Guldalderen og Romantikken - Fra enevælde til folkestyre 1849
I løbet af årene blev Danmarks bønder mere og mere selvstændige. Efter skoleloven var folk blevet mere frie og havde fået nye muligheder. Da folk nu kunne læse, blev aviser, bøger og tidsskrifter nu interessante. Danmarks befolkning var så småt træt af den nuværende styreform og de begyndte at bide sig fast i tanken om demokrati. Kongen havde svært ved at beholde sin position, eftersom han snart havde hele folket efter sig. Han ønskede ikke at dele magten med nogen. Danskerne ville nu selv have del i samfundsstyret. Den amerikanske og franske revolution havde medført det som kongen havde frygtet. I 1835 blev det for meget for den danske konge, og han måtte give under for presset.
Folket kunne mærke, at deres kamp mod enevælden nu bar frugt, og de fik blod på tanden. Stænderforsamlinger blev afholdt, og folk kunne nu tale frit om statens forhold, for første gang i 200 år. Dette håb om demokrati, blev slukket da en ny konge, Christian 8., overtog tronen. Kongen lyttede ikke til folkets ønsker om en grundlov og demokrati, i stedet for kørte han sit eget løb. Modstanden blussede op, men uretfærdigheden fortsatte.
Først da Danmark fik en ny konge, Frederik 7., i 1848 skete der noget. Der brød nemlig igen revolution ud i Frankrig. Oprøret bredte sig til hele Europa og nåede også til Danmark. Tusinde københavnere krævede den 20. marts at enevælden skulle afskaffes. Folkemængden marcherede til Christiansborg Slot, hvor Frederik lovede folket deres frihed. Den 5. juni 1849 fik Danmark en grundlov. Enevælden var nu afskaffet, og Danmark skulle nu fungere som et demokratisk land.
 
Panel title

© 2018 guldalder

Antal besøg: 73

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,49417495727539sekunder