Guldalderen og Romantikken - Københavns bombardement 1807

KBHBraender1.jpg

Den 2. september 1807 var sensommeraftenen idyllisk og rolig, men klokken kvart over syv hørtes lyden af et gevær, der affyrede et par skud. Børnene trak indenfor, men de voksne fortsatte roligt deres arbejde, da man ikke hørte mere til skuddene. Men i det samme styrtede en bombe ned i et forhus, ødelagde vinduerne og sprang i luften, så brosten fløj om ørene på folk. Folk flygtede og panikken bredte sig hurtigt. Flere bomber fulgte trop, og det var starten på Københavns bombardement.
Kanonskuddene fortsatte til omkring klokken syv næste morgen, men bomberne blev ved med at regne ned indtil natten mellem den 4. og 5. september. København var nu så ødelagt og sårbar, at de blev nødt til at give op. Efter at 2000 københavnere var omkommet, mange flere var såret og 14.000 bomber og raketter var blevet affyret, måtte København den 7. september overgive sig til englænderne. Europa var i chok over at kvinder, børn, syge og gamle for første gang var målet for krigen.


Hovedårsagen til bombardementet var Danmarks plan om at holde sig uden for krigene i Europa. Det havde de haft succes med, og de havde haft mulighed for at handle med krigsførende lande og på den måde tjene penge. I 1806 blev Danmarks situation kritisk eftersom fastlandsspærringen trådte i kraft. Englænderne ville forhindre at den danske flåde skulle blive franskmændenes, og derfor sejlede en stor engelsk flåde til København med 31.000 soldater om bord. Den 16. August 1807 gik soldaterne i land ved Vedbæk og bad København overgive sig. Men Københavns nægtelse, medførte 5 dages bombardement.
Københavns flåde (69 danske krigsskibe) forlod havnen den 21. oktober, efter England havde overtaget skibene.

 

 

 

 
Panel title

© 2018 guldalder

Antal besøg: 68

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,38076782226562sekunder