hundekøkkenet/the dogs kitchen - Analysevejledning af en kostplan


Som alle andre mennesker, havde jeg mange spørgsmål og ja, problemer, da jeg først begav mig ud i eventyret med at lave min hunds foder selv. Da det viste sig at det jeg gav hende at spise ikke indeholdt de næringsstoffer som min lille 4-benede ven havde brug for var jeg ved at smide håndklædet i ringen og glemme alt om hjemmelavet foder.  Hvordan kan jeg vide hvad foderet indeholder? Hvad andre gjorde var åbenbart ikke noget der passede til min hund. Jeg kunne åbenbart heller ikke stole på anbefalede opskrifterne og vejledninger som står i bøger eller findes på internettet. Min hund manglede næringsrigtig mad trods variation, grøntsager, ben m.m.m. Jeg er ingen matematikker, så tal og procenter samt tanken om at det var min hund som vil betale prisen hvis ikke jeg fandt ud af at gøre det rigtigt virkede utrolig overvældende på mig. Og hun betaler også prisen den dag i dag for min uvidenhed. Mange af hendes besværligheder og fordøjelses problemer stammer fra de første år med begrænset viden, fumlende forsøg og en ufuldstændig kost.

 

4dc28ac85452505052011.jpg


Der er nu løbet meget vand i åen og jeg er bestemt blevet klogere i løbet af de snart 16 år hvor mine personlige erfaringer er høstet og jeg kan kun sige at hvad der lyder fornuftigt og lige til ikke altid rækker når det drejer sig om at sikre korrekt ernæring, ej heller er variation nogen som helst garanti. En af de få ting som gælder for både hunde og mennesker er, at vi betaler begge prisen for uvidenheden, for at følge den seneste bølge af  ikke dokumenterede råd der viser sig at indeholde fejlkilder, for at stole på at naturligt er ufarligt og sikkert og så videre. Vores fortravlede livsstil gør os en stor bjørnetjeneste m.h.t. vores mad og ernæring. Når konsekvenserne af mangel på eller overskud af næringsstoffer viser sig skal vi ikke være så viet til et fodrings metode at vi nægter at drage kosten ind i overvejelserne af årsag og virkning. Det vil næsten altid forringe hundens livskvalitet og kan muligvis fører livslange vanskeligheder med sig.

 

Men tilbage til sagen. For en sund og rask voksen hund er processen, når man først har visse regler i rygsækken, relativt nemt og jeg vil prøve at vise den på så enkel en måde som muligt.

 

I denne første lektion skal du blive fortrolig med og lære at bruge lidt værktøj der vil gøre dit arbejde nemmere. Lær at slå op i den danske fødevaredatabanke (http://www.foodcomp.dk/v7/fvdb_search.asp ). Der er også en dansk online base der hedder http://www.madital.dk  som jeg tror vil vise sig at være en god hjælp til analysering når I lærer at bruge den. Ligeledes, vil det være en god ting at blive bekendt med den amerikanske databank (http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search ) og at blive gode venner med og lære at bruge (www.nutritiondata.com ) eller Cron-o-meter  (http://www.scientificpsychic.com/health/cron1.html ) som alle er gratis at bruge/downloade. Men tag ikke fejl, selv med disse redskaber skal der bruges tid, meget tid i indlæringsfasen.

Alle disse databaser kan vise dig næringsstofferne i stort set alle de madvarer du vil fodre din hund med (bortset fra RKBer) og dig selv tilmed. Det eneste du skal huske er at de er baserede på de madvarer som sædvanligvis bruges af mennesker og menneskers behov for næringsstoffer. Derfor er værdier uden ben da mennesker ikke spiser disse. Eksempelvis kan du finde kyllingevinger men analysen vil være uden ben. En anden ting jeg synes I skal bemærke er at de amerikanske databaser er meget større og varierede end den danske og du vil finde mange flere ting der. Desuden gælder de danske analyser hovedsaglige  utilberedte madvarer (rå) med mindre der står noget andet og den amerikanske har både rå og tilberedte for stort set alt. Hvis man råfodrer er den danske fint nok men for dem af os der tilbereder maden først, er de amerikanske sider mere velegnede efter min mening. Giv dig selv tid til at lære disse steder at kende grundigt som det første inden du går videre med sagen.

Desuden, for at kunne lave en analyse af en kostplan der indeholder ben (RKBer) skal man finde disse analyser andre steder på nettet eller i bøger. Her er nogle links hvor du kan finde enkelte analyser af kød m. ben.

http://www.dogxperts.com/default.efact?pid=2961&mid=1655&hid=1657⊂=1657

www.rodentpro.com/qpage_articles_03.asp

www.jipotimas.se/zencart/pdf/Analys_av_raa_kottiga_ben.pdf

www.jipotimas.se/zencart/pdf/Analys_av_hjort.pdf


Desuden, 2 bøger på engelsk af Monica Segal som kan stærkt anbefales der begge indholder mange analyser af RKBer:

1) K9 Kitchen - Your dogs' Diet: The Truth Behind The Hype, 2. udgave

2) Optimal Nutrition - Raw and Cooked Canine Diets: The Next Level.

Kan købes fra www.monicasegal.com    eller

http://
www.dogwise.com/itemdetails.cfm?ID=DN211

 

 

 
Panel title
Antal besøg: 181888

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,28424119949341sekunder