Island - Om Island
   

Land, byer og vulkaner

Island (på Islandsk ”Ísland”) - (sprog islandsk) er et land, placeret i den nordlige del af Atlanterhavet, mellem Grønland og Storbritannien og ligger nordvest for Færøerne.

Island er en ø dannet af vulkaner. På Island findes mange vulkaner og den største af dem, er den 1491 meter høje vulkan Hekla.  Vulkanerne går af og til i udbrud og den sidste vulkan som gik i udbrud, var Eyjafjallajökull og det var en kæmpe katastrofe, fordi næsten alt lufttrafik var lukket omkring Island pga. den tykke aske, som steg op. Mens Eyjafjallajökull var i udbrud, var alle meget bekymrede for at Eyjafjallajökulls nabovulkan Katla også ville eksploder, men det skete heldigvis ikke.

Islands hovedstad hedder Reykjavik og her bor 50 % af alle islændingene. De største provinsbyer er Akureyri, Keflavik og Hafnarfjörður.

Herunder ses det islandske flag og våbenskjold.

 

Størrelse

Islands areal er ca.103.000 km2 stor.

 

 

Fjorden

Islands fjord er omkring 4.970 kilometer lang og det er langs den som de fleste byer ligger.

 

Lidt historie

Der har levet mennesker på Island siden år 874, man regner med den første person som ankom til Island var den Norske Høvding Ingolfur Arnarson, og som bosatte sig på Island for første gang.

Samfund

Island er medlem af FN, NATO, EFTA, EØS og OECD. Island er et politisk styret land med en folkevalgt præsident.

Ved Unionsloven i 1.december 1918 anerkendte Danmark Island som en suveræn stat, men forenet med Danmark under en fælles konge, Christian 10. af Danmark. Island tog sit eget flag i brug, men Danmark krævede at have magten over udenrigspolitikken og militærvæsenet.

 

Økonomi

I forbindelse med 2. verdenskrigs slutning har USA haft en stor militærbase i Keflavik (Keflavikbasen) i Island som vagtværn mod Sovjetunionen ( i dag Rusland). Dette betød bla. økonomisk støtte og arbejdspladser. Men Island har også eksporteret mange fødevarer til USA. Militærsamarbejdet ophørte i 2006, hvilket betød færre arbejdspladser for islændingene.  

Island har gennem årene været i flere økonomiske kriser. 

I 1970´erne var Island i økonomisk krise på grund af fiskeri og fiskerirettigheder, som udviklede sig til fiskekrig med Storbritannien. Også i 1988 var der økonomisk krise på grund af fald i priserne på fisk som skyldes overproduktion.

Greenpeace har været efter Island flere gange da de har fanget for mange hvaler, det betyder også at folk har boykottet deres varer, som igen betyder at de tjener færre penge.

I 1995 begynder ny vækst i Island  og man eksporterer blandt andet aluminium til videreforarbejdning i andre lande.

I 2008 blev Island ramt hårdt af den globale økonomiske krise, og fra den ene dag til den anden var folks penge næsten ingen ting værd, da den Islandske krone blev reduceret med 23%.

 

   
 
Panel title

© 2018 island

Antal besøg: 29

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,31025290489197sekunder