JESUSLIVET - ESAJASBOGEN.

Esajas' Bog - en mini-udgave af hele BibelenDu finder Bibelen på www.Bibelen.dk

Et af højdepunkterne i Guds Ord er Esajas' Bog. Kun få profeterer så klart om Jesus Kristus, som profeten Esajas. De fleste kender Esajas 53. Esajas' Bog er med rette blevet kaldt "det Allerhelligste" i gammeltestamentlig profeti.

I denne artikel koncentrerer vi os om denne ene af Bibelens bøger, men vil til gengæld prøve at få et godt overblik over den. Selvfølgelig kan vi ikke få det hele med, men forhåbentlig etablere et udgangspunkt for dine videre Bibelstudier.

1) Profeten Esajas"I Kong Uzzijas dødsår så jeg Herren sidde på en såre høj trone, og hans slæb fyldte helligdommen. Serafer stod hos ham, hver med seks vinger; med de to skjulte de ansigtet, med de to fødderne, og med de to fløj de; og de råbte til hverandre: "Hellig, hellig, hellig er Hærskarers HERRE, al jorden er fuld af hans herlighed!" Og dørstolpernes hængsler rystede ved råbet, medens templet fyldtes af røg. Da sagde jeg: "Ve mig, det er ude med mig, thi jeg er en mand med urene læber, og jeg bor i et folk med urene læber, og nu har mine øjne set Kongen, Hærskarers HERRE!" (Es. 6:1-5)


Mange mener dette er den egentlige start på tjeneste for Esajas, Amoz' søn. Det tror jeg ikke, eftersom der altid er god kronologi i Guds Ord, hvis vi kan se den. Nej, det det drejer sig om her, er at Esajas finder ud af hvad hellighed er. Ved åbenbaring. Det er også det gennemgående budskab her: Herrens hellighed.Esajas har mange tilnavne. Han bliver bl.a. omtalt som "kongen af gammeltestamentlig profeti" og "Gamle Testamentes Paulus" (fordi frelsens grundlag - tro på den korsfæstede, bliver så klart forkyndt).Betydningen af Esajas' navn er da også meget passende: "Herren er frelse." Det er faktisk det samme som Josva/Jesus betyder. Så vi har allerede her en antydning af et vigtigt budskab.Esajas menes at have været fætter til kong Uzzijas. Så ligesom Jesus f.eks. var i familie med rådsherren Josef af Arimatæa og Moses kendte Farao-familien, har Esajas haft indflydelsesrige familie-medlemmer. For Esajas har det betydet at han har haft et liv fuld af mange muligheder i denne verden, men efter åbenbaringen beskrevet i kapitel 6 er Esajas blevet en fuldt overgivet Guds mand.Esajas hører til Sydrigets profeter (Juda), og på Esajas tid (760-698 f. Kr.) bliver Nordriget ført i Assyrisk fangenskab pga. synd og ulydighed.Nogle jødiske fortolkere tror han var gift to gange, pga. en fejlfortolkning af passagen om jomfru-fødslen i Esajas kap. 7.2.En mini-udgave af hele Bibelen!"Fordi hans sjæl har haft møje, skal han se det, hvorved han skal mættes. Når han kendes, skal min retfærdige tjener retfærdiggøre de mange, han, som bar deres overtrædelser." (Es. 53:11).Det hebraiske ord 'retfærdiggøre' bliver brugt 41 gange i Gamle Testamente (GT), de 12 af gangene er i Esajas (f.eks. 53:11). Med andre ord - 1/3 af de gange det "frelses-ord" bliver brugt i GT er det i Esajas' Bog!Men Esajas' Bog rummer ligesom det hele. Det viser sig nemlig ved nærmere eftersyn, at Esajas' Bog er en slags mini-udgave af hele Bibelen.Bibelen består af Gamle Testamente med 39 bøger, og Ny Testamente med 27 bøger/breve. I alt 66 bøger.Esajas' Bog består faktisk også af to dele på hhv. 39 og 27 kapitler - altså i alt 66 kapitler.Og ligheden går videre end en opdeling i to dele, der hver især har samme relative omfang.FØRSTE DEL af Esajas' Bog har faktisk en forkyndelse vi kan kalde gammeltestamentlig, og handler om Israel, Messias, overtrædelse af Loven, Israels fjender og Tusindårsriget; mens ANDEN DEL er mere nytestamentlig, og således handler om Korset, frelse, Israels endelig forløsning i de sidste tider (som Åbenbaringsbogen også har meget at sige om) osv.Faktisk passer billedet så godt, at Esajas 66, som er den 66. del af Esajas' Bog, taler om ny Himmel og ny Jord, som Johannes Åbenbaring, som er den 66. del af Bibelen, også taler om!Denne opdeling kunne ingen, udover Helligånden, have arrangeret. Og da slet ikke Esajas, der aldrig har mødt Johannes, eller hørt om hans åbenbaringer på øen Patmos.3. Hvem troede det vi hørte?


