville under den svenske konges herredømme. De ville gerne have at landet skulle være demokratisk, så derfor ville de prøve at indføre en ny grundlov. Norge ville have fri forfatningen, så de opsøgte den danske kronprins Christian, som på dette tidspunkt befandt sig i Norge. De opfordrede ham til at indtræde i rollen som konge for Norge (men med begrænset magt). Christian sagde ja til tilbuddet, men den svenske konge beordrede sin hær til at gå til angreb på Norge, så Christian måtte træde ud af rollen som konge igen. Han flygtede iklædt som fisker tilbage til Danmark.
Den svenske konge overtog styret, men aftalte med Norge at det måtte foregå på deres måde. Norge ville og skulle være et selvstændigt rige, som kun havde kongen til fælles med Sverige.
Tabet af Norge gjorde kun Danmarks krise værre, bl.a. fordi Danmarks vigtigste marked for korn nu var forsvundet. Minerne og jernværkerne i Norge var blevet forsynet med billigt korn fra Danmark. Danmark fik til gengæld norsk råjern og andre metaller. Samtidig havde England nu stoppet alt indførsel af korn fra Danmark af egne årsager. Det resulterede i at priserne faldt drastisk. Bønnerne gik nu hårde tider i møde og havde svært ved at komme af med deres varer. Handlen gik i stå, og folk begyndte at bytte varer i stedet for. Landbrugs nedturen varede helt til 1828, hvor England endelig åbnede for dansk korn igen.

 
Panel title

© 2018 guldalder

Antal besøg: 63

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,43941497802734sekunder