hundekøkkenet/the dogs kitchen - Næringsstoffer fra A - Z

NOGLE FAKTA OM PROTEIN


I denne sektion vil jeg fortælle lidt om næringsstofferne og de forskellige roller de spiller i kroppens funktioner. Først fortæller jeg om proteinets betydning for stofskiftet, transport og i kroppens forsvar. Hvad dette betyder for dig som ejer en hund og sørger for at fodre den, er at du skal være opmærksom på hvor meget protein din hund har brug for, hvorfor og hvordan kvaliteten påvirker disse funktioner.   

 

4ddf8fbf8a86e27052011.jpg


Proteiner er de vigtigste dele af alle levende celler og de har mange vigtige funktioner. For det første, hjælper de med at bygge cellens strukturer og muskelens fiberstrenge.


Som I sikkert ved, er det meget vigtigt at spise protein nok så dine væv kan udvikle og reparere sig selv ordentlig.

Hvad I måske ikke er klare over, er at proteiner også spiller en stor rolle i andre kropslige funktioner, såsom: regulering af stofskiftet; transport af nødvendige stoffer rundt om i kroppen; og som forsvar mod sygdomme. Protein er også en kilde til energi i kosten/foderet og bidrager med den samme mængde energi per gram som kulhydrater.

 

Først gennemgår jeg nogle almene fakta om protein og siden om hvordan disse gælder for dig som sørger for hundens fodring.

 Hvad er proteiner? Hvilke aminosyrer skal komme fra kosten og hvilke producerer hunden selv?

Hvad sker der med proteiner i kroppen? Hvordan er kvaliteten af proteiner fra forskellige kilder?

Hvorfor har hunde brug for protein? Hvornår har de brug for mere? Hvad er tegnene på protein underskud og overskud? Hvordan påvirker sygdomme hundens behov for protein?

 

Hvad er proteiner?

 

Proteiner er store molekyler lavet af lange kæder af stoffer vi kalder aminosyrer. Ca. 20 aminosyrer findes i proteiner mens hundreder eller tusinder af dem kan arrangeres i forskellige kombinationer og give uendelige variationer af naturlige forekommende proteinmolekyler, med hver deres særegne egenskaber. Som kulhydrater og fedtstoffer, indeholder protein kulstof, brint og ilt. Derudover, indeholder protein kvælstof (nitrogen) som er indbygget i alle aminosyrer. Det er dette stof som, hvis det er i over- eller underskud, kan påvirke kroppen i negativ retning hvis ikke er er balance i kvælstofregnskabet.

 

Hvilke aminosyrer er nødvendige at få via kosten?

 

Aminosyrerne er enten undværlige (ikke-essentielle) eller uundværlige (essentielle). Kroppen kan ikke fremstille nok af de uundværlige selv, så disse skal kosten indeholde. Undværlige aminosyrer er lige så vigtige som de uundværlige men kan, til forskel fra de andre, fremstilles af kroppen selv fra andre aminosyrer eller fra andre kilder til kvælstof som kosten måtte indeholde.

 

For hunde, er der 10 uundværlige aminosyrer (8 for mennesker) som kosten skal levere da hunden ikke selv kan fremstille dem:

 

De uundværlige (essentielle) aminosyrer er:          


Arginin, Histidine, Isoleucine, Leucine, Lysin, Methionine, Phenylalanine, Threonine, Tryptophan, Valine.

 

To andre aminosyrer, cystine og tyrosine, som klassificeres som undværlige, leverer ca. 50% af kravet for methionine og phenylalanine respektivt og methionine og cystine er de eneste aminosyrer der indeholder svovl og er dermed vigtige.

 

Hvad sker der med protein i kroppen?

 

Proteiner fra kosten bliver nedbrudt til disse aminosyrer ved hjælp af enzymer i fordøjelseskanalen. Kort- og langkædede aminosyrer hedder peptider og sekvensen ser sådan ud:

         

 Protein  ---> langtkædede peptider --->> kortkædede peptider --->> aminosyrer.

 

Processen begynder i maven og fortsætter i tyndtarmen, hvor aminosyrerne absorberes tværs igennem tarmvæggen til blodbanen. Aminosyrerne transporteres rundt i kroppen og cellerne som har brug for dem fjerner dem fra blodet.

 

Et eventuelt overskud af aminosyrer behandles hovedsageligt i leveren, for at fjerne kvælstoffet fra molekylen. Kvælstoffet bliver omdannet til ammoniak, som kan omdannes igen til nye aminosyrer hvis der er brug for dem. Hvis de er unødvendige, omdannes ammoniak til urea i nyrerne. Frit ammoniak er meget giftigt og urea is en af de få sikre former hvorved kvælstof kan elimineres fra kroppen som urin. Resten af aminosyre molekylen kan bruges som energikilde hvis der er brug for det ellers lagres de som fedt.

