Henry-Husmands-familie - Livets gang

    Ålegårdsodde mark var et landbrug med 9 tdr. land.

Efter målestokken i dag vil vi jo nok sige, at det var små kår man levede under, men det var jo som tiderne var den gang.

 

Henry havde 3 malkekøer,  1 griseso , en nordbagge-hest, og lidt høns.

Indtægterne var derfor mælkepengene, salg af kalve og smågrise.

 

Om sommeren i efterkrigsårene arbejdede han med tørvegravning, og kørte tørv med hestevognen til Destruktionsanstalten Blåkilde.

Om efteråret hjalp han med kartoffeloptagning på nabogårdene.

 

De store børn kom jo ud at tjene , så snart de blev konfirmeret, så snart var det jo bare de fire mindste der var i hjemmet.

 

Ellers levede Marie og Henry i dagligdagen med syslerne med at passe dyrene

og marken og haven.

Henry fodrede og Marie malkede køerne.

Om sommeren, når køerne var malket om morgenen, blev de koblet sammen og trukket ned i engen. Engen var et græsareal ned til åen. Ruten var en sandet jordvej på ca. 1½ km. så det var noget af en stroppetur, som det tit var børnene, der måtte afsted på, og det var jo samme omgang, når køerne skulle hentes hjem til aften.

 

I det store og hele var man jo selvforsynende med varer til husholdningen,(mælk,æg, flæsk og kartofler) så det var jo ikke meget der skulle købes ind, men en gang om ugen kom der både fiskehandler, slagter og bager til ejendommen,så lidt blev der jo købt ind, og Henry blev da også sendt til købmanden i Skæve for at handle en gang i mellem.

 

Fremskridtet kom også lidt langsomt til hjemmet.

Petroleumslamperne blev brugt helt frem til 1965, da man fik elektrisk lys indlagt.Dog havde man i nogle få år før fået en gaslampe i stuen. Den gav et helt formidabelt lys i forhold til petroleumslampen. Men Marie gik da stadigvæk med de små lamper, når hun skulle i soveværelset eller i køkkenet.

Og flagermuslampen blev brugt i stalden.

Så 1965 var virkelig et fremskridtets år.

 

I køkkenregionen skete der også fremskridt. Marie fik gasapparater og gasovn, så kunne hun rigtig bage de gode sandkager, som vi bare ved tanken kan smage, og finkagen(franskbrødet) som også var helt uforglemmeligt. 

Om sommeren plukkede Marie bær, hun havde nogle helt fantastiske store ribsbuske, og rabarberne var en helt stor skov.Henry gav dem om foråret et ordetligt skud gylle.(det var der vist ikke noget der hed den gang, men det lignede). Og Henry havde en meget smuk blomst som vi altid skulle se. Det var (puløgen) purløgene når de var gået i blomst.

 

Senere fik man da også installeret centralvarme, og det ene værelse der var, blev lavet om til daj pæen stoew.

 

Et søndags-formiddags-ritual var når Henry skulle barberes.

Der blev lagt en avis på bordet i stuen. Så havde han et lille spejl der blev sat, så kom Marie med en skål med varmt vand, og så sæbede Henry sig ind og skrabede skægget af, tørrede sig med et håndklæde, og studsede så overskægget med en lille broderesaks, så var han også bare en flot mand.

 

Når Marie havde tid for de daglige sysler, sad hun i sin stol ved vinduet, og altid havde hun et håndarbejde i gang.

Hun hæklede de fineste mellemværker , lyseduge og mellemlægsservietter, og hun har sikkert strikket sokker i hundredevis, når et par var færdige, blev de lagt under puden i hendes stol, så var de fint glatte og pressede, når hun afleverede dem til brugeren.

 

Små kår, måske, men et hyggeligt sted at komme, både for store og små, og der manglede aldrig mad på bordet.

 

Men den bedste tid økonomisk, var da Henry og Marie begyndte at få folkepension, så mange penge havde de aldrig haft, og da var de fire mindste jo også for længst flyttet hjemmefra, de kom jo også ud at tjene, når de var konfirmeret.

.

 

.

 

 

 
Panel titel
Antal besøg: 3078

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Redigering

-0,44946193695068sekunder