"Hvo troede det, vi hørte, for hvem åbenbaredes HERRENs arm?" (Es. 53:1)

Ja, hvem troede det Esajas forkynder? En så majestætisk bog, som forkynder og ophøjer Kristus som Esajas gør, har i hvert fald haft mange røster imod sig.De spanske jøder (også kaldet de sefardiske jøder) beholdt Es. 53, mens de østeuropæiske jøder simpelthen forbød denne del af Bibelen, som ellers havde været et vitalt, messiansk kapitel i mange år. Det var for præcist og uimodsigeligt, når man nu ikke ville tro på Jesus Messias!Men hvis vi skal holde os til de mest bibeltro jøder, så har de jo naturligvis anerkendt passagen i Esajas 52-53 for hvad den er – messiansk:1) I Es. 52:13 tilføjes ordet 'Messias' i den aramæiske oversættelse (kaldet Targum). Det var klart for oversætterne at skriftstedet var messiansk


2) Den lidende Messias blev forkyndt udfra Josefs liv og Es. 53 i de gamle synagoger


3) Elias de Vidas fra 1600-tallet (spansk jøde), udfra Es. 53: Enhver der ikke tror at Messias skulle lide for vore synder, må selv lide for dem selv!

Når vi nu nævner Targum-oversættelsen, skal vi dog have med, at denne oversættelse har formuleret Es. 53, så den sprogligt passer til den mest almindelige bortforklaring af Es. 53, nemlig at kapitlet beskriver nationen Israel og ikke Messias. På lignende måde formuleres Es. 9 så Messias "står ind for Gud," (men altså ikke selv er Gud), som den korrekte masoretiske oversættelse anfører.4.Esajas' Bog savet over i toLiberalteologerne, der ikke tror på profetisk forudsigelser, er også på banen. Ifølge sagnet blev Esajas savet midt over, da han led martyrdøden. Måske gjorde han, man ved det ikke med sikkerhed, men vi ved at liberalteologerne har savet Esajas' Bog over i to dele. Ifølge disse profeti- og mirakel-forskrækkede teologer skulle "Esajas, del 2" (kap. 40-66) være skrevet af en profet fra Israels eksil - man ved bare ikke lige hvad han hedder. Man kalder ham for nemheds skyld "Great Unknown" (Den Store Ukendte).Der har også været talt og skrevet meget om fejlafskrivninger. Men da Dødehavsrullerne kom frem, i en periode efter Anden Verdenskrig, tilbageviser disse tekstruller, at fejlafskrivninger kan have haft nogen betydning. I Esajas' Bog, som man fandt et fuldt eksemplar af (dateret til omkring 100 f. Kr.), er der kun en håndfuld småafvigelser i forhold til jødernes såkaldt masoretiske tekst, som vi kendte i forvejen.

Stol altid på Guds Ord!5. Vidunderlige steder i Esajas' BogEsajas' Bog er fuld af guldkorn, som giver os et større lys over hvem Jesus er. Esajas' Bog er da også flittigt citeret i Det Nye Testamente.


Kap. 7 taler om en overnaturlig jomfrufødsel (Es. 7:14). Kap. 9 taler om et barn, som samtidig er Guds Søn, Messias og evig Gud (Es. 9:6-7). Kap. 42 taler om den "tjenende hersker" (Es. 42:1-5). Hvilken vidunderlig klar beskrivelse af vores frelser og Herre ca. 700 år han bliver født ind i denne verden.Ifølge Grant og Rambsel findes der en bibelkode i Esajas kap. 53. Koden er "Jesus er mit navn" og den findes kun dette ene sted i den hebraiske bibel!


Evangelisten D. L. Moody blev engang spurgt om et motto for hans tjeneste. Han havde ikke noget, men hvis han skulle have et, skulle det være Esajas 53.Esajas taler i kap. 11, 35, 40, 43, 49, 57 og 62 om en "højvej" - som senere blev navnet på Herrens menighed, der i starten blev kaldt "Vejen."


Gå selv på jagt i Guds Ord og snyd ikke dig selv for en klar udlægning af den Almægtiges evige frelsesplan, som er beskrevet i Esajas' Bog.


 
Panel title

© 2018 FREE

Antal besøg: 366326

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,65367794036865sekunder