Islam - Højtider og fester
Ramadan
Ramadan er den måned i den islamske kalender, hvor Muhammed ifølge traditionen modtog en række åbenbaringer, som senere hen blev til Koranen.

Den islamske kaldender følger månen, og ramadanfasten starter og slutter derfor, når man kan se nymåne i måneden ramadan. 
En måned i den islamske kalender er mellem 29 og 30 dage og forskyder sig derfor i forhold til den kalender vi f.eks har i Danmark. Det betyder at ramadan falder på alle 4 årstider i løbet af en periode på ca. 33 år.

I ramadan faster troende muslimer om dagen hvor de ikke må drikke eller spise noget fra daggry til solnedgang. Man kan kalde det en gave de giver til Allah. 
Mennesker har brug for mad og væske for at leve, så derfor dør muslimer en lille smule hver dag i ramadan og bliver lidt ligesom Allah, der ikke har brug for mad.

Når nu muslimen har fastet om dagen, er han klar til natten, hvor det er hans tur til at modtage Allahs gaver. Man spiser for det meste sammen ved solnedgang, og som regel en god festlig middag. Man besøger både familie og venner. Man foretager sig også en særlig bøn og læser et stykke højt fra Koranen. Her ønsker man at opnå velsignelse. 

Maden spiller en helt særlig rolle i fastemåneden. Mange starter med en fastebrydningen med en dadel og et glas mælk ligesom Muhammed. I muslimske lander er der også særlig mad som kager, og traditionelle middagsretter, som man forbinder med ramadan. 
Inden måneden er slut, skal man give almisse, dvs. give ud af sin mad til de fattige.
Mange muslimer spiser så meget god mad under ramadan at de bagefer må gå på slankekur. Damebladene i den muslimske verden er fyldt med anvisninger på slankekure, ligesom de er i Danmark efter jul og nytår.

Der er en helt bestemt nat, der skiller sig ud. Det er den hellige nat. For det meste regner man med at det er den 27. ramadan. Her tror muslimer at profeten Muhammed modtog et stykke af Koranen for første gang. Derfor læser man i moskeerne hele Koranen højt denne nat. Mange muslimske børn faster også for første gang dagen inden den hellige nat. 

Afslutningen på ramadan fejres med en stor fest. På arabisk kaldes denne fest Eid al-Fitr, som betyder 'fastebrydningsfest'. Inden festen har mange besøgt gravpladserne for deres døde slægtninge. På festdagen har især børn nyt og fint tøj på og får gaver. Man besøger sin familie og spiser kager. Der findes også en særlig bøn, der bedes til denne fest.

505711dde3b8217092012.jpg
Ramadanen afsluttes og fejres i Cairo, Egypten
 
Panel title

© 2018 islam.a

Antal besøg: 149

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,37728190422058sekunder