Det Lille Bondehus - Trønder kanin
   

Trønderkanin

ingressbilde_Tronderkanin2AR.JPGTrønderkaninen er gjerne sta og hissig, men kan likevel bli svært kjælen.Foto: Anna Rehnberg

Trønderkaninen er i dag en svært sjelden kaninrase og det finnes bare få dyr igjen. Den regnes som sterkt truet.

Trønderkaninen har som navnet sier sin opprinnelse i trønderlagdistriktet. Det var telefonfullmektig T. Hannemo i Trondheim som omkring 1916-1918 startet et planmessig avlsarbeid med det man antar var en krysningskanin i utgangspunktet. Trønderkanin plasseres rasemessig som en stor kanin, og regnes som en kombinasjonsrase for kjøtt og pels.

Mange raser i bruk
Kaninholdet i Norge har gjennom hele 1900-tallet vært preget av mange raser, og trønderkanin har ikke hatt noen spesiell dominans i kaninavlen. Under 2. verdenskrig var kaninkjøtt etterspurt, og man krysset gjerne trønderkanin med større raser som belgisk hare. Dette ga gode slaktedyr som vokste hurtig.

Trønderkanin var vanlig fram til 1970-tallet. Da sank interessen for rasen, og den var nær ved å forsvinne. Det var noen få oppdrettere som holdt på den gamle norske rasen, og takket være dem har vi i dag kunnet etablere bevaringsbesetninger i samarbeid med private oppdrettere og landbruksskoler.

Trønderkanin 2 Foto: Anna Rehnberg

Rasens utseende og egenskaper
Trønderkaninen er en middels stor kanin med en idealvekt på 4,0 kg. Pelsen er bløt, tett og glansfull med noen lange dekkhår. Fargen er glinsende svart med hvite stikkelhår jevnt fordelt på sider og kryss. De hvite hårene må være hvite i hele sin lengde. Trønderkaninen regnes for å ha god fruktbarhet.

Trønderkaninen er gjerne sta og hissig, men kan likevel bli svært kjælen. Trønderkaninen holdes i dag først og fremst som et hobbydyr.

Bevaringsbesetninger for trønderkanin
På 1990-tallet var det kun få oppdrettere igjen. Takket være disse ildsjelene finnes det fortsatt trønderkanin i dag. Den første bevaringsbesetningen for trønderkanin ble etablert i 1991. I dag er det bevaringsbesetninger for trønderkanin etablert på Jønsberg landbruksskole, Stange i Hedmark og på Øya videregående skole, Kvål i Sør-Trøndelag. Disse besetningene har som mål å sikre at det til enhver tid finnes et visst antall levende dyr, samt avle fram gode og rasetypiske dyr som kan selges til interesserte nye oppdrettere.

I 2007 ble det tatt initiativ til å danne et eget interesselag for trønderkanin. Fokus på rasen og dens framtid er svært viktig for å bevare den. En levende populasjon av trønderkanin er viktig for å synliggjøre rasen og holde kulturen rundt rasen levende.Trønder kanin, Pelskanin

51198b4c8d8c712022013.jpg   

 
Panel title

© 2018 herbi

Antal besøg: 151

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,30384206771851sekunder