 

 

Kvaliteten af protein i forskellige madvarer:

 

Når du vælger et foder for din hund, er du nødt til at have i tankerne hvilken kvalitet proteinet i madvarerne har. Kvaliteten i denne sammenhæng betyder fordøjeligheden og aminosyrekompositionen. Aminosyreprofilen af et foderstof afslører indholdets kvalitet – jo højere proteinets kvalitet, jo bedre sammensætning og jo flere essentielle aminosyrer. Den højeste kvalitet findes i foderet til nyfødte og helt unge dyr: æg og mælk. Dernæst har vi animalsk væv såsom kød og fisk. Til sidst har vi plante og korn stoffer, som mangler et eller flere af de essentielle aminosyrer og/eller har det laveste indhold. Det gør det nødvendigt at blande dem med andre proteinkilder som tilføjer de manglende og for at sikre en passende helhedskvalitet.  Sojaprotein er det eneste vegetabilske protein som er nogenlunde fordøjelig og har en acceptable aminosyrer profil. Desværre er der andre ulemper med soja, der gør den skal anvendes med forsigtighed.

 

Hvor fordøjelig et protein er, vises ved hvor meget passerer tarmvægen til blodet og er brugbart for  kroppen. Animalske proteiner har de højeste sammensætning af aminosyrer i forhold til hvad hunde har brug for, især æg, mejeri, kød og fisk. For hunde, varierer fordøjeligheden af proteinet fra omkring 70% for vegetabilske kilder til 90%  - 95% for æg og mælkeproteiner; d.v.s. at hunde fordøjer animalske proteinkilder bedre end vegetabilske kilder. Der kan være en del overlapning afhængig af kilden og hvordan den er forberedt.

 

Dette betyder ikke at din hund udelukkende skal spise æg og mælkeprodukter, faktisk er der mange hunde som slet ikke tolererer mejeriprodukter fordi de ikke kan fordøje laktose (mælkesukker). Æg indeholder en del fedt så alt med måde. Nøglefaktoren er korrekt sammensætning af forskellige proteinkilder som sikre et afbalanceret, fordøjeligt foder.

 

Alt dette betyder ikke at hunde ikke kan spise eller har ikke har gavn af en vis mængde kulhydrater i kosten. Desuden kan en hund, ligesom et menneske, i visse omstændigheder spise udelukkende en vegetarkost men det kræver virkelig en god forståelse for hvordan man sammensætter de vegetabilske proteinkilder og samtidig sørge for tilstrækkelig energi, de nødvendige fedtstoffer, mineraler og vitaminer. Selvom indholdet af protein ser ud til at være højt kan det mangle nogle af de vigtige aminosyrer eller nogle stoffer i planteriget kan påvirke/hæmme optagelsen af nogle mineraler, f.eks. kalk, zink, jern m.fl. hvis der er for meget eller der ikke tages hensyn til det. Desuden er der nogle vitaminer som kun findes i animalske proteiner.

 

 4ddf90cb8711527052011.jpg

 

Hvorfor har hunde brug for protein?

 

Alle dyr behøver protein in deres kost for at tilfredsstille to behov:

-          for at sikre de essentielle aminosyrer som deres egne væv ikke kan fremstille

-          for at sikre kvælstof til at fremstille de ikke-essentielle aminosyrer og de andre nødvendige stoffer der indeholder kvælstoffet.

 

En del protein går tabt hver eneste dag, selv hos voksne hunde. Alle hunde har et kontinuerligt behov for protein via kosten for at erstatte det tabte gennem naturlige processer som omsætning/fremstilling af hud, negle, hår, muskler og andre typer væv eller sekreter. Nogle af de stoffer som opstår gennem nedbrydningen af proteinet bliver udskilt i urinen. Desuden, bliver ca. 1% af kroppen protein nedbrudt og genopbygget hver dag. Dette kan ikke ske hvis ikke kroppen har tilstrækkelig med de essentielle aminosyrer fra kosten. Og hvis en hund ikke spiser nok til at tilfredsstille dens behov for energi/kalorier kan proteinsyntesen blive  kompromitteret da aminosyrerne vil blive brugt som en energikilde i stedet for. Dette vil til sidst udløse symptomer på proteinmangel. Dette er nu ikke en reel fare her i vores land, idet der oftest fodres mere end rigelig med protein. Der kan muligvis opstå situationer, hvor kvaliteten af proteinet er vanskelig for hunden at benytte, som der tit findes i de billigste købte fodertyper eller hunden måske fejler et eller andet som forhindrer den at optage kostens proteiner.

 

Tegn på proteinmangel:

 

Proteinmangel, enten som resultat af for lidt protein i kosten eller fra manglende essentielle aminosyrer, kan føre til generaliseret vægttab og/eller muskelsvind hos voksne hunde og manglende vækst hos hvalpe. Andre tegn er nedsat appetit, dårlig pelskvalitet, nedsat immunforsva, dårlig helingstendens, og hvis det er ekstremt, væskesamlinger i vævet og kroppens hulrum.

 

 

 Hvordan påvirker sygdomme hundens proteinbehov?

 

Hunde som er stressede, enten fordi de er sårede eller syge, har ofte et større behov end normalt for ekstra protein. Kronisk syge har muligvis manglende appetit med deraf følgende mindre foderindtagelse og tærer derfor på selve kroppen (musklerne og organerne) for at få energi til at holde sig i livet. Ældre og senior hunde har desuden ofte et større behov for mere protein (mere om protein og senior hunde senere) eller rettere proteinkilden skal være af en virkelig god kvalitet så den er let for en gammel hund at nedbryde og omsætte, d.v.s. mindre protein fra planteriget og mere fra animalske kilder (kød, fisk, æg o.s.v.).   

 

Der er medicinske grunde hvor en indskrænkning af proteinindtaget kunne være gavnlig. Hunde med kronisk nyresvigt har svært ved at udskille de toksiske biprodukter af proteinnedbrydning i urinen så det er måske nødvendigt at nedsætte proteinindholdet i foderet. Dette vil nedsætte disse giftig stoffer. Tit viser det sig dog at i hvis der bruges protein af en meget høj kvalitet og man nedsætter fosformængden in foderet kan man bedre de kliniske tegn på nedsat nyrefunktion uden nødvendigvis at nedsætte proteinmængden nævneværdigt.

Ligeledes kan hunde med lever problemer have svært ved at bearbejde affaldsstofferne der opstår i nedbrydningen af kvælstoffet i proteinmolekylet. De kan muligvis også have gavn af mindre protein i kosten. Leveren har dog, til forskel fra nyrerne en hvis evne til at genopbygge sig selv og proteinindholdet skal kunne understøtte dette evne.

Begge ovenstående problemer kræver medicinsk indsigt og det er altid dyrlægen som skal diagnosticere hundens tilstand og bestemme om det er nødvendigt med en kost ændring. Og der skal kvalificeret hjælp til at formulere kosten hvis du selv vil fremstille foderet der tager hensyn til disse ting.

Ændring af kilden og ikke mængden af protein i kosten kan også være en god ide i tilfælde af allergi i hunde. Det er ikke altid de animalske kilder til protein som er hovedproblemet men det viser sig at hjælpe nogle gange, især i tilfælde miljøallergier. I hunde er det oftest mejeriprodukter, oksekød eller kylling som er problemet, alene eller i kombination. Sojaprotein er også ansvarlig for rigtig mange tilfælde af allergi samt proteinet fra hvede og majs. Her er det ikke nedsat protein men fjernelsen af de(n) ansvarlig kilde.  Derefter skal der fodres med en fuldt ud balanceret og næringsrigtigt foder, der bruger en eller en meget begrænset antal kilder til protein.

 

 

Hvad sker der hvis der fodres med for meget protein?

 

Dette er nok meget mere almindelig hos os end for lidt protein, især da mange i misforstået godhed overfodrer med proteinholdige godbidder eller fordi de betragter hundens status som rovdyr til at være ene og alene kød spisende. Jeg har skrevet andet steds om forskellen mellem et obligat rovdyr som en kat, som skal have hovedparten af næring fra animalske kilder og et rovdyr som en hund der godt nok foretrækker og har brug for animalske kilder til protein men som både spiser og har gavn af andre emner i kosten (f.eks. fiber).

For meget protein kan belaste både nyrerne og leveren som skitseret ovenover men det kan også gør kroppen mere sur fordi syre/basebalancen forskydes. Til sidst, kan for meget protein påvirke omsætningen af visse vitaminer og mineraler, for eks. Kalk/fosfor balancen.

 

Denne er bare en kort gennemgang af den første af de tre store kilder til ernæring og energi hos hunde. De to andre er fedt og kulhydrater – disse vil blive beskrevet i andre afsnit.


4ddf91345feb127052011.jpg

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 

 

     

 

 

 
Panel title
Antal besøg: 181890

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,38432598114014sekunder